H γεωγραφία των Χριστουγέννων στο τραπέζι μας: Πώς το κρασί ανασύρει τις αναμνήσεις των γιορτών

holidayscelebrationandpeopleconcept-happyfriendshavingchristmas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο γιορτή, είναι μνήμη και τοπικές γεύσεις, Από τον βορρά μέχρι την Κρήτη κάθε περιοχή έχει να επιδείξει τη δική της γαστρονομική παράδοση και τα κρασιά να αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό στο γιορτινό τραπέζι.

Ξεκινάμε το ταξίδι σε 5 εμβληματικές περιοχές.

Η περιοχή της Δράμας είναι ένα γαστρονομικό μωσαϊκό γεύσεων, καθώς η γαστρονομία της ανασύρει μνήμες των χαμένων πατρίδων. Πόντος, Καππαδοκία, Μ. Ασία. Το κεσκέκι, μια βελούδινη λευκή σούπα σε τρεις εκδοχές, με κοτόπουλο, γίδα,  ρεβίθια και αλεσμένο  σιτάρι συνοδεύουν ιδανικά  το λευκό blend Ασύρτικο,& Sauvignon Blanc. Είναι  ένα φινετσάτο κρασί με  ωραία οξύτητα, φρέσκα αρώματα τροπικών φρούτων, λεμονάτο χαρακτήρα και καλή επίγευση. 

Σύντροφοι των εκλεκτών ερυθρών διεθνών ποικιλιών, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, που καλλιεργούνται στην οινική ζώνη, είναι τα παραδοσιακά κρεατικά - γκιούλμπασι, ιτς κιοφτέ και πίτες,  που συνθέτουν το γαστρονομικό καμβά της Δράμας.

Shutterstock

Στάση στο Αμύνταιο. Η αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου έχει να επιδείξει τα κομψότερα αφρώδη και ξηρά κρασιά βασισμένα στο Ξινόμαυρο. Κύρια χαρακτηριστικά της ερυθρής ποικιλίας είναι υψηλές οξύτητες, τα κόκκινα φρούτα από φράουλα, κεράσι, μαύρο φραγκοστάφυλο, σώμα μέτριου όγκου, ισχυρή οξύτητα και μακρά επίγευση. Το χοιρινό με λάχανο, ταιριάζει με ένα λευκό αφρώδες, ενώ οι κόκκινες πιπεριές  ταιριάζουν ιδανικά με ένα ντελικάτο ροζέ. Σουτ μακαλό – κεφτεδάκια Φλώρινας,  χοιρινά μάγουλα με ρεβίθια και τα ποτήρια γεμίζουν με ξηρό Ξινόμαυρο.

Shutterstock

Μια συναρπαστική  επίσκεψη στη Νάουσα με τη μεγάλη πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση.  Στην  ΠΟΠ αμπελουργική ζώνη το Ξινόμαυρο κυριαρχεί. Γεμάτο στόμα,  χρώμα πυκνό και βαθύ με αισθητή οξύτητα, πληθωρικές τανίνες, άρωμα τομάτας, ελιάς, υπερώριμης φράουλας. Ταιριάζει με αγριογούρουνο μαγειρεμένο με δαμάσκηνα και ζυγούρι στη γάστρα. Μην παραλείψετε να συνδυάσετε το Ξινόμαυρο με τα κεφτεδάκια της άρμης που είναι  βουτηγμένα σε  συγκλονιστική  σάλτσα ντομάτας. Πρόκειται  ίσως για το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της Νάουσας.

Shutterstock

Μετακινούμαστε προς τα νότια. Η Στερεά Ελλάδα είναι  η πατρίδα δυο εκλεπτυσμένων ποικιλιών, της λευκής Μαλαγουζιάς και της σπάνιας ερυθρής ποικιλίας Μούχταρο. Η Ρούμελη ψηφίζει χοιρινό με σέλινο που ταιριάζει απόλυτα με τη ανθική Μαλαγουζιά. Στο στόμα η πλούσια υφή του κρασιού ξεδιπλώνεται με ισορροπία, ενώ η μακρά επίγευσή του αφήνει μια απολαυστική αίσθηση φρεσκάδας.  

Shutterstock

Ψητό χοιρινό  και  Μούχταρο πάνε μαζί.  Ένα κομψό κρασί που αποκαλύπτει την αυθεντικότητα του ελληνικού αμπελώνα. Χρώμα βαθύ πορφυρό, με νότες ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, βατόμουρο, γλυκά μπαχαρικά, απαλές τανίνες, υψηλή οξύτητα με μακρά επίγευση. 

Shutterstock
Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται στην Κρήτη

Γουρνόπουλο στον ξυλόφουρνο με λεμονόφυλλα ταιριάζει απόλυτα με το ερυθρό Κοτσιφάλι – ποικιλία ορόσημο της Κρήτης, που διαθέτει μαλακό και γλυκόπιοτο χαρακτήρα, ενώ απάκι, σύγκλινο και τσιγαρίδες,  αναδεικνύονται δίπλα στο λευκό και ανθικό Βιδιανό. Στη μύτη αρώματα λευκών και κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών και γιασεμιού. Στόμα πλούσιο, λιπαρό και πολύπλοκο, με χαρακτηριστική οξύτητα.

Shutterstock

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία, ταξίδια, γεύσεις και οινικά ταιριάσματα.

Μαρίνος Σκολαρίκος, Διεθνής Κριτής Οίνου και ιδρυτής του Allwinestories.

Το Allwinestories αφηγείται οινικές ιστορίες και των ανθρώπων πίσω από αυτές, δημιουργώντας έναν χώρο έμπνευσης, προβολής και σύνδεσης για επαγγελματίες και λάτρεις του κρασιού.