Τα ΒορΟινά γιορτάζουν τα 10 τους χρόνια
Η εκδήλωση γνωριμίας με τα κρασιά της βορείου Ελλάδος επανέρχεται και φέτος, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.
Τα ΒορΟινά φέτος συμπληρώνουν τα 10 τους χρόνια και επιφυλάσσουν μια πληθωρική οινική εμπειρία γευσιγνωσίας ετικετών αλλά και παράλληλων εκδηλώσεων για το οινόφιλο κοινό.
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Grande Bretagne από τις 6 μέχρι τις 10 μ.μ., αλλά μέχρι τότε, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα κρασιά Κατώγι Αβέρωφ στα wine bars Οκτάνα και Oinoscent.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ΒορΟινών, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για την «έκφραση των Μπορντωλέζικων ποικιλιών στο βορειοελλαδίτικο αμπελώνα», ενώ με αφορμή τα ΒορΟινά, θα λάβουν χώρα και αρκετές γευσιγνωσίες σε γνωστά wine bars και εστιατόρια.
Το Wine Booth τιμά το βορειοελλαδίτικο κρασί, οργανώνοντας την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, μια βραδιά με live jazz. Ήχοι jazz και latin μαζί με μελωδίες από τον ελληνικό κινηματογράφο θα γεμίσουν από νωρίς τον χώρο και θα συνοδεύουν την οινοποσία. Το Κτήμα Βουρβουκέλη θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς, με τις ετικέτες του να γεμίζουν τα ποτήρια όλων. Το Σάββατο 1 Ιανουαρίου, στον ίδιο χώρο η ιστορική οινοποιία Κεχρή θα παρουσιάσει ορισμένα από τα κρασιά της και όλη την φιλοσοφία της πίσω από τις ετικέτες (Wine Booth, Φωκίωνος 12, , Σύνταγμα, στις 8 μ.μ., 210 9959544 ).
Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, το Apsendi στο Χαλάνδρι θα κινείται στον «αστερισμό του Ξινόμαυρου» με ένα μενού αποκλειστικά για αυτή τη βραδιά. Ηighlight της βραδιάς θα είναι τα πρωτότυπα cocktails με βάση το ξινόμαυρο, ενώ το μενού θα περιλαμβάνει Βιετναμέζικο ρολό με λαχανικά, γαρίδα & noodles ρυζιού με πικάντικη σάλτσα από μπούκοβο και τζίντζερ, Τριλογία από χοιρινή πανσέτα (καπνιστή, σιγοψημένη, τραγανή) σε λάχανο coleslaw με τσίλι, μοσχολέμονο και ταπενάδα μήλου με σελινόσπορο και London broil (μοσχαρίσιο στήθος στην σχάρα) σε λεπτές φέτες, κατσικίσιο τυρί σε τραγανά pancakes πατάτας με σάλτσα από μανιτάρι και τρούφα (Κηφισίας 250-254 & Σερρών, Χαλάνδρι, 210 6717890, 30 ευρώ/άτομο).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επίσης, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να μάθουν τα μυστικά της προετοιμασίας ενός γευστικού γεύματος από τον σεφ Βαγγέλη Δρίσκα και να απολαύσουν τις δημιουργίες με τη συνοδεία λευκών αρωματικών κρασιών από τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο εργαστήριο του σεφ Driskas Test Kitchen (Ευσταθίου Λάμψα 19, Αμπελόκηποι, 210 3645777, 60 ευρώ/άτομο).
Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, ο σεφ Γιάννης Λουκάκος θα μαγειρεύει μαζί με το κοινό των ΒορΟινών στο εργαστήριό του TheSeminarProject. Όλοι μαζί θα φτιάξουν ένα μενού τριών πιάτων, το οποίο στη συνέχεια θα απολαύσουν με τη συνοδεία ετικετών του Κτήματος Παυλίδη, παρουσιασμένα από τον οινολόγο του Κτήματος Νίκο Καρατζά (Ομήρου 18, Χαλάνδρι, 210 3645777, 60 ευρώ/άτομο).
Τέλος, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, ο sommelier Γιώργος Λούκας θα μας μυήσει στα μυστικά του Ασύρτικου Βορείου Ελλάδος, μέσα από ένα σεμινάριο με «στάσεις» σε αρκετά από τα οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος (Genius in Gastronomy, Καστελλίου 17, Γαλάτσι, 210 3645777, 25 ευρώ το άτομο)
Πληροφορίες: Ξενοδοχείο Grande Bretagne, 12-6 μ.μ. (για επαγγελματίες ), 6-10 μ.μ. (για το οινόφιλο κοινό), είσοδος 5 ευρώ, www.voroina.gr.
Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]