Το σωστό Texas-style barbecue και πώς να το πετύχετε

to-sosto-texas-style-barbecue-kai-pos-na-to-petuxete

ΤΡΙΤΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

To barbecue εκτός από διαδικασία, τρόπος ψησίματος, διασκέδαση και απόλαυση, είναι και τρόπος ζωής για τους Τεξανούς.

Το barbecue είναι τρόπος ζωής στο Texas. Κανένας Τεξανός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα συμφωνήσει ποτέ με έναν άλλο για το ποιο είναι το καλύτερο barbecue, γιατί η συζήτηση είναι μέρος της όλης εμπειρίας. Όπως και να σας αρέσει, είτε σε χοντρές φέτες στη λαδόκολλα με σάλτσα, είτε καπνιστό κατευθείαν από τη σχάρα, να φροντίζετε να το απολαμβάνετε. Και εν συνεχεία να τσακωθείτε με κάποιον άλλο για το ποιο είναι το καλύτερο, σαν αυθεντικός Τεξανός. To time.com προσφέρει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το σωστό Texas-style Barbecue.

Το κρέας

Το barbecue στο Τέξας βασίζεται στο βοδινό κρέας, σαν λογική εξέλιξη της μεγάλης βιομηχανίας που υπάρχει εκεί. Το πιο συχνό κομμάτι που χρησιμοποιείται είναι το στήθος τους βοδινού, το οποίο με υπομονή, εμπειρία και τέχνη μπορεί από σκληρό κρέας να γίνει τέλεια καπνιστό και τρυφερό. Οι πιο κρεατοφάγοι μπορούν να δοκιμάσουν τα τεράστια παϊδάκια, που θα έκαναν τον Fred Flintstone περήφανο. Αν πρέπει να παραμείνετε εμφανίσιμος, καλύτερα να τα αποφύγετε.

Το χοιρινό θα το βρείτε και αυτό κυρίως σε παϊδάκια και λιγότερο συχνά ως μπριζόλες και φιλέτο. Τελευταία εμφανίζεται και το κοτόπουλο στα μενού αρκετών barbecue σαν εναλλακτική λύση. Εάν δείτε κάτι ασυνήθιστο, όπως αγριόχοιρο ή ελάφι, καλά θα κάνετε να το τιμήσετε. Για να σπάσει ένας σεφ την παράδοση, συνήθως το κάνει για καλό λόγο, οπότε μην χάσετε την ευκαιρία.

Κάθε barbecue που σέβεται τον εαυτό του θα έχει και λουκάνικα. Αυτά έχουν κυρίως πιπεράτη γεύση και είναι φτιαγμένα από μίγμα βοδινού, χοιρινού και πικάντικων μπαχαρικών. Επειδή οι ποικιλίες κρεάτων και μπαχαρικών είναι απίστευτες, τα λουκάνικα είναι συνήθως μοναδική εμπειρία.

Tο rub

Οι περισσότεροι θα συνδυάσουν τη λέξη barbecue με σάλτσα, αλλά δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Ένα άλλο βασικό συστατικό του barbecue είναι και το μίγμα μπαχαρικών, το «rub», με το οποίο μαρινάρονται τα κρέατα. Υπάρχουν στεγνά και υγρά rubs. Ένα στεγνό rub θα είναι μίγμα αλατιού, πιπεριού, βοτάνων και μπαχαρικών με το οποίο είτε τα πασπαλίζετε είτε τα τρίβετε με επιμονή στο κρέας πριν το ψήσετε.

Τα υγρά rubs φτιάχνονται με το να προσθέσετε λάδι, ξύδι, χυμό λεμονιού ή και μουστάρδα. Όταν μαρινάρετε το κρέας με αυτό το μίγμα, το κρέας θα παραμείνει ζουμερό. Το παν είναι το αργό ψήσιμο, ώστε να πετύχετε και τη σωστή γεύση.

Ψήσιμο

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν στα βασικά. Αργό ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά από ξύλα. Μια διάρκεια ψησίματος 12 ή και 16 ωρών δεν είναι ανήκουστη, οπότε μην είστε ανυπόμονοι. Η μεγάλη διάρκεια βοηθάει στο να μεόνουν μέσα στο κρέας οι καπνιστές γεύσεις.

Η σάλτσα

Οι απόψεις για τη σάλτσα, πόση και εάν την χρειάζεστε καν, αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Σε κάποιες πόλεις, το κρέας σερβίρεται χωρίς σάλτσα και είναι τόσο τρυφερό και χυμώδες από μόνο του που θα συμφωνήσετε ότι η σάλτα είναι αχρείαστη. Αντίστοιχα σε άλλες πόλεις, θα βρείτε εστιατόρια που έχουν τόσο καλή σάλτσα που την πουλάνε χωριστά. Στο δίλημμα σάλτσα ή όχι, δεν υπάρχει σαφής απάντηση και καλά θα κάνετε να τα δοκιμάσετε όλα!

Συνοδευτικά

Τα συνοδευτικά λογικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σε εστιατόρια θα βρείτε φασόλια pinto, πατατοσαλάτα και coleslaw, ενώ σε καντίνες και υπαίθριες αγορές θα βρείτε κρεμμύδια, πίκλες, ντομάτες και φέτες τυρί.

Εθιμοτυπία

Η πρώτη ερώτηση που κάνουν πολλοί είναι «πως το τρώω αυτό χωρίς να γίνω χάλια;». Τέτοιος τρόπος δεν υπάρχει, θα γίνετε χάλια. Εάν αποδεχτείτε ότι το barbecue είναι μια ακατάστατη περιπέτεια, θα χαρείτε το γεύμα σας. Αν αγχώνεστε, χρησιμοποιήστε την πετσέτα σας σαν σκέπαστρο, σαν αυτά που βάζετε στο πάτωμα όταν βάφετε τοίχους.

Το αν θα φάτε με τα χέρια ή πιρούνι εξαρτάται από τι κρέας έχετε μπροστά σας. Οι μπριζόλες και τα λουκάνικα τρώγονται με πιρούνι και τα παϊδάκια με τα χέρια.

Πως ντυνόμαστε για ένα barbecue; Αποφεύγουμε το λευκά, κίτρινα, ροζ ή ό,τι άλλο χρώμα δεν μπορεί να καμουφλάρει ή να συνδυαστεί με το κόκκινο. Σε σχεδόν όλα τα barbecue θα δείτε casual ντύσιμο, δηλαδή τζην, βερμούδες και καπέλα.

Τέλος, εάν βρεθείτε σε εστιατόριο που χρησιμοποιεί στεγνό rub και δεν δείτε πουθενά σάλτσα, καλύτερα μην ζητήσετε να σας φέρουν. Θα ήταν σαν να ζητάτε κέτσαπ για τη μπριζόλα σας.