Τι έτρωγαν στη βυζαντινή εποχή πλούσιοι και φτωχοί;

ti-etrogan-sti-buzantini-epoxi-plousioi-kai-ftoxoi

ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι γεύσεις της βυζαντινής εποχής είναι το θέμα της γευσιγνωσίας που διοργανώνει η Μαριάννα Καβρουλάκη, πειραματική αρχαιολόγος–ερευνήτρια της Ιστορίας της Ελληνικής Διατροφής, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου.

Σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης βραδιάς γευσιγνωσίας τον Νοέμβριο με θέμα την κουζίνα των ελληνιστικών χρόνων, ακολουθεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, βραδιά γευσιγνωσίας με θέμα την «Αναβίωση βυζαντινών γεύσεων».

Η Μαριάννα Καβρουλάκη, πειραματική αρχαιολόγος–ερευνήτρια της Ιστορίας της Ελληνικής Διατροφής ( www.historyofgreekfood.org ) και εμπνεύστρια και συνδιοργανώτρια των Συμποσίων της Ελληνικής Γαστρονομίας στην Κρήτη, ρίχνει ματιές στα τραπέζια των πλούσιων και των φτωχών της εποχής των Κομνηνών.

Η υποδοχή των καλεσμένων θα γίνει με ένα ποτήρι κονδίτο φτιαγμένο με κρασί και διάφορα μπαχαρικά, ενώ το μενού θα περιλαμβάνει κουνέλι κρασάτο καρυκευμένο με πιπέρι και ναρδόσταχυ, χοιρινό με οινόμελι, σιλιγνίτη άρτο φτιαγμένο με αλεύρι κοσκινισμένο με μεταξωτό κόσκινο αλλά και φάβα από μαυρομάτικα φασόλια, ελιές με σινάπι, κάππαρη με οξύμελι, αντίδια με ελαιόγαρο, πίτες ψημένες σε καυτή πλάκα και πολλά άλλα. Το δείπνο θα κλείσει με ρυζόγαλο, γλυκό κυδώνι και σερμπέτι με γάλα αμυγδάλων.

Για την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη βραδιά γευσιγνωσίας με τίτλο «Το φαγητό ‘αφηγείται’ την ιστορία της ελληνικής ταπητουργίας». Χρωματιστά ζυμαρικά για τα χρώματα των νημάτων, ψωμιά σε σχήμα φιδιού και κεράτων κριαριού, πιάτα από τη Μ. Ασία όπου οι Έλληνες δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα και πολλά άλλα, «μιλούν» για όσους με αφάνταστη δεξιοτεχνία δουλεύουν τους κόμπους των χαλιών, παρασύροντάς μας σε κόσμους μαγικούς.

Πληροφορίες: Εύμαρος, Φωκίδος 26, Αμπελόκηποι. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση, 210 6207824. Συμμετοχή 21 ευρώ.