Θείο Τραγί: γκουρμέ κουζίνα σε ροκ ατμόσφαιρα
Μπερδευτήκατε; Κι όμως, το Θείο Τραγί δεν είναι εδώ για να σας μπερδέψει, αλλά για να σας φανερώσει πως το γκουρμέ δεν σημαίνει απαραίτητα ακριβό, ούτε συνοδεύεται από μουσική δωματίου.
Λόγω της ευφάνταστης ονομασίας του από το μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαρίμπα, αλλά και του τίτλου του ως punk-bistro, το Θείο Τραγί δεν ξεχνιέται εύκολα αν πέσει στην αντίληψη κάποιου. Το γεγονός μάλιστα ότι πίσω από τον τίτλο punk-bistro κρύβεται μια συνεταιριστική προσπάθεια και μια γκουρμέ διάθεση στα πιάτα, που με έναν περίεργο τρόπο μπορεί και συνδυάζεται με μελωδίες από το ευρύ φάσμα της ροκ, το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό πλάι στα κλασικά μεζεδοπωλεία και εστιατόρια των Πετραλώνων, αλλά και της Αθήνας γενικότερα.
Μπαίνοντας δεν θα αντιληφθείτε εύκολα ότι το μαγαζί σερβίρει και φαγητό και το πιθανότερο είναι να πιάσετε μια θέση στη μπάρα, να παραγγείλετε ουίσκι σκέτο και να αρχίσετε να κουνάτε ρυθμικά το κεφάλι στις punk και post-punk μελωδίες του. Οι πεινασμένοι, όμως, θα λύσουν γρήγορα το μυστήριο και θα κατευθυνθούν στο βάθος, όπου μπορεί να μην υπάρχει κήπος, αλλά υπάρχει ένας χώρος με ξύλινους πάγκους, που διατηρεί το industrial ύφος του μαγαζιού, αλλά «μαλακώνει» λίγο με τις γουστόζικες καρεκλίτσες και τα κεράκια του. Κάπου εκεί βρήκαμε τη γωνιά μας και αρχίσαμε τη «μελέτη» του καταλόγου, ο οποίος μοιάζει βγαλμένος από εργαστήριο… ανατομίας, δίνοντας έμφαση στο μπέρδεμα γεύσεων και αισθήσεων.
Το Θείο Τραγί φαίνεται πως ακολουθεί τη νοοτροπία του «λίγα και καλά», όπως συμβαίνει στα πιο προσεγμένα εστιατόρια και μη θέλοντας να φορτώσει τον κατάλογό του με πλήθος ορεκτικών, σαλατών, κυρίως και δεν συμμαζεύεται, έχει φτιάξει ένα μενού με 10 πιάτα, εκ των οποίων τα 3 είναι κυρίως και τα υπόλοιπα ορεκτικά. Αυτό εκ πρώτης όψεως μοιάζει ξεκούραστο για τους αναποφάσιστους. Με μια δεύτερη ματιά, όμως, τα πιάτα μοιάζουν τόσο περίεργα και πολύπλοκα, που και πάλι καταλήγεις να μην ξέρεις τι θέλεις να παραγγείλεις. Έτσι, μετά από μερικά λεπτά συζητήσεων, διλημμάτων και αλλαγών στις επιλογές μας, καταλήξαμε.
Στο Ντοματίνι (6 ευρώ) το οποίο ήρθε πρώτο, εντυπωσιαστήκαμε από την crème brûlée αρακά, η οποία έκανε κι αυτούς που τον μισούν να κατευθύνουν το πιρούνι τους προς τα εκεί ουκ ολίγες φορές. Τοποθετημένα προσεκτικά στο πιάτο ήταν διάφορα ντοματίνια, ενώ η πάστα ελιάς στο μέλι και τα tuile ξινομυζήθρας δεν άργησαν να πάρουν σειρά μετά τον αρακά.
Το Ριζότο (6 ευρώ) που ήρθε αμέσως μετά κέρδισε 100% την προσοχή μας –και τη γεύση μας- με την ιδανική υφή του, αλλά και με τους κολοκυθοανθούς που έδιναν γλυκιά γεύση στο πιάτο, όπως και με τη σος ντομάτας, περιχυμένη προσεκτικά ώστε να μην εισχωρήσει σε όλο το ριζότο. Το πιάτο αυτό, που βρίσκεται στα ορεκτικά, αλλά με τη συνοδεία σαλάτας μπορεί να συστήσει εύκολα ένα πλήρες γεύμα, μπήκε αμέσως στη λίστα με τα αγαπημένα μας και μάλλον δεν θα αργήσει η ώρα που θα ξαναβρεθούμε στο Θείο Τραγί για να πιούμε άλλο ένα ποτήρι Μαλαγουζιά και να το παραγγείλουμε ξανά, προτού περάσει το καλοκαίρι και ο κατάλογος βάλει πλώρη για φθινοπωρινές γεύσεις.
Η Πικάνια (12 ευρώ) ήταν αυτό που έδωσε την κυρίως νότα στο γεύμα μας, όπου ένα από τα καλύτερα κομμάτια του μοσχαριού, συνδυάζεται με σπανάκι και dumpling γερμά, μπερδεύοντας αρμονικά αρώματα και γεύσεις, γλυκό και αλμυρό στο στόμα. Καθώς απολαμβάναμε την περίεργη αυτή σύνθεση των αρωμάτων και γεύσεών του, δίπλα τα κοκτέιλ έδιναν και έπαιρναν, με τη μουσική να συνεχίζει ακάθεκτη σε ροκ μονοπάτια.
Το τέλος ήρθε με λίγο… παράδεισο από σοκολάτα (7 ευρώ), μπλεγμένη με ανανά, καραμέλα και χαμομήλι και όταν συνήλθαμε από το «πάρτι ενδορφινών», διαπιστώσαμε ότι το γκουρμέ αυτό γεύμα δεν μας κόστισε το μισό μηνιάτικο, ούτε υστερούσε σε γεύση και παρουσία από ένα καθιερωμένο γκουρμέ γεύμα. Ίσα-ίσα που μας έκανε να καταλάβουμε ότι ο προσδιορισμός του punk-bistro ήταν πλέον ξεκάθαρος, με την πιο «σκοτεινή», ροκ πλευρά του να συναντά την απόλυτα φωτεινή και δημιουργική γευστική εμπειρία.
Κρατώντας το ότι οι δύο αυτές πλευρές συνδυάζονται αρμονικά σε ένα χώρο που δημιουργήθηκε από μια κολεκτίβα δημιουργικών ανθρώπων που πραγματοποιούν το όραμά τους για υψηλού επιπέδου φαγητό σε τιμές που δεν καταφτάνουν εκδικητικά με το λογαριασμό, φεύγοντας από το Θείο Τραγί σκεφτήκαμε ότι μόλις ζήσαμε κάτι πολύ περίεργο: φάγαμε γκουρμέ, ήπιαμε κρασί, ακούσαμε Sex Pistols και Joy Division και όλα αυτά τα συνδυάσαμε πληρώνοντας ένα λογαριασμό που δεν θα μας βάλει να κάνουμε οικονομία όλο τον υπόλοιπο μήνα.
Πληροφορίες: Θείο Τραγί, Κυδαντιδών 36, Άνω Πετράλωνα, 210 3410296, καθημερινά εκτός Δευτέρας, από 19.00-24.00, https://www.facebook.com/totheiotragi.gr
Τζούλια Τασώνη