Γνωρίστε 7 από τα πιο γευστικά και δημοφιλή πιάτα της χαβανέζικης κουζίνας
Το μακρινό νησί του Ειρηνικού που μας θυμίζει καλοκαίρι –και λίγο το Lost- έχει πολλές γεύσεις και πιάτα να προτείνει σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.
Στο άκουσμα της λέξης «Χαβάη» στο μυαλό μας έρχονται συνήθως επίθετα όπως «εξωτικό», «αρωματικό», «συναρπαστικό» κ.ο.κ. έχοντας κυρίως στο μυαλό μας παραλίες και χαβανέζικη ζωή. Και στην κουζίνα του μακρινού αυτού νησιού, όμως, τα πράγματα δεν διαφέρουν και πολύ.
Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση από 7 γλυκές και αλμυρές χαβανέζικες γεύσεις που σίγουρα επιβεβαιώνουν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς και αποτελούν δημοφιλείς επιλογές στο εξωτικό αυτό νησί.
Spam Musubi
Δημοφιλές σνακ, αλλά και γεύμα, το Spam Musubi μοιάζει με το ιαπωνικό omusubi (ρύζι τυλιγμένο σε φύκι). Αποτελείται από ρύζι, μια φέτα ζαμπόν κονσέρβας και φύκι (nori), το οποίο τυλίγεται γύρω από τα άλλα δύο συστατικά και είναι πολύ γευστικό, αλλά και φθηνό. Οι ντόπιοι το λατρεύουν και τα spam musubi φαίνεται ότι φεύγουν… σωρηδόν από τα διάφορα φαγάδικα σε κάθε γειτονιά.
Γνωστή και ως πορτογαλικό ντόνατ, η malasada ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό των Χαβανέζων και θυμίζει το δικό μας λουκουμά. Πρόκειται για ζύμη που τηγανίζεται κι έπειτα την πασπαλίζουν σε ζάχαρη και κανέλα και όσο πιο ζεστή καταναλώνεται, τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν, μάλιστα, και διάσημα μαγαζιά στη Χαβάη που σχηματίζουν ουρές κόσμου για το περίφημο αυτό γλύκισμα, με ένα από τα πιο γνωστά να είναι το Leonard’s Bakery στο Kapahulu.
Ουσιαστικά σημαίνει «κομμένο σε μικρά κομμάτια» και το Poke Bowl βρίσκεται ανάμεσα στα πολύ αγαπητά ορεκτικά του νησιού. Περί τίνος πρόκειται; Ωμά θαλασσινά κομμένα σε κύβους, με σάλτσες, μπαχαρικά, διάφορα λαχανικά και κρεμμύδια. Ο τόνος βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις, αλλά στο Poke Bowl μπορείτε να βρείτε όλη τη γκάμα θαλασσινών, μέχρι και χταπόδι.
Αποτελείται από 2 κουταλιές ρύζι, σαλάτα ζυμαρικών και κάποιο τύπο κρέατος ανάλογα με τις προτιμήσεις, το οποίο μπορεί να είναι από χοιρινό kalua, μέχρι κοτόπουλο katsu κ.ά. Φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στα μενού των 9 από τα 10 εστιατόρια και αποτελεί κλασική προτίμηση για μεσημεριανό.
Η ονομασία του δεν είναι τυχαία, καθώς θεωρείται… τρελός (loco) όποιος δεν δοκιμάσει το θρυλικό αυτό γεύμα. Και πάλι το ρύζι πρωταγωνιστεί συνοδεύοντας μπριζόλα και αβγά που σερβίρονται πάνω του, αφήνοντας υπέρ-χορτάτο αυτόν που θα το παραγγείλει.
Ιδανικό για τις πολύ ζεστές ημέρες λόγω της δροσιάς που προσφέρει, το Shave Ice είναι τριμμένος πάγος με γλυκό, χρωματιστό σιρόπι σε διάφορες γεύσεις. Η βάση του δημιουργείται από μια στρώση παγωτού ή από φασόλια azuki και τα δροσερά αυτά γλυκίσματα κάνουν θραύση μετά από μια μέρα γεμάτη ήλιο και surf.
Το συναντήσαμε ως συστατικό του Plate Lunch και αποτελεί μια μοναδική και λαχταριστή χαβανέζικη γεύση που αξίζει ξεχωριστή θέση στη λίστα των χαβανέζικων πιάτων. Το Kalua είναι ουσιαστικά ένας τρόπος μαγειρέματος που επιλέγεται πολύ συχνά για χοιρινό και στον οποίο χρησιμοποιείται ένας υπόγειος φούρνος που ονομάζεται “imu”. Το χοιρινό kalua σερβίρεται σε luau πάρτι ή άλλες ειδικές εκδηλώσεις και η παραδοσιακή προετοιμασία του γίνεται με αργό ψήσιμο για ώρες πάνω σε ειδικό ξύλο, μέχρι να πάρει γεύση και να γίνει τόσο τρυφερό και μαλακό, ώστε να πέφτει από το κόκαλο.