Μια πάπια μα ποιά πάπια...

mia-papia-ma-poia-papia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πώς προέκυψε το πιάτο με πρωταγωνίστρια την πάπια Πεκίνου και που μπορείτε να βρείτε το καλύτερη εκδοχή του πιο διάσημου πιάτου της κινέζικης κουζίνας;

Η πάπια Πεκίνου είναι ένα από τα πιο εμβληματικά γαστρονομικά σύμβολα της κινέζικης πρωτεύουσας. Συμβολίζει την ιστορία της Κίνας, αφού το θρυλικό πιάτο υπήρξε αποκλειστικότητα της αριστοκρατίας και σήμερα μπορεί να το βρει κανείς σε εστιατόρια όλου του κόσμου.

Η ιστορία του περίφημου αυτού πιάτου ξεκινάει την εποχή της Δυναστείας Yuan, όταν οι βασιλικοί «τσελεμεντέδες» το αναφέρουν ως αυτοκρατορικό πιάτο. Ο ποιητής Yuan Mei έγραψε σε ένα βιβλίο μαγειρικής ότι για το πιάτο χρησιμοποιούν «μικρή σε ηλικία πάπια που γυρνάει πάνω στη φωτιά, μέσα στο φούρνο και ο ανώτατος επιθεωρητής της οικογένειας Fang είναι ειδικός στην προετοιμασία αυτού του πιάτου». Όταν το 1911 η Δυναστεία Qing κατέρρευσε, οι πρώην αυλικοί μάγειρες εισήγαγαν το πιάτο σε εστιατόρια που άνοιξαν στο Πεκίνο.

Η διαδικασία προετοιμασίας του πιάτου είναι σχετικά χρονοβόρα. Αρχικά φουσκώνουν τις πάπιες με αέρα, ανάμεσα στην πέτσα και το σώμα. Τότε τρυπούν την πέτσα και περιχύνουν την πάπια με νερό που βράζει. Μερικές φορές τρίβουν την πέτσα με ζάχαρη, δίνοντας της ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Ύστερα κρεμούν την πάπια για να στεγνώσει, προτού την ψήσουν στον φούρνο. Όταν ψηθεί η πέτσα γίνεται τραγανή στο εξωτερικό και ζουμερή στο εσωτερικό. Εν συνεχεία, κόβουν την πάπια σε λεπτές φέτες και την σερβίρουν με πάστα φασολιών, ελαφρές τηγανίτες, αγγούρι σε φέτες και πράσινα κρεμμύδια.

Τα πιο διάσημα εστιατόρια που σερβίρουν την πάπια Πεκίνου σύμφωνα με πληροφορίες του Lonely Planet, είναι της αλυσίδας Quanjude Restaurant, η οποία άνοιξε το 1864. Έχουν έξι καταστήματα στο Πεκίνο με το μεγαλύτερο της «αυτοκρατορίας» να βρίσκεται στο Quianmen Dajie. Μπορεί λόγω τοποθεσίας να κατακλύζεται από τουρίστες (όπως ο Φιντέλ Κάστρο) αλλά μην ανησυχείτε για την ποιότητα ή την αυθεντικότητα. Οι πάπιες ψήνονται πάνω από ξύλα από δέντρα, που δίνει μια ξεχωριστή μυρωδιά στο πιάτο. Εάν πάντως δεν αντέχετε τα μεγάλα πλήθη, μπορείτε να δοκιμάσετε το υποκατάστημα κοντά στο Wangfujing Dajie.

Ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια που σερβίρουν πάπια Πεκίνου είναι το Bianyifang που άνοιξε το 1855. Αντί για ξύλα, στο συγκεκριμένο εστιατόριο χρησιμοποιούν άχυρα στο φούρνο. Εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά, δοκιμάστε το πιο φθηνό πιάτο που έχει μισή πάπια με τηγανίτες και κρεμμυδάκια, το οποίο είναι ιδιαίτερα τρυφερό. Αν δεν σας συγκινεί η πάπια Πεκίνου, το εστιατόριο έχει στο μενού του πολλές άλλες παραλλαγές με «πρωταγωνιστή» την πάπια.

Την καλύτερα πάπια πάντως θα την βρείτε στο Liqun Roast Duck Restaurant του Πεκίνου. Το εστιατόριο είναι τόσο δημοφιλές, ώστε πρέπει να κάνετε κράτηση για να παραγγείλετε ή να φτάσετε μετά τις 2.30 μ.μ. και να είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε. Το εστιατόριο είναι λίγο ακατάστατο, αλλά με τόσο υπέροχη πάπια, δεν θα το προσέξετε. Καλά θα κάνετε να το επισκεφτείτε σύντομα, γιατί σε λίγο καιρό θα είναι απλησίαστο.