Ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς παγκοσμίως βρίσκεται και η Αθήνα
Μέσα στην κορυφαία 20άδα η Αθήνα έχει τη δική της θέση και ξεχωρίζει ως μια πόλη για… καλοφαγάδες.
Το φαγητό και η κουζίνα που έχει να παρουσιάσει ένας τόπος αποτελεί για πολλούς ένα σοβαρό κίνητρο για ταξίδι, αν η γαστρονομία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Κι απ’ ό,τι φαίνεται οι ταξιδιώτες δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στο φαγητό ως βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού με τις κρατήσεις για city breaks και food tours να αυξάνονται φέτος ενόψει φθινοπώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, νέα παγκόσμια μελέτη της Compare the Market AU αποκαλύπτει ποιες πόλεις είναι οι απόλυτοι foodie προορισμοί για το 2025.
Η ανάλυση έλαβε υπόψη 50 πόλεις παγκοσμίως, εξετάζοντας το πλήθος εστιατορίων με αστέρια Michelin, τα εστιατόρια με 5 αστέρια (Tripadvisor) ανά 100.000 κατοίκους, τις επιλογές για χορτοφάγους, vegans και άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, το μέσο κόστος γεύματος για δύο άτομα και το ποσοστό θετικής απήχησης του φαγητού της κάθε πόλης στα social media.
Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από το Michelin Guide, το Tripadvisor, τη Numbeo και το Linkfluence και κανονικοποιήθηκαν για να υπολογιστεί μια συνολική βαθμολογία με μέγιστο το 6.
Η Βενετία καταλαμβάνει την 1η θέση παγκοσμίως, ενώ η Αθήνα κάνει δυναμική είσοδο στο Top 20 κατακτώντας τη 19η θέση, ξεχωρίζοντας για την αυθεντική γαστρονομική της εμπειρία αλλά και τις gluten-free επιλογές.

1 Βενετία Ιταλία 3.663
2 Πράγα Τσεχία 3.172
3 Άμστερνταμ Ολλανδία 2.992
4 Σαν Φρανσίσκο Ηνωμένες Πολιτείες 2.864
5 Μιλάνο Ιταλία 2.522
6 Ταϊπέι Ταϊβάν 2.424
7 Ντουμπάι ΗΑΕ 2.423
8 Τόκιο Ιαπωνία 2.411
9 Δουβλίνο Ιρλανδία 2.295
10 Βουδαπέστη Ουγγαρία 2.249
11 Ρώμη Ιταλία 2.236
12 Μαδρίτη Ισπανία 2.233
13 Λισαβόνα Πορτογαλία 2.137
14 Σεούλ Νότια Κορέα 2.124
15 Βαρκελώνη Ισπανία 2.107
Η Αθήνα με συνολική βαθμολογία 2.067, βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες foodie πόλεις, σύμφωνα με την ανάλυση της Compare the Market AU. Διαθέτει 12 εστιατόρια με αστέρια Michelin, 20.5 κορυφαία εστιατόρια ανά 100.000 κατοίκους, 7.93 gluten-free επιλογές ανά 100.000 κατοίκους, 20.99 vegan/vegetarian επιλογές και θετικό κλίμα στα social media σε ποσοστό 58.1%. Το κόστος για ένα γεύμα τριών πιάτων αγγίζει τα 45.92 ευρώ, μια προσιτή τιμή για όσους αναζητούν premium εμπειρίες φαγητού.

Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση στη ζήτηση για επιλογές χωρίς γλουτένη, η μελέτη ανέδειξε τις πόλεις με τις περισσότερες gluten-free επιλογές ανά 100.000 κατοίκους.
1 Βενετία Ιταλία 99.21 ανά 100K
2 Σαν Φρανσίσκο ΗΠΑ 50.72 ανά 100K
3 Άμστερνταμ Ολλανδία 48.38 ανά 100K
4 Ουάσινγκτον DC ΗΠΑ 47.49 ανά 100K
5 Γουέλινγκτον Νέα Ζηλανδία 41.98 ανά 100K
6 Δουβλίνο Ιρλανδία 40.47 ανά 100K
7 Ρώμη Ιταλία 33.09 ανά 100K
8 Λονδίνο Ηνωμένο Βασίλειο 33.02 ανά 100K
9 Μιλάνο Ιταλία 31.51 ανά 100K
10 Πράγα Τσεχία 24.33 ανά 100K
11 Ντουμπάι ΗΑΕ 24.21 ανά 100K
12 Βαρκελώνη Ισπανία 20.57 ανά 100K
13 Βιέννη Αυστρία 19.85 ανά 100K
14 Όσλο Νορβηγία 19.43 ανά 100K
15 Στοκχόλμη Σουηδία 19.23 ανά 100K
Η Αθήνα κατατάσσεται στην 31η θέση με 7.93 gluten-free εστιατόρια ανά 100.000 κατοίκους, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Μελβούρνη, το Τορόντο και η Νέα Υόρκη.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις ξεχωρίζουν σαφώς σε αυτή τη μελέτη, αφού 10 από τις 15 πρώτες θέσεις κατέχονται από ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η Πράγα κατακτά τη δεύτερη θέση λόγω του απίστευτου αριθμού κορυφαίων εστιατορίων ανά κάτοικο, ενώ το Άμστερνταμ αποδεικνύεται πρότυπο για vegans και χορτοφάγους. Η Αθήνα αποδεικνύει ότι οι ελληνικές γεύσεις δεν υστερούν, καθώς συνδυάζει παραδοσιακή κουζίνα με μοντέρνες διατροφικές απαιτήσεις, αποτελώντας έναν all-around προορισμό για κάθε είδος ταξιδιώτη.
Δείτε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.






