Εσείς θα δοκιμάζατε... αυγά σαλιγκαριών;

eseis-tha-dokimazate-auga-saligkarion

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2011

Σε κάποιους μπορεί να προκαλεί… αναταραχές στο στομάχι, αλλά για τους πιο γκουρμέ τύπους ίσως αποτελεί ένα από τα αγαπημένα τους πιάτα: «άσπρο χαβιάρι» ή αλλιώς… αυγά σαλιγκαριών.

Πλέον είναι σύνηθες το φαινόμενο, στις φάρμες, δίπλα από τις ντομάτες, τα μαρούλια, τις πιπεριές και τις κότες, να εκτρέφονται και σαλιγκάρια, προκειμένου να ικανοποιηθεί η τελευταία γαστρονομική τάση που σαρώνει στην Ευρώπη. Για να καταλάβετε το μέγεθός της, σκεφτείτε ότι ένα κιλό αυγά σαλιγκαριών πωλείται προς 1800 ευρώ και πολλοί αγρότες που μέχρι τώρα προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν τα γλοιώδη αυτά πλασματάκια που έρπουν στο έδαφος, τώρα πέρασαν στην αντίπερα όχθη κι όχι μόνο δεν τα εξοντώνουν, αλλά τα εκτρέφουν.

Οι σεφ στην Ισπανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της telegraph, ανακαλύπτουν από την αρχή τον ακριβό αυτό μεζέ, ο οποίος πρωταγωνιστούσε, αιώνες πριν, σε επίσημα γεύματα πλούσιων Ρωμαίων, Αιγύπτιων και Ελλήνων. Τα μικρά αυτά αυγά, τα οποία συστήνονται από τους γαστρονόμους μαριναρισμένα σε βότανα, κυκλοφορούν και με τ’ όνομα «Πέρλες της Αφροδίτης», λόγω της υποτιθέμενης αφροδισιακής τους ιδιότητας.

Ο Ισπανός σεφ, Φεράν Αντριά, του οποίου το εστιατόριο El Bulli έγινε διάσημο για το καινοτόμο μενού του, έχει πειραματιστεί σε πληθώρα συνταγών χρησιμοποιώντας αυγά σαλιγκαριών, ενώ ήδη κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά κονσέρβες με το προϊόν. Η ανεπίσημη ονομασία του είναι «άσπρο χαβιάρι», όρος που δεν αποδέχονται όσοι παράγουν το παραδοσιακό μαύρο χαβιάρι από οξύρρυγχο.

Την ίδια στιγμή, ο επιχειρηματίας Μπλας Χερβίας, πρωτοπορεί στην τάση αυτή στην Ισπανία, αφού γίνεται ο πρώτος Ισπανός που έχει άδεια να πουλάει το προϊόν και να έχει σύμβαση με 3 ειδικές φάρμες που του το παρέχουν. Ο ίδιος αναφέρει: «Πρόκειται για ένα πολύ ασυνήθιστο προϊόν, το οποίο προέρχεται από εντατική εργασία. Σκεφτείτε ότι για να γεμίσει μια κονσέρβα 50 γραμμαρίων χρειάζονται 4 ώρες, αφού κάθε αυγό συλλέγεται με το χέρι με μια ειδική “τσιμπίδα”». Στα άμεσα σχέδια του είναι το «άσπρο χαβιάρι» πατέ, αλλά και επιπλέον πειράματα, όπως η ψύξη των αυγών σε υγρό άζωτο.

Η εταιρία του με τίτλο Blanc Gastronomy πούλησε 500 κιλά του προϊόντος πέρυσι, τον πρώτο κιόλας χρόνο παραγωγής, ενώ ο φετινός του στόχος είναι να ξεπεράσει τα 800 και να βγάλει στην παραγωγή πατέ και μους από «άσπρο χαβιάρι».

Η συγκομιδή του Χουάν Τρόμπαλον, ο οποίος εκτρέφει σαλιγκάρια και διατηρεί μία από τις 3 φάρμες με τις οποίες συνεργάζεται ο Χερβίας, φτάνει τα 50 κιλά αυγών κάθε χρόνο και όπως αναφέρει ο ίδιος, ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να το συζητά και όλοι είναι έτοιμοι για μια απότομη αύξηση της ζήτησης.

Μετά από πειραματισμούς τεσσάρων χρόνων, ο Τρόμπαλον κατέληξε ότι η σωστή διατροφή για τα σαλιγκάρια του είναι τα πράσινα φύλλα και ότι είναι καλύτερο να φυλάσσονται σε μικρούς χώρους με χώμα και ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο γύρω τους για να τα αποτρέπει από το να ξεφύγουν. Την άνοιξη και το φθινόπωρο το κάθε σαλιγκάρι γεννά περίπου 80 με 100 αυγά, δηλαδή 3 γραμμάρια. Τα αυγά συλλέγονται προσεκτικά και καθαρίζονται πριν σταλούν στον Χερβίας. Κατά τη μεταφορά ψύχονται έτσι ώστε να διατηρηθούν κι έπειτα αποστειρώνονται, αλατίζονται και μπαίνουν σε κονσέρβες.

Το υψηλό κόστος των… «στρειδιών της γης» όπως τα αποκαλούν κάποιοι – το οποίο από τη μία είναι πιο χαμηλό από το χαβιάρι μπελούγκα που φτάνει τα 4000 ευρώ το κιλό, από την άλλη, όμως, είναι 3 φορές πιο υψηλό από το μαύρο χαβιάρι – το καθιστούν δύσκολο υλικό για να πειραματιστούν οι σεφ ανά τον κόσμο.

Ο 25χρονος Όσκαρ Πάδρο, σεφ στο καινοτόμο εστιατόριο Robert de Nola στην περιοχή Caldes de Montbui της Καταλονίας, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται διατεθειμένος να δοκιμάσει, αφού έχει δημιουργήσει ήδη πιάτα με φασόλια, αρακά, κροστίνι από «άσπρο χαβιάρι» και σπαράγγια, αλλά και κουνέλι με πουρέ παντζαριού και μαριναρισμένο «άσπρο χαβιάρι» σε θυμάρι.

«Οι σκεπτικιστές πιθανόν να δυσκολευτούν να δοκιμάσουν τέτοια πιάτα, αλλά όσοι τελικά τολμούν, ενθουσιάζονται» εξηγεί ο Πάδρο και το μόνο που μένει να δούμε είναι αν στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε για λίγο το σουβλάκι με τζατζίκι και να δοκιμάσουμε… αυγά σαλιγκαριών.