Πώς να καταλάβετε ένα κακό εστιατόριο πριν φάτε μπουκιά
Δεν χρειάζεται να παραγγείλετε το μισό μενού και να πληρώσετε δύο μεροκάματα για να καταλάβετε ότι ένα εστιατόριο δεν πληροί τις προδιαγραφές. Αρκεί να έχετε στο μυαλό σας κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχετε, πριν καν καθίσετε στο τραπέζι.
Όσοι τρώνε συχνά σε εστιατόρια, αναπτύσσουν κάτι σαν έκτη αίσθηση. Όχι, δεν βλέπουν παντού πεθαμένους σαν την ομώνυμη ταινία, απλώς καταλαβαίνουν πριν καν δοκιμάσουν μπουκιά, αν πρόκειται για ένα καλό εστιατόριο ή για ένα από αυτά που μας κάνουν να φεύγουμε απογοητευμένοι ή…τσακωμένοι με κάποιον από το προσωπικό. Αν έχετε κι εσείς υπόψη τα παρακάτω, ίσως την επόμενη φορά γλιτώσετε και χρόνο και χρήμα (και ένα κακό στομάχι).
Δεν σας καλωσορίζει κανείς
...εκτός αν το μαγαζί είναι γεμάτο και το προσωπικό τρέχει για να προλάβει τις παραγγελίες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι μεγάλο πλεονέκτημα να υπάρχει κάποιος να σας καλωσορίσει στο μαγαζί ή έστω να σας ενημερώσει για τυχόν πληρότητα ή καθυστέρηση στην αναμονή σας. Κάτι τέτοιο βέβαια, εξαρτάται και από τον τύπο του εστιατορίου, αλλά ένα καλωσόρισμα και ένα χαμόγελο πάντα δείχνουν μια έξτρα φιλοξενία. Όταν αυτά λείπουν, αφήνουν κακή εντύπωση και μας επιτρέπουν να σκεφτούμε ότι η έλλειψη ευγένειας και ενδιαφέροντος για τον υποψήφιο πελάτη, δεν θα περιορίζεται μόνο στην είσοδο...
Προσφέρει εθνική κουζίνα όμως κανείς ανήκων στην εθνικότητα αυτή δεν το επισκέπτεται
Δεν χρειάζεται να πιάσετε έναν-έναν τους πελάτες και να τους ρωτήσετε από πού κατάγονται, αλλά αν περνάτε συχνά από ένα εστιατόριο π.χ. ανατολίτικης κουζίνας και δεν βλέπετε ποτέ κάποιον ανάλογης εθνικότητας να δειπνεί εκεί, τότε κάτι δεν πάει καλά.
Απευθύνεται σε τουρίστες
Αν το εστιατόριο που αναρωτιέστε αν πρέπει να επισκεφτείτε, βρίσκεται σε τουριστική περιοχή, είναι πολύ πιθανό οι τιμές του να είναι τσιμπημένες, χωρίς να προσφέρεται η ανάλογη ποιότητα στο φαγητό. Είναι γνωστό -και κατακριτέο- ότι οι περισσότεροι τουρίστες σε όλες τις χώρες πέφτουν θύματα εξαπάτησης και καλό θα ήταν να μην προκαλέσετε την τύχη σας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κανόνας, όμως καλό είναι να έχετε το νου σας.
Είναι άδειο, ενώ τα γύρω εστιατόρια γεμάτα
Μερικές φορές γι’ αυτό ευθύνονται οι υψηλές τιμές, που σημαίνει ότι το εστιατόριο μπορεί να είναι καλό, αλλά ακριβό, κι άλλες φταίει η ψυχολογία της μάζας (πάμε εκεί που πάνε οι περισσότεροι, χωρίς να ξέρουμε τίποτα για την ποιότητα του εστιατορίου). Συνήθως, όμως, όταν ένα εστιατόριο είναι το μοναδικό άδειο ανάμεσα σε άλλα γεμάτα, σημαίνει ότι η κακή του φήμη έχει ήδη αρχίσει να του κάνει κακό.
Αν δείτε εξωφρενικές προσφορές τύπου «φάτε όσο θέλετε με 5 ευρώ» ή πιάτα σε προσφορά υπερβολικά χαμηλή, πιθανότατα το εστιατόριο βρίσκεται ένα βήμα πριν κλείσει ή απλώς θέλει να ξεφορτωθεί πιάτα και υλικά που έχουν μπαγιατέψει.
Έχει βρόμικη τουαλέτα
Σίγουρα το πρώτο σημάδι καθαριότητας είναι τα βρόμικα τραπέζια και τα πατώματα. Αν όμως αυτά βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά κάτι εξακολουθεί να σας… «βρωμάει» περάστε μια βόλτα από την τουαλέτα. Όποιο εστιατόριο σέβεται τον εαυτό του, σέβεται και τους πελάτες του με μια καθαρή τουαλέτα. Δεν είναι άλλωστε κι ό,τι καλύτερο να πλύνουμε τα χέρια πριν το φαγητό σε μια βρόμικη τουαλέτα γεμάτη οσμές και μετά να καθίσουμε για φαγητό!
Έχει πολλούς πελάτες, αλλά λίγοι τρώνε
Αυτό μπορεί να μη σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για ένα κακό εστιατόριο, σκεφτείτε όμως ότι όσο περισσότεροι περιμένουν να σερβιριστούν, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να έρθει η σειρά σας.