Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της τουρκικής κουζίνας
Η τουρκική κουζίνα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ελληνικής με αυτή της Μέσης Ανατολής και υπάρχουν πολλά φαγητά που έχουν αγαπηθεί τόσο ώστε να τα θεωρούμε «δικά μας». Ας δούμε 10 χαρακτηριστικά πιάτα που ίσως να μην είναι τόσο προφανή αλλά σίγουρα θα τα λατρέψετε.
Kebap
Το kebap είναι ένα από τα πιο τυπικά τουρκικά φαγητά, αφού αναφέρεται σε όλα τα τουρκικά κρέατα. Τα ψητά κομμάτια κρέατος σε σουβλάκι ονομάζονται «sis» kebap, ενώ σε κάποιες συνοικίες σερβίρουν «doner» kebap. Αξίζει να δοκιμάσετε και Alazanik και Tandir kebap.
Menemen
Το menemen θεωρείται ιδανικό πιάτο για πρωινό αλλά μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είναι ένα βασικό γεύμα και αποτελείται από κρεμμύδια, πιπεριές και ντομάτες που ζεσταίνονται σε καυτό τηγάνι. Στη συνέχεια τα αυγά σπάνε μέσα στο τηγάνι και είτε μένουν τηγανητά είτε αναμιγνύονται με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σαν ομελέτα. Στο τέλος προστίθενται ορισμένα μπαχαρικά όπως πάπρικα και μαύρο πιπέρι, και με τη συνοδεία ενός απλού κομματιού από ψωμί είστε έτοιμοι για ένα τέλειο γεύμα.
Gozleme
Το Gozleme είναι μια χειροποίητη ζύμη που απλώνεται και γεμίζεται με αλμυρά κρέατα, λαχανικά και τυριά. Μετά σφραγίζεται και μαγειρεύεται σε ένα ταψάκι.
Simit
Οι Τούρκοι τρώνε ένα μεγάλο πρωινό μαζί με όλη την οικογένεια και το simit είναι η βάση σε κάθε τραπέζι. Αν και το simit είναι απλά ένα κυκλικό ψωμί με σουσάμι (ίσιο με το κουλούρι Θεσσαλονίκης) από πάνω ταιριάζει εξαιρετικά με οποιοδήποτε είδος κρέατος ή τυριού τραβάει η όρεξή σας.
Lahmacun
Είναι το τουρκικό αντίστοιχο της πίτσας, με πολύ λεπτή βάση και γέμιση από μπόλικο κρεμμύδι, κιμά, πιπεριές και ντομάτα. Παραδοσιακά σερβίρεται με μια σαλάτα που σημαίνει ότι τα λεφτά σας θα πιάσουν τόπο.
Borek
Το borek είναι μια τουρκική πίτα που συνήθως γεμίζεται με κρέας, τυρί, πατάτες ή σπανάκι. Μπορείτε να το προμηθευτείτε στα περισσότερα αρτοποιεία, αν και την καλύτερη ποιότητα θα τη βρείτε σε ειδικά καταστήματα borek. Υπάρχουν διάφοροι τύποι για να δοκιμάσετε όπως το su borek (με νερό), το οποίο είναι πολύ μαλακό ή το sigara borek (πίτα τσιγάρο) που είναι μακρύ και λεπτό με γέμιση από τυρί ή πατάτα. Τα borek είναι τέλεια σνακ και κάνουν και για πρωινό αν προτιμάτε.
Balik Ekmek
Τα σάντουιτς με ψάρια μπορούν να καταναλωθούν ως επί το πλείστον στην Κωνσταντινούπολη κατά μήκος του Βοσπόρου. Υπάρχουν μερικά διαφορετικά είδη αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ένα είδος ψαριών του αλμυρού νερού μέσα σε ένα σάντουιτς με λίγη σαλάτα. Είναι απλό και νόστιμο και συνήθως καλύτερο σε εστιατόριο, αν και λίγο πιο ακριβό.
Manti
Το Manti παραδοσιακά προέρχεται από την περιοχή Kayseri της Τουρκίας και είναι ζυμαρικό γεμισμένο με κιμά. Το Manti βράζεται σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια σερβίρεται στο τραπέζι καλυμμένο με γιαούρτι. Δε θα βρείτε αυτό το πιάτο σε όλα τα τουριστικά εστιατόρια για αυτό θα πρέπει να το αναζητήσετε σε παραδοσιακά μέρη.
Sac Kavurma
Το Sac Kavurma είναι ένα μίγμα από κρέας, πιπεριές, κρεμμύδι και ντομάτες που αναμιγνύονται με βότανα και στη συνέχεια ψήνονται σε υψηλή θερμότητα σε τηγάνι. Θα σερβιριστεί στο τραπέζι σας με τη φλόγα ακόμη να καίει. Παραδοσιακά συνοδεύεται με ρύζι και ορισμένα λαχανικά και είναι βέβαιο ότι δε θα αφήσετε τίποτα στο πιάτο.
Turkish Delight
Μα τι άλλο; Τα τουρκικά λουκούμια! Θα τα βρείτε σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, με διάφορα αρώματα όπως τριαντάφυλλο, μαστίχα, λεμόνι και νόστιμη γέμιση από ξηρούς καρπούς ή σκέτα. Μη φύγετε αν δεν απολαύσετε έναν παραδοσιακό τουρκικό καφέ μαζί με λουκούμι της αρεσκείας σας.