Τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Ευρώπης
Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ταξιδέψει κανείς στην Ευρώπη. Η ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου συναρπάζει διαχρονικά και ένα κομμάτι της είναι και η ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν ζαχαροπλάστες που τελειοποιούν τις συνταγές τους εδώ και αιώνες και τις περνούν από γενιά σε γενιά. Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν, στα 8 παλαιότερα ευρωπαϊκά ζαχαροπλαστεία.
Confeitaria Nacional, Λισαβόνα
Αυτό το ζαχαροπλαστείο άνοιξε το 1829 σε ένα μεγαλοπρεπές γωνιακό κτήριο στην πλατεία Praca da Figueira και έχει πολυτελή διακόσμηση με χρυσό στα τοιχώματα και έναν καθρέφτη στην οροφή. Διοικείται ακόμη από απόγονους του ιδρυτή του. Το παραδοσιακό πορτογαλικό Χριστόψωμο Bolo-Rei ήρθε στην Πορτογαλία από τον ιδρυτή του ζαχαροπλαστείου τον 19ο αιώνα και είναι ένα κέικ που μοιάζει με ψωμί και περιέχει σταφίδες, φρούτα γλασέ και ξηρούς καρπούς. Αξίζει να δοκιμάσετε και μια από τις δημοφιλείς τάρτες κρέμας pasties de nata.
Hofbackerei Edegger-Tax, Γκρατς, Αυστρία
Αυτό το ζαχαροπλαστείο υπάρχει από τον 14ο αιώνα και βρίσκεται στην τρέχουσα τοποθεσία του από το 1880. Οι περίτεχνα σκαλιστές ξύλινες πόρτες και η στολισμένη βιτρίνα με το αυτοκρατορικό οικόσημο της Αυστροουγγαρίας, απλά πιστοποιούν την ηλικία και την αίγλη του. Αξίζει να δοκιμάσετε εδώ τα μπισκότα Sissi Busserl, τα οποία έχουν πάρει το όνομά τους από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να βρουν και προϊόντα χωρίς γλουτένη.
La Maison Stohrer, Παρίσι
Το La Maison Stohrer είναι το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο του Παρισιού και διεκδικεί βασιλικές συνδέσεις μέσω της Πολωνίας. Το 1725, όταν ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ παντρεύτηκε την Πολωνή πριγκίπισσα Marie Leszcynska, αυτή έφερε μαζί της στις Βερσαλλίες και τον πατέρα της, Nicholas Stohrer, ο οποίος έβαλε στις βαλίτσες του και… το ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική. Πέντε χρόνια αργότερα ο Stohrer άνοιξε αυτό το ζαχαροπλαστείο στην οδό Montorgueil στο Παρίσι και έκτοτε έμεινε σταθερά εκεί. Στον Stohrer πιστώνεται η επινόηση του baba au rhum, ενός τσουρεκιού εμποτισμένου με ποτό, που είναι ιδιαίτερα αγαπητό ακόμα και σήμερα.
Pietro Romanengo fu Stefano, Γένοβα
Αυτή η «αρχαία» καφετέρια φημίζεται για τα γλασαρισμένα φρούτα της. Ιδρύθηκε το 1780 και άνοιξε το παλαιότερο από τα δύο καταστήματά της το 1814. Σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Όσοι το επισκεφθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο θα γίνουν μάρτυρες των ετήσιων εργασιών του προσωπικού, που προσπαθεί να διαχωρίσει τα πέταλα που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί το σιρόπι τριαντάφυλλο και η ζάχαρη με τριαντάφυλλο.
Ruszwurm Cukraszda, Βουδαπέστη
Αυτό το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στην περιοχή Buda Castle και άνοιξε το 1827 έχοντας επιβιώσει πολιορκίες, μια επανάσταση και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρωτότυπο εσωτερικό του και τα έπιπλα βρίσκονται ακόμη μέσα, ενώ στους τοίχους υπάρχει μια συλλογή από αντίκες που σχετίζονται με είδη ζαχαροπλαστικής. Η παραδοσιακή ουγγρική τούρτα Dobos είναι η αγαπημένη επιλογή των πελατών, όπως και η κρέμα ζαχαροπλαστικής Ruszwurm, δημιουργία του καταστήματος.
Antigua Pasteleria del Pozo, Μαδρίτη
Αυτό το κατάστημα της Μαδρίτης άνοιξε πρώτα ως αρτοποιείο το 1810 και έπειτα ως ζαχαροπλαστείο το 1830. Έμεινε αυθεντικό στις ρίζες του προσφέροντας παραδοσιακές ισπανικές λιχουδιές όπως bartolillos. Το del Pozo είναι επίσης γνωστό για τα roscon de reyes, ένα παραδοσιακό γλύκισμα που γενικά είναι διαθέσιμο κατά τα Θεοφάνεια αλλά εδώ θα το βρείτε όλο το χρόνο.
Blikle, Βαρσοβία
Το Blikle άνοιξε το 1869 και εξακολουθεί να είναι οικογενειακή επιχείρηση. Το κατάστημα λειτουργεί στην αρχική του θέση, αν και οι εγκαταστάσεις έχουν ανοικοδομηθεί εντελώς μετά την καταστροφή του από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν πια 20 υποκαταστήματα σε όλη την Πολωνία, το πρωτότυπο όμως, συνεχίζει να είναι η κεντρική ατραξιόν. Τα αγαπημένα προϊόντα περιλαμβάνουν μια έκδοση paczki (πολωνικό ντόνατ), το οποίο είναι γεμισμένο με μαρμελάδα τριαντάφυλλο και στολισμένο με ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού.
Maison Bertaux, Λονδίνο
Αυτοί που μαζί με ένα κομμάτι κέικ θέλουν να απολαμβάνουν και ένα κομμάτι σύγχρονης τέχνης, θα ικανοποιηθούν απόλυτα από το παλαιότερο καφενείο του Λονδίνου. Από το 1871, το Maison Bertaux έχει φέρει τη γαλλική ζαχαροπλαστική στην περιοχή του Soho. Είναι κοντά στη σχολή τέχνης του Central St. Martin και μεταξύ άλλων έφτιαξε την τούρτα γάμου της τραγουδίστριας Lily Allen, ενώ η λίστα των πελατών του περιλαμβάνει την Nicole Kidman και τον Bob Geldoff. Η συνιδιοκτήτρια Tania Wade πραγματοποιεί εκθέσεις τέχνης στο υπόγειο της καφετέριας και στον πάνω όροφο στην αίθουσα τσαγιού.