Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελβετικής κουζίνας
Η ελβετική κουζίνα συνδυάζει επιρροές από τη γερμανική, τη γαλλική και τη βόρειο-ιταλική. Κάθε καντόνι έχει τις δικές του γεύσεις, κάποια πιάτα όμως, έχουν σπάσει τους γλωσσικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς και έχουν αγαπηθεί από όλους τους Ελβετούς. Ένα είναι σίγουρο: αν πάτε στην Ελβετία, δεν πρόκειται να πεινάσετε.
1. Φοντί τυριού
Λιωμένο τυρί με κομμάτια ψωμιού – τι καλύτερο; Το τυρί, συνήθως gruyère και emmentaler, λιώνει μαζί με σκόρδο, λευκό κρασί, λίγο καλαμποκάλευρο και λικέρ τσέρι και σερβίρεται μέσα στο παραδοσιακό σκεύος caquelon, κάτω από το οποίο υπάρχει μια μικρή εστία, έτσι ώστε το φοντί να παραμένει στην κατάλληλη θερμοκρασία και υφή καθ’ όσο διαρκεί το γεύμα. Καρφώνετε μικρά κομματάκια ψωμιού σ’ ένα πιρούνι με μακριά λαβή και τα βουτάτε στο καυτό μείγμα. Μπορείτε να το συναντήσετε και σε παραλλαγές: fondue bourguignonne, δηλαδή φοντί με κομμάτια χοιρινού κρέατος που βουτιούνται σε καυτό λάδι και φυσικά, το φοντί σοκολάτας μέσα στο οποίο βουτάτε κομματάκια φρέσκων φρούτων.
2. Rösti
Το rösti είναι ένα είδος τηγανητής πατάτας, το οποίο φτιάχνεται από τριμμένες πατάτες που είτε έχουν ψηθεί με τη φλούδα, είτε έχουν τηγανιστεί ολόκληρες σε καυτό βούτυρο ή λίπος. Είναι τραγανό εξωτερικά και μαλακό εσωτερικά, ενώ αυτό που «δένει» το πιάτο είναι φυσικά, το άμυλο. Συχνά, προστίθεται στο μείγμα μπέικον, κρεμμύδι, τυρί, ακόμα και μήλο. Δοκιμάστε το σαν συνοδευτικό με τηγανιτά αβγά ή λουκάνικο. Παλιότερα αποτελούσε το πρωινό των αγροτών της Βέρνης, αλλά στις μέρες μας θα το συναντήσετε σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, ενώ θεωρείται ένα από το εθνικά πιάτα της Ελβετίας.
3. Bircherműesli
4. Raclette
Raclette είναι το όνομα ενός ελβετικού τυριού το οποίο φτιάχνεται από γάλα αγελάδας. Ταυτόχρονα όμως, είναι και το όνομα ενός πολύ δημοφιλούς σκεύους που χρησιμοποιείται για το λιώσιμο του τυριού. Παλιότερα, ένα ολόκληρο κεφάλι τυρί τοποθετούνταν μπροστά στη φωτιά και όπως αυτό έλιωνε, τα λιωμένα μέρη του «έσταζαν» σε ένα πιάτο για να φαγωθούν. Το όνομά του προέρχεται από το γαλλικό ρήμα «racler» που σημαίνει ξύνω. Σήμερα, οι φλούδες του raclette σκεπάζουν συνήθως μικρές πατάτες, μαγειρεμένες με τη φλούδα τους, λαχανικά, αλλαντικά, κρεμμύδια, τυρί, κομματάκια κρέατος, ακόμα και αποξηραμένα φρούτα.
5. Bűndnernusstorte
Το bűndnernusstorte -το οποίο συχνά αποκαλείται και engadinernusstorte- είναι ένα πεντανόστιμο κέικ με γέμιση από καραμελωμένα καρύδια. Το έδεσμα κατάγεται από το καντόνι του Graubűnden και θα το συναντήσετε σε διάφορες παραλλαγές. Απολαύστε το σαν επιδόρπιο, μαζί με μια κούπα καφέ ή τσάι.
6. Ριζότο με σαφράν
Η συγκεκριμένη ποικιλία σαφράν φύεται στο καντόνι του Valais και είναι ένα απαραίτητο συστατικό του παραδοσιακού πιάτου Ticino, το οποίο συχνά σερβίρεται με luganighe, ένα ελβετικό χοιρινό λουκάνικο με μπαχαρικά και άσπρο κρασί. Το Ticino είναι το νοτιότερο καντόνι της Ελβετίας και συνορεύει με την Ιταλία. Το ριζότο με σαφράν είναι ένα εύκολο πιάτο που φτιάχνεται από ρύζι, το οποίο έχει σιγομαγειρευτεί μαζί με κρεμμύδια, σαφράν, κρασί και τυρί.
7. Zurchergeschnetzeltes
8. Zopf
Υπάρχουν πολλά είδη ψωμιού στην Ελβετία, αλλά ένα από τα πιο διάσημα και απολαυστικά είναι ένα λευκό ψωμί το οποίο ονομάζεται zopf. Θα το αναγνωρίσετε εύκολα, γιατί είναι ένα πλεκτό καρβέλι – η λέξη zopf σημαίνει πλεξίδα – με χρυσαφένια κόρα, το οποίο θυμίζει το εβραϊκό ψωμί challah. Κάποιοι λένε ότι προέρχεται από το αρχαίο έθιμο που ήθελε τις χήρες να κόβουν τις πλεξίδες τους και να τις θάβουν μαζί με τους νεκρούς συζύγους τους. Το ζυμάρι φτιάχνεται από λευκό αλεύρι, γάλα, αβγά, βούτυρο και μαγιά, πλεγμένο σε κοτσίδα και περασμένο με κρόκο αβγού. Παραδοσιακά, τρώγεται τα κυριακάτικα πρωινά και θυμίζει λίγο το δικό μας τσουρέκι.
9. Berner platte
Αν σας αρέσει το κρέας, τότε σίγουρα θα λατρέψετε αυτή τη σπεσιαλιτέ της Βέρνης. Περιλαμβάνει μια σειρά κρεάτων και λουκάνικων: ζαμπόν, καπνιστό μπέικον, καπνιστή γλώσσα βοδινού και χοιρινού, παϊδάκια, χοιρινό κότσι, χοιρινό φιλέτο και ώμο, μεδούλι, συνδυασμένα με ξινολάχανο, πατάτες και φασόλια. Το πιάτο φτιάχτηκε για πρώτη φορά στις 5 Μαρτίου 1798, μετά τη νίκη του στρατού της Βέρνης επί των Γάλλων, στο Neuenegg, όπου σ’ ένα μεγάλο εορταστικό πανηγύρι, οι κάτοικοι έφερναν ό, τι είχαν στα σπίτια τους για να φτιαχτεί ένα τεράστιο πιάτο –εξού και η μεγάλη ποικιλία των συστατικών του.
10. Älplermagronen
Συχνά αποκαλείται και «μακαρονάδα του βοσκού», το alplermagronen είναι ένα παραδοσιακό όλα-σε-ένα πιάτο προερχόμενο από τη γερμανική πλευρά της Ελβετίας. Περιλαμβάνει όλα τα συστατικά που ήταν διαθέσιμα στους βοσκούς των Άλπεων: τυρί, πατάτες, κρεμμύδια, μακαρόνια, γάλα ή κρέμα γάλακτος και μήλα! Στην κλασική εκδοχή του φτιάχνεται από στρώσεις πατάτας και μακαρονιών με κρέμα γάλακτος και τυρί, ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται με τηγανιτά δαχτυλίδια κρεμμυδιών, σκεπασμένο με σάλτσα από βραστό μήλο. Κάποιες φορές περιέχει και μπέικον. Είναι ένα «δυνατό» γεύμα το οποίο πραγματικά, θα σας ζεστάνει τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.
Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω βέβαια, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την αυθεντική ελβετική σοκολάτα και τα δεκάδες τοπικά τυριά, που θα βρείτε κατά τόπους στην Ελβετία.