Brunch o’clock σε 6 αγαπημένα στέκια της Αθήνας
Αν το brunch σας εξιτάρει πιο πολύ από το… lunch, οι επιλογές είναι πολλές και εκλεκτές, όπου κι αν βρίσκεστε στην Αθήνα.
Αποτελεί μια άκρως γευστική τάση των τελευταίων ετών που ξεκίνησε τις Κυριακές, αλλά έχει επεκταθεί σε κάποια εστιατόρια και στις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Για όσους ακόμη έχουν μείνει στο καθιερωμένο πρόγραμμα πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό, να τους εξηγήσουμε ότι το brunch προέρχεται από την ένωση του πρωινού (breakfast) με το μεσημεριανό (lunch), απ’ την οποία προκύπτει ένα πλούσιο γεύμα που μπορεί να αντικαταστήσει και τα δύο, συνήθως καταναλώνεται αργά το πρωί και περιλαμβάνει πλήθος επιλογών, από τηγανίτες μέχρι μπέργκερ και από scrambled eggs μέχρι χοιρινό. Αν θέλετε να ευχαριστήσετε κάποιον για την επινόηση του brunch, τότε στραφείτε προς τους Άγγλους, αφού «γεννήθηκε» στην Αγγλία του 19ου αιώνα και σερβίρεται σε μπουφέ, όπου οι επιλογές είναι πολλές και λιγουρευτές. Αν δεν έχετε φύγει ήδη για να το δοκιμάσετε, πάμε μαζί να δούμε πού θα βρείτε μερικά από τα πιο γευστικά brunch της Αθήνας.
Ο «Κύριος» των Πετραλώνων θα σας γοητεύσει αρχικά με την εμφάνισή του: παλιό αρχοντικό που αναπαλαιώθηκε, με αυλή, γλαστρούλες και χαλαρή, φιλόξενη ατμόσφαιρα. Κι όταν φτάσει η Κυριακή, αυτός ο «Κύριος» που σερβίρει από τις 11 ως τις 3 brunch με λιχουδιές, όπως pancakes με σοκολάτα και σιρόπι σφενδάμου, γαλλικό τοστ croque madame με γαλοπούλα, τυρί, μπεσαμέλ και αβγό, ομελέτα φούρνου με πατάτες και λουκάνικο chorizo μεταξύ άλλων, αποκλείεται να μην σας «ρίξει». Αν θέλετε να περιπλανηθείτε κι άλλο στα Πετράλωνα, κάντε κλικ εδώ. Πληροφορίες: Δημοφώντος και Υπερίωνος 1, Πετράλωνα, 210 3423972, https://www.facebook.com/kyriosxou
Αν βολτάροντας πρωί Κυριακής στο κέντρο, σας πιάσει λιγούρα γύρω στις 11 με 2, είστε τυχεροί. Κι αυτό γιατί κοντά σας βρίσκεται το Pure Bliss, το οποίο εκείνη την ώρα σερβίρει brunch σε ένα πολύχρωμο περιβάλλον, που σας παίρνει από το χέρι και σας πάει μακριά από το γκρίζο του κέντρου. Αν δεν ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε, δώστε μια ευκαιρία στα αβγά αλά φλορεντίν με σπανάκι και φρυγανισμένο ψωμί, στο κινόα μπέργκερ με ψητά λαχανικά (φωτό) που είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και υγιεινό μπέργκερ και στην τούρτα pancake με λιωμένα φρούτα και σιρόπι. Έπειτα μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας για να… χωνέψετε. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Pure Bliss εδώ. Πληροφορίες: Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα, 210 3250362, https://www.facebook.com/pages/Pure-bliss/175702880571
Το νέο στέκι του Χαλανδρίου που μετράει 6 μήνες ζωής, δεν φημίζεται μόνο για τα comfort burger του, αλλά και για το brunch, το οποίο εκεί γίνεται καθημερινή συνήθεια. Ο ξυλόφουρνος ανάβει στις 11 το πρωί και ως τις 6 το απόγευμα μπορείτε να απολαύσετε αβγά μπενεντίκτ, croque monsieur (γαλλικό τοστ με τυρί και ζαμπόν ψημένο στο φούρνο) και croque madame (το ίδιο με τόπινγκ αβγό), αλλά και ταλιάτα μόσχου ή burger, όπως το αγαπημένο Louisiana Pulled Pork με σιγομαγειρεμένο χοιρινό για 6 ώρες σε bourbon, μέσα σε ψωμάκι μπριός με σαλάτα coleslaw, bbq sauce και ένα… βουνό τηγανητές πατάτες! Διαβάστε την εμπειρία μας στο Penny Lane εδώ. Πληροφορίες: Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι, 210 6800217, https://www.facebook.com/PennyLaneCF?fref=ts
Στα νότια της πόλης το brunch μετατρέπεται σε καθημερινή υπόθεση και στο Vein Wine Bar & Bistro σερβίρεται καθημερινά από τις 11 ως τις 6, ενώ τις Κυριακές ξεκινάει από τις 12. Μαζί με τον υπέροχο specialty καφέ της Taf, μπορείτε να απολαύσετε δεκάδες επιλογές, κλασικές και μη, όπως βελουτέ σούπες, cruffins, σολομό με πουρέ από καλαμπόκι, αβγά ποσέ, scrambled eggs, ομελέτες, λαχταριστά νιόκι με κρέμα παρμεζάνας (φωτό) open sandwiches και πολλά άλλα. Με ένα τέτοιο brunch, η επιθυμία για το επόμενο γεύμα της ημέρας, σας εγγυόμαστε ότι θα αργήσει. Διαβάστε περισσότερα για το brunch του Vein Wine Bar & Bistro εδώ. Πληροφορίες: Μάρκου Μπότσαρη 3, Γλυφάδα, 2155159777, www.veinbar.gr, https://www.facebook.com/veinvein
Όσοι είστε «ανοιχτοί» στους πειραματισμούς και θέλετε να ξεφύγετε λίγο από το καθιερωμένο brunch, βάζοντάς του μια γιαπωνέζικη πινελιά, ανεβείτε στα βόρεια της πόλης, στο Rakkan. Κάθε Κυριακή 12-5 θα βρείτε το ανανεωμένο brunch μενού με pancakes με cream cheese, καπνιστό σολομό και ikura (χαβιάρι σολομού), Musabetsu Tomago (scrambled eggs με σολομό), Omuraisu (γιαπωνέζικη ομελέτα ρυζιού), τάρτα μήλου με τραγανό μπισκότο και παγωτό και πλήθος άλλων γεύσεων που πάνε το brunch ένα βήμα παραπέρα, προς Ανατολή μεριά. Πληροφορίες: Λεωφόρος Κηφισίας 238-240, Κηφισιά, 210 8087941, www.rakkanrestaurant.gr
Ένα από τα πιο αγαπημένα brunch της πόλης, δεν σας πάει μακριά, μόνο μέχρι την Πλάκα και το New Hotel, όπου βρίσκεται και το εστιατόριο New Taste σερβίροντας κάθε Κυριακή 12 με 5 ό,τι τραβά η ψυχή σας. Οι πιο παραδοσιακοί επιλέξτε τον καγιανά με σύγκλινο Μάνης, φέτα και ρίγανη, τα scrambled eggs και τα αβγά benedict με προσούτο San Danielle (φωτό) κι όσοι θέλετε να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα, παραγγείλτε τα αβγά Norwegian με καπνιστό σολομό και τα Asparangus on toast με αβγό ποσέ και truffled Hollandaise σάλτσα. Στο μενού θα βρείτε, επίσης, smoothies, burgers και σάντουιτς, quiche lorraine με ντομάτα και προσούτο και άλλες νοστιμιές, που απαιτούν γεμάτο πορτοφόλι. Πληροφορίες: Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα, 210 3273170, https://www.facebook.com/YesHotels
Τζούλια Τασώνη