Κάστανο: Ορεινές γεύσεις παραδοσιακής Ελλάδας στις καταπράσινες πλαγιές του Βερμίου

Μετρά σχεδόν 9 μήνες ζωής, αλλά έχει καταφέρει να αποτελέσει δυνατό γαστρονομικό χαρτί στην Καστανιά Ημαθίας, με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αυθεντική και φροντισμένη. Όπως πρέπει να είναι.
Η ορεινή Ελλάδα, εκτός από τη φυσική της ομορφιά και τον δροσερό της αέρα, έχει έναν ακόμη ανεκτίμητο θησαυρό: Τις αυθεντικές γεύσεις της, που μαζί με τη μυρωδιά από το τζάκι και το καμένο ξύλο, τα αρώματα του βουνού, αλλά και την εγκαρδιότητα των ανθρώπων της, συνθέτει ένα παζλ ολοκληρωμένης εμπειρίας. Από τα σουβλιστά και τις πίτες με άγρια χόρτα, μέχρι τα βραστά με τα βουνίσια αρωματικά βότανα, κάθε πιάτο αφηγείται την ιστορία ενός λαού που έμαθε να ζει σε αρμονία με τη φύση. Που μαγειρεύει με μεράκι και υπομονή το φαγητό του, όπως έκαναν οι γιαγιάδες στα πέτρινα σπίτια, δίπλα στη φωτιά, χαρίζοντας γεύσεις αυθεντικότητας, αγνότητας και ατόφιας ελληνικής φιλοξενίας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Κάστανο, μια φρέσκια εστιατορική προσθήκη στην Καστανιά Ημαθίας της οροσειράς του Βερμίου, που άνοιξε τις πόρτες τον Ιούνιο του 2024 και κατάφερε ήδη να συζητιέται ακόμη και στην πρωτεύουσα.

Στα 1080 μέτρα υψόμετρο, το Κάστανο, σκαρφαλωμένο σε μια μαγευτική τοποθεσία, περιτριγυρισμένο από πανύψηλα έλατα, οξιές, πεύκα και ογκώδεις καστανιές, είχε ήδη ένα παραμυθένιο σκηνικό για να «ανθίσει». Σε αυτό, οι ιδιοκτήτες του, Γιάννης και Καλλιόπη, πρόσθεσαν τη δική τους προσωπική αισθητική και έφτιαξαν τη δική τους ατμόσφαιρα, όπως τη φαντάζονταν πάντα, κάτι που λόγω της γνησιότητάς του «κερδίζει» αμέσως τους επισκέπτες.
«Μαζί με τον σύζυγό μου Γιάννη, έπειτα από πολλά χρόνια εργαζόμενοι και οι δύο σε χιονοδρομικά κέντρα και με μια βαλίτσα στο χέρι (εγώ ως εκπαιδεύτρια σκι, ο Γιάννης ως τεχνικός στα lift) αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε στον τόπο που γεννήθηκα και πέρασα τα πιο όμορφα παιδικά μου χρόνια, στην Καστανιά! Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε να κάνουμε μόνοι μας εργασίες, σ’ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά οικήματα του χωριού που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία» μας εξηγεί η κυρία Ανδρεάδου. Η διακόσμηση είναι καθαρά προσωπική της δουλειά και τα περισσότερα υλικά τα έχει πάρει από το δάσος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πανέμορφα φωτιστικά, που αποτελούν ρίζες από κέδρα που έχουν ξεραθεί στις κορυφές των βουνών. Τα έπιπλα είναι οικογενειακά κειμήλια και οι φωτογραφίες που στολίζουν τους τοίχους είναι από το οικογενειακό της άλμπουμ, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στη «ζεστασιά» του χώρου.


Το μενού του εστιατορίου Κάστανο δεν θα μπορούσε να μην «πατάει» στην παράδοση. Ωστόσο φροντίζει κάθε του πιάτο να είναι δημιουργικό, χωρίς να χάνει τις ρίζες του και την αίσθηση του οικογενειακού τραπεζιού που φέρνει η κάθε μπουκιά. Κάπως έτσι προκύπτουν δημιουργικά πιάτα με σύγχρονες πινελιές, που μεταφέρουν γεύσεις από την ελληνική κουζίνα, με την υπογραφή του σεφ Βαγγέλη Τραγιαννόπουλου και της ομάδας του. Με έμπνευση από το μαγείρεμα στην κατσαρόλα και την προέλευση των πρώτων υλών από τοπικούς παραγωγούς, δημιούργησαν ιδιαίτερα πιάτα που συνδυάζουν την ελληνικότητα με τον δικό τους χαρακτήρα και είναι ό,τι πρέπει για λίγη ζεστασιά σε υψόμετρο.

Από τη σαλάτα Κάστανο με τα διάφορα φυλλώματα και τα φρέσκα κάστανα έως τα λαχταριστά Κοντοσούβλια με τις φρεσκοκομμένες πατάτες, σπαρμένες μέσα στα χώματα της Καστανιάς και τον Κόκορα στη γάστρα με χυλοπίτες, ψημένο σε χαμηλή φωτιά, οι επιλογές στο Κάστανο είναι πολλές, λαχταριστές και με έντονο το άρωμα των γεύσεων της παιδικής μας ηλικίας. Οι πιο μερακλήδες, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα Μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι, σιγομαγειρεμένα για 4 ώρες ώστε να είναι τρυφερά και να λιώνουν στο στόμα, σε ένα αποτέλεσμα που σίγουρα έχει συμβάλλει στη διάδοση της φήμης του εστιατορίου. Κάθε πιάτο συνοδεύεται φυσικά από επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, που αναδεικνύουν τις γεύσεις και συμπληρώνουν την εμπειρία, για να βρείτε το δικό σας αγαπημένο.

Αυτή την εποχή, που το χωριό ερημώνει και ο χειμώνας δημιουργεί μια εσωστρέφεια, το Κάστανο είναι ιδανικό σημείο να απολαύσετε τον τόπο πλάι στο αναμμένο τζάκι με ένα ποτήρι Ξινόμαυρο και εκλεκτά παλαιωμένα τοπικά τυριά. Κι όταν ο καιρός «ανοίξει» και το καλοκαίρι φέρει τα δικά του χρώματα στην περιοχή, το εστιατόριο μεταμορφώνεται σε όαση δροσιάς για φαγητό, γλυκό, καλό κρασί και χαλάρωση, καλωσορίζοντας -φιλόξενο πάντα- επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας με το προσεγμένο μερακλίδικο φαγητό του. Γιατί δεν υπάρχει φαγητό πιο αληθινό από εκείνο που γεννιέται μέσα στην καρδιά των βουνών. Και στο Κάστανο το γνωρίζουν καλά αυτό.
Info
Εστιατόριο Κάστανο
Καστανιά Ημαθίας
2331076712
kastano.alt1080@gmail.com
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
jtasoni@naftemporiki.gr