Μπύρα... αλά Ιταλικά;

mpura-ala-italika

ΤΡΙΤΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Εκτός από την κουζίνα της, η Ιταλία γρήγορα αρχίζει και γίνεται γνωστή και για τις… μπύρες της!

Παραδοσιακά, η Ιταλία είναι ταυτισμένη με την πίτσα, τα ζυμαρικά και το κρασί της. Πλέον όμως, έχει αρχίσει να ανεβαίνει στην εκτίμηση των Ιταλών και η μπύρα, κι έτσι δοκιμάζουν σιγά σιγά να βάλουν λίγη από την τέχνη τους και εκεί.

Οι δύο μεγάλες ιταλικές εταιρείες παραγωγής μπύρας είναι η Peroni και η Moretti. Η άνοδος της μπύρας ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία και πλέον, υπάρχουν πάνω από 360 μικροζυθοποιίες σε όλη τη χώρα, με τις παραδοσιακές μπύρες να καταλαμβάνουν το 2% της αγοράς.

Στα βόρεια της χώρας, εύκολα θα βρείτε καλές και γευστικές μπύρες. Στην Βενετία, το Μιλάνο και άλλες πόλεις γύρω από την λίμνη Κόμο θα ανακαλύψετε μερικά από τα πιο «ψαγμένα» μπαρ και κάβες της χώρας. Ειδικά στο Μιλάνο, οι επιλογές είναι εντυπωσιακές, αλλά ακόμα και στην Ρώμη, το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε δύσκολη αγορά για μπύρα, θα βρείτε αρκετές κάβες και μπαρ για καλή μπύρα.

Η αναγνώριση της ιταλικής μπύρας συνοδεύει την μεγάλη επιτυχία που σημειώνουν οι ιταλικές μπύρες σε χώρες με μεγάλη παράδοση στη ζυθοποιία, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, όπου αρκετά ποιοτικά εστιατόρια και pubs της Αγγλίας έχουν προσθέσειιταλικές μπύρες στα μενού τους.

Το μέγεθος της επιτυχίας είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν υπήρχε ούτε ένας παραγωγός μπύρας στη χώρα. Οι πρωτοπόροι Birrificio Lambrate, Birrificio Italiano και Le Baladin ξεκίνησαν να ασχολούνται με την μικροζυθοποιία το 1996! Τώρα, κάθε λίγες εβδομάδες ανοίγει και μια καινούργια μικροζυθοποιία.

Ο γραμματέας του Movimento Birrario Italiano, ενός οργανισμού για την προώθηση της ιταλικής μπύρας, εξηγεί στην Guardian ότι η αλλαγή στην νομοθεσία, σε συνδυασμό με την στροφή του ιταλικού κοινού σε πιο ελαφρά και γευστικά αλκοολούχα ποτά, συντέλεσαν στη δημιουργία μιας νέας παράδοσης.

Αν και οι πιο ποιοτικές ιταλικές μπύρες, όπως οι «ReAle» και «Trentatre» της del Borgo έχουν έντονες γεύσεις, όπως ακριβώς και αρκετές αμερικάνικες μπύρες, οι Ιταλοί ζυθοποιοί έχουν γίνει γνωστοί για τον πειραματισμό τους με ασυνήθιστα υλικά, όπως τα κάστανα, το σιτάρι και ο βασιλικός!

Παράλληλα, δανείζονται τεχνικές από την οινοπαραγωγή. Ο Teo Musso, ο «τρελός επιστήμονας» της Le Baladin, ωριμάζει την μπύρα του σε βαρέλια κρασιού, ενώ κατά καιρούς χρησιμοποιεί κατά τη ζύμωση συστατικά από ουίσκι ή γλυκόριζα.

Το μεγάλο πρόβλημα αυτής της δημιουργικότητας όμως, είναι το κόστος παραγωγής. Στην Ιταλία έχει περάσει η αντίληψη ότι η μπύρα είναι ένα «ακριβό» υποκατάστατο του κρασιού κι έτσι, η Le Baladin φτάνει να πουλάει μπουκάλια των 750ml για 12 ευρώ το σε μπαρ και 15 με 18 ευρώ σε εστιατόρια.