Anthes: Δοκιμάσαμε το νέο μενού που σερβίρει ελληνικό άρωμα με ιαπωνική φρεσκάδα και γαλλική φινέτσα

anthes katerina avgerinou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Mουσακάς, gyoza, ταραμοσαλάτα, ταρτάρ σφυρίδας, όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μενού του Anthes, που μας συστήνει την Αθήνα αλλιώς.

Με τον ίδιο τρόπο που ο αναγραμματισμός της λέξης Athens σε Anthes μπερδεύει σε πρώτη φάση το μυαλό, έτσι και το νέο μενού του επανασυνθέτει γεύσεις που κρατούν την ελληνική βάση, αλλά πασπαλίζονται με γαλλικές και ιαπωνικές επιρροές που εκτός από τεχνικές και αρώματα, φέρνουν και δημιουργικότητα στο πιάτο. Αυτό τουλάχιστον ζήσαμε εμείς πριν μερικές ημέρες στον υπόγειο χώρο του Anthes στο κέντρο της Αθήνας, που μετράει περίπου 8 μήνες στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Κι αν το «υπόγειο» σας τρόμαξε, να σας πούμε ότι παρ’ όλο που στο ισόγειο σας περιμένει το μπαρ, όπως και τραπέζια για το φαγητό ή το ποτό σας, η πιο ωραία φάση ξεκινάει αφού κατεβείτε τα σκαλιά. Εκεί θα αντικρίσετε το σύγχρονο, γήινο και «ζεστό» περιβάλλον του με την συντονισμένη ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου στη μια πλευρά και ένα μικρό χαριτωμένο αίθριο στην άλλη, περικυκλωμένο από πρασινάδα, που μπορεί να καταφέρει να σας αποσπάσει την προσοχή από τις σχεδόν χορογραφημένες κινήσεις πίσω από τον πάγκο. Επάνω, λοιπόν, μένετε για τα signature κοκτέιλ και κάτω απολαμβάνετε γεύσεις. Όχι ότι δεν μπορείτε να τα μπερδέψετε όλα μαζί –ο αναγραμματισμός του Anthes εκφράζεται παντού.

Κοσμοπολίτικες γεύσεις με ελληνική βάση
Το νέο μενού του Anthes με head chef την Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου, έχει την υπογραφή του executive chef Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, ο οποίος παίρνει στα σοβαρά την εποχικότητα και την καθαρή πρώτη ύλη και ταυτόχρονα έχει μια ταξιδιάρικη διάθεση που βγαίνει εκτός συνόρων. Αυτό σημαίνει από τη μία ότι θα δείτε και θα γευτείτε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με κοσμοπολίτικη προσέγγιση, όπου τεχνικές και αρώματα από Γαλλία, Ιαπωνία, τα ντύνουν με δημιουργικότητα και τα επανασυστήνουν κι από την άλλη, ότι θα δοκιμάσετε πιάτα με εξωτικό αέρα δοσμένα με ελληνικές πρώτες ύλες.

katerina avgerinou

Το ταρτάρ σφυρίδας

Εμείς ξεκινήσαμε από Ελλάδα, με μια αφράτη αλλά αρκετά ήπια λαδένια χωρίς εντάσεις, η οποία ταίριαξε με βελούδινη κρέμα ταραμά με πράσο, αλλά και με την πολύ νόστιμη τυροκαυτερή από αφρό φέτας και καυτερής πιπεριάς, με καπνιστά καρύδια και λούζα Μυκόνου. Το ταρτάρ σφυρίδας ήρθε σε σάλτσα σόγιας-yuzu με σέλερι και πούδρα ελιάς που κάπως κάλυπτε τη γεύση, αλλά τα gyoza με λουκάνικο Μυκόνου ήταν μια πραγματικά νόστιμη σύμπραξη Ελλάδας-Ιαπωνίας, με πουρέ φασολιού, ζωμό σπετσοφάι και κρέμα κόκκινης πιπεριάς σε έναν καθηλωτικό umami συνδυασμό. Ιδιαίτερο πιάτο ήταν και το τραγανό φύλλο πατάτας με κρέμα από παλαιωμένο αρσενικό Νάξου και σιγομαγειρεμένο πράσο, ενώ αν θέλετε λίγη Ελλάδα παραπάνω, δοκιμάστε τον δικό τους μουσακά, με καραμελωμένη μελιτζάνα, μαδημένο μοσχάρι και μπεσαμέλ κατσικίσιου τυριού, αποδομημένος και «αναγραμματισμένος». Σαν το Anthes.

katerina avgerinou

Τα λιγκουίνι με σφυρίδα

Η σαλάτα με καραμελωμένο κουνουπίδι, ρεβίθια, ντρέσινγκ ταχινιού και τραγανή λαχανίδα είχε μεν το στοιχείο της έκπληξης και της πρωτοτυπίας, ίσως όμως χρειάζεται ελάχιστο ακόμα φινίρισμα για να δέσουν όλα σε μία ενιαία αρμονία. Τα λιγκουίνι με αχνιστή σφυρίδα, εσπεριδοειδή και αφυδατωμένα ντοματίνια, ωστόσο, ήταν απολύτως comfort: ζουμερή σφυρίδα, αρωματική σάλτσα και φρεσκάδα από τα εσπεριδοειδή. Κι όσοι αγαπάτε τις γεύσεις της γιαγιάς, το παστίτσιο με φρέσκα λαζάνια, κιμά από στηθοπλευρά και μια πλούσια μπεσαμέλ μυζήθρας από πάνω ήταν ακριβώς αυτό: σπιτικό και νοσταλγικό. Κατευθείαν από τη ρομπάτα, η σφυρίδα φιλέτο με πικάτα από ψητά λαχανικά και μελιτζάνα στα κάρβουνα συνέχισε με έναν αλλιώτικο τρόπο την κυριακάτικη αίσθηση σε πιο θαλασσινό μοτίβο. Το επιδόρπιο Kumaru, για το φινάλε, πλούσιο σε συστατικά και αρώματα, με μαρμελάδα αχλάδι, καραμέλα, κρέμα αρωματισμένη με τόνκα, πραλίνα πεκάν και αφράτο αέρα φρούτων του πάθους, σφράγισε το γεύμα με φινέτσα και πολυπλοκότητα.

Σε ένα παιχνίδι εντός και εκτός Ελλάδας, με σπιτικές αλλά και εξωτικές γεύσεις, το Anthes σερβίρει φαντασία, ανασυνθέτοντας γνώριμες γεύσεις και μένοντας πιστό στο concept του που παντρεύει το αστικό με το αναπάντεχο, στο κέντρο μιας πόλης που «διαβάζεται» κι αλλιώς.

Info
Anthes
Σκούφου 3 
697 401 0187
από 40 ευρώ/άτομο (χωρίς κρασί)

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]