Μπίρα Grimbergen: 900 χρόνια παράδοσης να τα πιεις στο ποτήρι!

grimbergen
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΜΑΙΟΥ 2015

Δοκιμάσαμε τα τρία μοναδικά variants της μοναστηριακής μπίρας Grimbergen και ταξιδέψαμε γευστικά σε χρώματα και αρώματα φρούτων, καραμέλας, βύνης και λυκίσκου.

Κάτι ξέρουν οι μοναχοί και δημιουργούν μερικές από τις πιο γευστικές και αρωματικές μπίρες του κόσμου, δελεάζοντας ακόμη και αυτούς που δεν συγκινούνται εύκολα με το αλκοολούχο αυτό ποτό. Έτσι συνέβη και με τους μοναχούς του βέλγικου μοναστηριού Grimbergen, οι οποίοι δημιούργησαν την ομώνυμη μπίρα.

Η παραγωγή της ξεκίνησε το 1128, ενώ ακόμη και σήμερα παράγεται υπό την αυστηρή επίβλεψή τους, με συνταγή που έχει παραμείνει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο. Σήμερα, αποκτά ολοένα και περισσότερους πιστούς φίλους και διατίθεται στο ελληνικό κοινό σε τρία μοναδικά variants: Blonde, Blanche και Double. Εμείς δοκιμάσαμε όλο περιέργεια και τα τρία και σας τα παρουσιάζουμε.

Και ξανθιά και διπλής ζύμωσης και θολή
Όσοι αγαπάτε τις πιο ελαφριές και αρωματικές μπίρες και δεν είστε εξοικειωμένοι με την πικρή αίσθηση που αφήνουν πολλές φορές, η βελγικού τύπου white μπύρα Grimbergen Blanche είναι η μπίρα που θα σας κρατήσει καλή παρέα είτε στο φαγητό, είτε στην έξοδό σας. Παρά το 6% αλκοόλ που περιέχει, δεν γίνεται αισθητή ως βαριά μπίρα και διακρίνεται για το ανοιχτό ξανθό χρώμα της και τον πλούσιο κρεμώδη αφρό της. Έχει ξεχωριστό άρωμα εσπεριδοειδών, κόλιανδρου και γαρίφαλου, το οποίο σε συνδυασμό με τη γεύση περγαμόντου και κίτρινων φρούτων με ανεπαίσθητες νότες βανίλιας, κεντρίζει τις αισθήσεις και προσφέρει μία δροσερή απόλαυση. Κι αν θέλετε να τη συνδυάσετε με φαγητό, σύμφωνα με τις συμβουλές του beer consultant Πολ Εμμανουηλίδη, μπορείτε να την ταιριάξετε ιδανικά με πράσινες σαλάτες, μαλακά τυριά, λευκά ψάρια, κοτόπουλο, τάρτες με αχλάδι, μηλόπιτες και πανακότα.

Η Blonde έκδοση της Grimbergen Blonde αποτελεί μία απαλή ale μπύρα με 6,7% αλκοόλ, η οποία χαρακτηρίζεται από ξανθό λαμπερό χρώμα, πυκνό κρεμώδη αφρό και άρωμα από ώριμα φρούτα με πικάντικες νότες γαρύφαλλου. Προσφέρει μία ιδιαίτερη γευστική εμπειρία με νότες γλυκόριζας, ανανά, βερίκοκου και κορόμηλων, που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Κι αν θέλετε να την απολαύσετε στο τραπέζι σας, ταιριάξτε τη με λιπαρά ψάρια και θαλασσινά, καθώς η υπόξινη γεύση της «καθαρίζει» τον ουρανίσκο σας και σας προετοιμάζει για την επόμενη μπουκιά. Ιδανικό συνδυασμό αποτελεί και με τα πιο υπόξινα γλυκά, όπως λεμονόπιτα και cheesecake, ενώ «δένει» υπέροχα και με αρωματικά τυριά, αλλά και εσπεριδοειδή.

Το τρίτο μέλος της οικογένειας Grimbergen, η Double, είναι μία διπλής ζύμωσης ale μπύρα με 6,5% αλκοόλ, η οποία ξεχωρίζει για τον κρεμώδη αφρό και το ιδιαίτερο σκούρο κόκκινο χρώμα της. Το άρωμα καραμέλας, αποξηραμένων δαμάσκηνων και βύνης σε συνδυασμό με την μεστή γεύση λυκίσκου και βύνης της Grimbergen Double προσφέρουν μία μοναδική απολαυστική εμπειρία, ειδικά σε όσους θέλουν τη μπίρα τους με δυνατή και έντονη γεύση. Δοκιμάστε τη με ψητό κρέας, μαγειρευτά, ώριμα τυριά, γλυκά με καραμέλα, μους σοκολάτα και γενικά έντονες γεύσεις, με τις οποίες συνδυάζεται ιδανικά.

Πώς να την απολαύσετε
Ο ειδικός επί των θεμάτων μπίρας Πολ Εμμανουηλίδης μας έδωσε tips για το πώς να απολαύσετε την μπίρα σας:

  • Προτιμήστε τη παγωμένη, στους 6-8 βαθμούς. Για να επιτύχετε αυτή τη θερμοκρασία, φροντίστε να τη βγάλετε από το ψυγείο περίπου 15 λεπτά πριν τη σερβίρετε ή την καταναλώσετε.
  • Βάζετε πάντα την μπίρα στο ποτήρι σας υπό γωνία 45 μοιρών.
  • Το σωστό ποτήρι είναι το γυάλινο ποτήρι-τουλίπα που μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα από παντού.
  • Ο αφρός κρατάει τα αρώματα της μπίρας, γι’ αυτό όταν τη σερβίρετε, εξασφαλίστε ότι ο αφρός σας φτάνει τα 2 δάχτυλα.
  • Αποφύγετε τα παγωμένα ποτήρια, όσο απολαυστικά κι αν είναι στην αρχή, καθώς δεν προσφέρουν τίποτα στη μπίρα. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να δροσίσετε το ποτήρι σας, ξεπλένοντάς το με λίγο κρύο νερό.

Τζούλια Τασώνη