Diwali: Φεστιβάλ του φωτός ή των... γλυκών;
Το mithai είναι ίσως το απόλυτο γλύκισμα, κάτι ανάμεσα σε σνακ και επιδόρπιο.
Εκτός από το να φέρνει κοντά τους Ινδουιστές με τους Σιχ και τους Ζαϊνιστές, το «φεστιβάλ του φωτός» ή αλλιώς Diwali σίγουρα θα σας κατακτήσει με τις γεύσεις του!
Το Diwali είναι μια μεγάλη ινδουιστική γιορτή, γνωστή ως το «φεστιβάλ του φωτός». Συνήθως, λαμβάνει χώρα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Ο εορτασμός του Diwali έχει περάσει σε πολλές κοινότητες της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και σε πολλές άλλες θρησκείες, όπως στον Ισλαμισμό, στον Ζαϊνισμό και τον Βουδισμό.
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και σε άλλες χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία, όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες μεταναστών από την νοτιοανατολική Ασία.
Τι το ιδιαίτερο όμως, τρώμε κατά τη διάρκεια του Diwali και ποιες γεύσεις χαρακτηρίζουν το φεστιβάλ αυτό; Η πιο απλή απάντηση είναι… γλυκά. Πολλά γλυκά. Παραδοσιακά, ένα μήνα πριν την γιορτή οι γυναίκες μαζεύονται στα σπίτια τους ώστε να ξεκινήσουν την προετοιμασία των γλυκών. Ήταν μια ευκαιρία να βρεθούν μαζί και να ανταλλάξουν νέα.
Η πρώτη μέρα του Diwali είναι συνυφασμένη με τον πλούτο και τη διάρκεια, οπότε την τιμητική τους έχουν τα πιο «πλούσια» γλυκά. Την δεύτερη μέρα γίνεται ο εξαγνισμός των κακών πνευμάτων. Ανήμερα του Diwali (3η ημέρα του φεστιβάλ) δεν υπάρχουν περιορισμοί και τότε θα δείτε τις περισσότερες λιχουδιές.
Η επόμενη μέρα είναι και η «Πρωτοχρονιά» για τους Ινδούς, όπου ξεχνούν για λίγο τη… ζάχαρη, ενώ μια ημέρα μετά γιορτάζεται ο δεσμός μεταξύ των αδερφών. Οι γυναίκες του σπιτιού περνούν όλη την ημέρα στην κουζίνα φτιάχνοντας φαγητό και γλυκά για τα αδέρφια τους και οι τελευταίοι έχουν υποχρέωση να ανταμείψουν τις αδερφές τους με δώρα.
Τα κύρια συστατικά των γλυκών που φτιάχνουν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι το αλεύρι από ρεβίθια, το ρύζι, οι φακές, τα αρώματα από σουσάμι, καρύδα και πολλά φρέσκα βότανα. Αρκετές από τις εορταστικές λιχουδιές είναι τηγανιτές, αλλά πλέον, θα βρείτε και «διαιτητικές» εκδοχές χαμηλών λιπαρών. Το mithai είναι ίσως το απόλυτο γλύκισμα, κάτι ανάμεσα σε σνακ και επιδόρπιο. Τα βασικά συστατικά του είναι αλεύρι από ρεβίθια και ρύζι, σιμιγδάλι, φασόλια, καρότα, κολοκύθια και γάλα εβαπορέ ή γιαούρτι.
Αυτό το μίγμα εμπλουτίζεται με ξηρούς καρπούς, κάρδαμο, κανέλα, γαρύφαλλο, σαφράν και άλλα αρωματικά. Εκτός από τα πιο «συνηθισμένα» και καθημερινά ladoo, barfis και halwa, υπάρχουν και άλλα, πιο «εορταστικά» γλυκίσματα όπως τα mawa kachori, moti pak και sohan papdi. Παραδοσιακά αυτές τις ημέρες γίνεται ανταλλαγή δώρων, τα οποία συχνά είναι περίτεχνα διακοσμημένα κουτιά γεμάτα mithai, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ασημικά σκεύη.
Από μια ινδουιστική γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα «αλμυρά», όπως τα mathiya (πικάντικα δισκάκια από φακές) ή τα chivda, δηλαδή ποικιλίες αλμυρών αποξηραμένων καρπών και φρούτων (συχνά θα τις βρείτε στα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς ως «Bombay Mix»). Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα shakkarpara, τα γλυκά μακαρόνια sev και τα τηγανιτά δισκάκια chirote.
Τα puris είναι μια οικογένεια γεμιστών, τα οποία μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά.
Τα puris είναι μια οικογένεια γεμιστών, τα οποία μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά, τα σπειροειδή chakri είναι τηγανίτες από αλεύρι ρυζιού και συνοδεύουν υπέροχα τον καφέ και το τσάι και τα ghughra ή karanji είναι μικρά πιττάκια με γλυκιά γέμιση καρύδας και σπόρους παπαρούνας.