12 «μυστικά» για να σκέφτεστε και να μαγειρεύετε σαν σεφ
Βελτιωθείτε στη μαγειρική και διορθώσετε απλά πράγματα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στα πιάτα σας, μπαίνοντας στη λογική ενός σεφ.
Δεν χρειάζεται να είστε ο Gordon Ramsay στη θέση του Gordon Ramsay για να φτιάξετε όμορφα και γευστικά πιάτα. Αρκεί να προσπαθήσετε να μπείτε στη νοοτροπία ενός σεφ και να δημιουργήσετε, κάνοντας τα πάντα περίπου όπως ένας έμπειρος μάγειρας, από τη συλλογή υλικών, μέχρι το καθάρισμα.
1. Χαλαρώστε, βάλτε λίγη μουσική και πιείτε λίγο τσάι. Ένας ήρεμος και συγκροτημένος μάγειρας είναι και ο πιο επαρκής.
2. Διαβάστε πρώτα μια φορά τη συνταγή που θέλετε να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να ξέρετε τι πρόκειται να ακολουθήσει και τι χρειάζεστε. Φανταστείτε για ένα λεπτό να την εκτελείτε.
3. Τοποθετήστε τα υλικά που έχετε προετοιμάσει σε μπολ. Το να έχετε τα πάντα κοντά σας σημαίνει ότι το πιάτο θα δημιουργηθεί γρηγορότερα, γι’ αυτό αν π.χ. έχετε να κόψετε ένα κρεμμύδι, κάντε το πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε, για να κερδίσετε χρόνο την ώρα που τον χρειάζεστε. Το γρήγορο μαγείρεμα σημαίνει ότι παίρνετε τα μέγιστα αποτελέσματα στο λιγότερο χρόνο. Έτσι, αν η συνταγή σας ζητά να μαγειρέψετε ένα υλικό πρώτα, εκμεταλλευτείτε το χρόνο μαγειρέματός του για να προετοιμάσετε ένα άλλο.
4. Τα λαχανικά που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, μαγειρεύονται πιο γρήγορα από αυτά που ήταν στο ψυγείο. Δεν συνιστάται να αφήσετε εκτός ψυγείου το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι ή τα γαλακτοκομικά, αλλά όσον αφορά τα λαχανικά, καλό θα ήταν να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε να μαγειρευτούν ισορροπημένα και όπως πρέπει και να είναι έτοιμα όταν αναμειχτούν με άλλα υλικά.
5. Αντικαταστήστε υλικά με προσοχή. Αν τύχει και δεν έχετε κάποιο υλικό ή δεν σας αρέσει, ψάξτε καλά για να βρείτε με τι θα το αντικαταστήσετε. Ένα πιάτο που δεν πέτυχε, είναι χαμένος χρόνος, που σας βοηθάει μεν να μην κάνετε τα ίδια λάθη την επόμενη φορά, αλλά κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.
6. Μετρήστε με ακρίβεια. Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει το σοτάρισμα περισσότερο από το να χρησιμοποιήσετε διπλή δόση αλεύρι και περισσότερο αλάτι απ’ όσο θα έπρεπε.
7. Δουλέψτε σε μεγαλύτερο μπολ από αυτό που νομίζετε ότι χρειάζεστε. Θα αποφύγετε την ατσαλιά στον πάγκο σας και τελικά θα λερώσετε λιγότερα μπολ, αφού δεν θα χρειαστεί να μεταφέρετε τα υλικά σας από τα μικρά στα μεγάλα λόγω… λάθος υπολογισμού.
8. Κάντε τις δουλειές που προκαλούν ακαταστασία και ανακατέψτε τα υλικά που χύνονται στο νεροχύτη, όπου μπορείτε μετά να τα καθαρίσετε εύκολα.
9. Ανεβάστε θερμοκρασία. Παρ’ όλο που δεν πρέπει να σοτάρετε τα κρεμμύδια σε βούτυρο σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το βούτυρο καίγεται και τα κρεμμύδια κολλάνε, δεν πρέπει να επιλέγετε ούτε τις χαμηλές, γιατί τότε τα κρεμμύδια μαραίνονται και βγαίνουν πολύ λιπαρά. Μην φοβηθείτε να ανεβάσετε λίγο θερμοκρασία, μέσα σε λογικά πλαίσια. Αν έχετε το νου σας στο σοτάρισμα, τα υλικά σας δεν πρόκειται να «αρπάξουν».
10. Έχετε πάντα πετσέτες και γάντια φούρνου σε… ετοιμότητα και βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνά. Τα υγρά μεταφέρουν θερμότητα απευθείας στα χέρια σας.
11. Όταν παρακολουθείτε την κατσαρόλα σας, αυτή πάντα θα βράζει και ποτέ δεν θα κάψει το φαγητό. Δώστε την προσοχή που απαιτείται στο πιάτο που μαγειρεύεται και μη βάλετε απλώς χρονοδιακόπτη και το αφήσετε. Οι οδηγίες είναι οδηγίες κι όχι νόμοι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι και τόσο ακριβείς στο χρόνο και να χρειάζονται την παρακολούθησή σας.
12. Καθαρίζετε καθώς μαγειρεύετε. Τοποθετήστε άπλυτα μπολ στο νεροχύτη, καθώς περιμένετε να μαλακώσουν τα κρεμμύδια ή πλύνετε τα ξύλα κοπής καθώς σιγοβράζει η σάλτσα ντομάτας. Φροντίστε να επανατοποθετείτε το κάθε σκεύος στην ίδια θέση, έτσι ώστε να ξέρετε ακριβώς πού να το βρείτε και προσπαθήστε να ξεκινήσετε και να τελειώσετε με καθαρή κουζίνα, ζητώντας –αν χρειαστεί- τη βοήθεια αυτών που θα απολαύσουν στη συνέχεια τα πιάτα σας!