Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρώτε έξω
Επειδή κάποιοι οργανισμοί είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους κι επειδή δεν είναι όλα τα εστιατόρια το ίδιο ασφαλή και καθαρά, πάρτε τα μέτρα σας για να είστε σίγουροι ότι η βραδιά σας δεν θα καταλήξει στην… τουαλέτα.
Σύμφωνα με έρευνες, ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό των δηλητηριάσεων (στο Ηνωμένο Βασίλειο αγγίζει το 60%) συμβαίνει όταν τρώμε έξω. Και παρ’ όλο που τα τύπου fast food φαγάδικα πολλοί τα φοβούνται περισσότερο, κανείς δεν εγγυάται ότι και τα ακριβά, πολυτελή εστιατόρια θα σας προσφέρουν ένα ασφαλές γεύμα, όπως πρέπει.
Καλύτερα, λοιπόν, να έχετε εσείς μερικά πράγματα υπόψη για το τι πρέπει να αποφύγετε και να προσέξετε για να έχετε το κεφάλι σας –και κυρίως το στομάχι σας- ήσυχο.
Αποφύγετε τις φέτες λεμονιών και πορτοκαλιών
Αν δεν έχετε επισκεφτεί ξανά ένα εστιατόριο ή μπαρ, ζητήστε το τζιν τόνικ σας χωρίς φέτα λεμονιού και τη βότκα σας χωρίς πορτοκάλι. Μια παλιότερη μελέτη που πραγματοποίησε ένα μικροβιολόγος από το Νιού Τζέρσεϊ έδειξε ότι στα 2/3 των λεμονιών 21 εστιατορίων βρέθηκαν διάφορα βακτήρια και μικροοργανισμοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Αυτό που συμβαίνει με τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, είναι ότι μπορεί να μην είναι πλυμένα ή έστω καλά πλυμένα, μεταφέροντας τα βακτήρια στο ποτό σας και όπου αλλού βρίσκονται στο δείπνο σας, εφόσον πάντα διατηρούν τη φλούδα τους.
Στα αναψυκτικά ή τα ποτά που συνοδεύουν το φαγητό σας, ζητήστε να μην σας προσθέσουν πάγο. Κι αν δεν πείθεστε έτσι απλά γιατί προτιμάτε το ποτό σας δροσερό, ίσως σας πείσει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Mail on Sunday το 2013 σε διάφορες γνωστές αλυσίδες fast food, η οποία έδειξε ότι στα παγάκια βρέθηκαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν κι αυτά που εντοπίζοντας στο νερό της… τουαλέτας –και ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι τουαλέτες καθαρίζονται ενδεχομένως πιο συχνά από τις μηχανές πάγου. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι στον πάγο, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του, δεν φωλιάζουν βακτήρια. Για κάθε ενδεχόμενο, αποφύγετέ τον σε μαγαζιά που δεν γνωρίζετε.
Ελέγξτε τις τουαλέτες
Ο κανόνας της τουαλέτας αποτελεί σημαντικό κανόνα για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του σεφ Anthony Bourdain, τον οποίο αναφέρει και στο βιβλίο του “Kitchen Confidential”: οι βρόμικες τουαλέτες ενός μαγαζιού αποτελούν σημαντική προειδοποίηση που φωνάζει «φύγε μακριά». Αν ένα εστιατόριο δεν φροντίζει να κρατήσει την τουαλέτα καθαρή και το καλαθάκι της άδειο, φανταστείτε τι θα συμβαίνει στο ψυγείο και τους πάγκους της κουζίνας, οι οποίοι δεν βρίσκονται και σε κοινή θέα.
Πλύνετε τα χέρια σας ακριβώς πριν το φαγητό
Μην τα πλύνετε με το που καθίσετε στο εστιατόριο, ούτε πριν πιάσετε τον κατάλογο. Σε ελέγχους που έγιναν στην Αμερική το 2012 και αναφέρθηκαν στο ABC News, βρέθηκε ότι τόσο οι καρέκλες, όσο και τα μενού των εστιατορίων μπορεί να φιλοξενούν πολλά μικρόβια. Συγκεκριμένα σε 7 από τα 10 δείγματα που πήραν από καρέκλες βρέθηκαν επικίνδυνα βακτήρια, όπως το E.Coli, ενώ και τα μενού δεν πήγαιναν πίσω, αφού καθημερινά τα πιάνουν δεκάδες χέρια. Πλένοντας τα χέρια σας ακριβώς πριν πιάσετε τα μαχαιροπίρουνά σας, θα σας εξασφαλίσει μια βραδιά μακριά από βακτήρια.
Και δεν εννοούμε για να προλάβετε το φαγητό, αλλά για να γλιτώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από βακτήρια. Στους μπουφέδες γενικότερα, λόγω του ότι το φαγητό ζεσταίνεται συνεχώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης βακτηρίων λόγω της ζέστης κι όσο νωρίτερα τους προλάβετε, τόσο το καλύτερο. Πέραν αυτού, όμως, ο κίνδυνος σε έναν μπουφέ είναι μεγαλύτερος καθώς μια μολυσμένη τροφή μπορεί να μολύνει και κάποια άλλη ή τα βρόμικα χέρια κάποιου να μεταφέρουν μικρόβια στο φαγητό.
Διαλέξτε τι θα παραγγείλετε έξυπνα
Ό,τι παραγγέλνετε απ’ έξω, έχει πάνω-κάτω τις ίδιες πιθανότητες να περιέχει βακτήρια και μικροοργανισμούς με όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, καθώς η προετοιμασία του εξαρτάται από τους κανόνες υγιεινής που τηρεί το εστιατόριο, fast-food, ταβέρνα κ.ο.κ. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, το κινέζικο έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σε σχέση με άλλα φαγητά που παραγγέλνουμε απ’ έξω, καθώς βάσει της έρευνας, οι κουζίνες των κινέζικων εστιατορίων ήταν πιο βρόμικες από τις υπόλοιπες.