Το Κτήμα Ζαφειράκη πρωτοστατεί στην Παγκόσμια Ημέρα Λημνιώνας
Το Κτήμα Ζαφειράκη τιμά φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Λημνιώνας, έναν νέο θεσμό που καθιερώνεται στις 13 Δεκεμβρίου και φωτίζει μια ποικιλία με μακρά ιστορία και στενή σύνδεση με την ταυτότητα του Τυρνάβου.
Η Λημνιώνα, με καταγεγραμμένες αναφορές ήδη από το 1870, αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές ερυθρές ποικιλίες της Θεσσαλίας και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια εντυπωσιακή αναγέννηση, χάρη στις προσπάθειες πρωτοπόρων παραγωγών που πίστεψαν στη μοναδικότητά της. Χαρακτηρισμένη από κομψότητα, φρεσκάδα και ένα καθαρό, αρωματικό προφίλ που συνδυάζει φράουλα, κεράσι και framboise με λεπτές νότες βοτάνων, μανιταριού και μαύρου τσαγιού, η Λημνιώνα επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Στο στόμα διακρίνεται για τη ζωντανή της οξύτητα, τις μεταξένιες τανίνες και την ισορροπία που την κάνει ιδιαίτερα προσιτή ακόμη και σε όσους δεν επιλέγουν τα πολύ «βαριά» ερυθρά. Η ποικιλία έχει πλέον κατακτήσει θέση ανάμεσα στις ανερχόμενες δυνάμεις του ελληνικού αμπελώνα και το Κτήμα Ζαφειράκη ετοιμάζεται να την τιμήσει όπως της πρέπει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της.

Με αφορμή τον εορτασμό, λοιπόν, το Κτήμα Ζαφειράκη διοργανώνει μια σειρά ειδικών δράσεων που στόχο έχουν να αναδείξουν το βάθος και την πολυπλοκότητα της ποικιλίας. Σε επιλεγμένα εστιατόρια και κάβες θα δοθούν παλιές χρονιές φιαλών από την ποικιλία Λημνιώνα, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να δοκιμάσει εκφράσεις με ξεχωριστή ωρίμανση και χαρακτήρα. Παράλληλα, συλλεκτικές φιάλες 3 λίτρων από Λημνιώνα παλιό αμπέλι θα διατεθούν,αποκλειστικά για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, σε επιλεγμένα εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις του κρασιού.
Στην περιοχή του Τυρνάβου, το Σάββατο και την Κυριακή 13 & 14 Δεκεμβρίου 2025, τα καταστήματα εστίασης θα προσφέρουν ειδικό happy hour αφιερωμένο στη Λημνιώνα με γευσιγνωστική δοκιμή, ενισχύοντας τον δεσμό της ποικιλίας με την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της. Το οινοποιείο του Κτήματος Ζαφειράκη θα παραμείνει ανοιχτό στο κοινό, καθ’ όλο το διήμερο, προσφέροντας γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις και τη δυνατότητα να γνωρίσει κανείς από κοντά τη φιλοσοφία που οδήγησε στην αναβίωση της ποικιλίας.
Ο εορτασμός κορυφώνεται την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Θέατρο Τυρνάβου (Maxim), όπου θα πραγματοποιηθεί μια ειδική παρουσίαση αφιερωμένη στις ποικιλίες Λημνιώνα και Μοσχάτο Τυρνάβου. Η εκδήλωση θα συνοδευθεί από τοπικές δημιουργίες του Τυρναβίτη σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου από το Makedonia Palace Θεσσαλονίκης, ο οποίος εμπνέεται από την παράδοση της περιοχής και δημιουργεί πιάτα αποκλειστικά για την περίσταση.

Να σημειώσουμε ότι στην πόλη του Τυρνάβου, στη ζώνη του ΠΓΕ Τύρναβος, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Ελλάδα, η οικογένεια Ζαφειράκη ασκεί την αμπελοκαλλιέργεια περισσότερα από 100 χρόνια. Ο Χρήστος Ζαφειράκης, οινοποιός 4ης γενιάς της οικογένειας, μετά τις σπουδές του και την εργασία του στην Ιταλία, επέστρεψε στον Τύρναβο και φύτεψε το 2005 τον πρώτο βιολογικό αμπελώνα. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο μονοποικιλιακό κρασί. Κι όπως λέει ο ίδιος, «Αγάπη, Γνώση και Σεβασμός στην Παράδοση είναι τα βασικά στοιχεία της δημιουργίας των κρασιών μας με στόχο να μεταφέρουμε την έκφραση των αμπελώνων, τα αρώματά και τη γεύση τους στο ποτήρι σας».







