Κρασί να το πιεις στο ποτήρι –αλλά σε ποιο;
Ξέρετε ποιo είναι το κοινό του φλουτ, του μπαλούν και της τουλίπας; Είναι όλα τους ποτήρια, ειδικά σχεδιασμένα για να αναδεικνύουν τα προτερήματα και τις χάρες ενός κρασιού. Όχι όμως του ιδίου κρασιού. Αφού η ποικιλία των κρασιών είναι μεγάλη, έτσι κι η ποικιλία και τα σχήματα των ποτηριών δεν θα μπορούσαν παρά να ποικίλουν, σύμφωνα με το greeceandgrapes.com.
Δεν έχει βέβαια ο κάθε τύπος κρασιού διαφορετικό ποτήρι, αφού κάτι τέτοιο είναι περιττό. Υπάρχουν κάποια γενικά χαρακτηριστικά, κοινά σε κάποια κρασιά, τα οποία και τα κατηγοριοποιούν όσον αφορά στον τύπο ποτηριού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτά τα χαρακτηριστικά βέβαια, δεν είναι άλλα από τα αρώματα και το γευστικό τους πλούτο.
Το πείραμα
Μην έχετε αμφιβολία σχετικά με την χρησιμότητα και την σημαντικότητα της χρήσης του κατάλληλου ποτηριού. Μπορεί καθένας μόνος του να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, κάνοντας ένα απλό πείραμα. Γι’ αυτό θα χρειαστούμε 4 ποτήρια, στα οποία όλοι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση. Ένα πλαστικό ποτήρι το νερού, ένα χαμηλό κρασοπότηρο (το ταβερνίσιο) και δυο κλασικά κολονάτα ποτήρια, ένα του λευκού κι ένα πιο φουσκωτό του κόκκινου κρασιού. Χρησιμοποιώντας το ίδιο κρασί για το πείραμά μας, βάζουμε την ίδια ποσότητα στα 4 ποτήρια. Στη συνέχεια συγκρίνουμε το άρωμα και τη γεύση του κρασιού, δοκιμάζοντας διαδοχικά από κάθε ποτήρι και ιδανικά με τη σειρά που τα αναφέρουμε. Οι διαφορές είναι τόσο εντυπωσιακές που δεν αφήνουν αμφιβολία πως το ποτήρι δεν είναι ένα απλός περιέκτης, αλλά συμβάλλει με τον τρόπο του, στο πώς και με πόση ένταση εκφράζονται τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού.
Τα πράγματα είναι απλά κι έχουν να κάνουν με την ανατομία του ποτηριού: απόλυτη διαφάνεια για να μπορούμε να απολαύσουμε το περιεχόμενο οπτικά, ευρύχωρη κοιλότητα στο κάτω μέρος, που επιτρέπει στο κρασί να δεχθεί το οξυγόνο και να αναδυθούν τα αρώματα, και στόμιο στενότερο που συγκεντρώνει το άρωμα και το διοχετεύει στους οσφρητικούς μας κάλυκες.
…να σου πω τι ποτήρι να διαλέξεις. Στενό στόμιο, αν διαλέξατε να απολαύσετε αρωματικά κρασιά και μεγάλο στόμιο για τα λιγότερο αρωματικά και τα ερυθρά. Μεγάλος κάλυκας αν προτιμήσετε να απολαύσετε ερυθρά κρασιά παλαίωσης που χρειάζονται αερισμό και μικρό μέγεθος ποτηριού για να ανανεώνονται συχνότερα και να μην ζεσταίνονται τα λευκά κρασιά που πρέπει να πίνονται κρύα. Μακρόστενο ποτήρι για τα αφρώδη που ξεδιπλώνουν τις χάρες τους ταχύτατα και άκρως κατακόρυφα και μικροσκοπικό ποτήρι για τα επιδόρπια κρασιά που είναι πιο χορταστικά και πίνονται με ρέγουλα για να μην μας λιγώσουν.
Ιδανικά πάντως, στα ντουλάπια ενός αληθινού οινόφιλου, θα πρέπει να υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη ποτηριών κρασιού: το flute που είναι το ψιλόλιγνο και κατάλληλο για τη σαμπάνια κι εν γένει τα αφρώδη, το πιο μπαλονάτο για το ερυθρό κρασί και το ελαφρώς μικρότερο για τα λευκά, το οποίο είναι κατάλληλο επίσης για τα ροζέ και τα επιδόρπια κρασιά. Το ποδαράκι στα ποτήρια του κρασιού δεν τους προσδίδει μόνο χάρη, αλλά και χρηστικότητα, αφού κρατώντας το ποτήρι από το ποδαράκι του, αποτρέπουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του κρασιού από την επαφή με τα χέρια μας.
Οι προχωρημένοι μπορούν να αναζητήσουν επίσης και πιο εξειδικευμένα ποτήρια όπως: το μεγάλο και ευρύχωρο ποτήρι τύπου Μπορντώ (κατάλληλο επίσης για τα βαθιάς παλαίωσης ελληνικά κρασιά), το ποτήρι τη Βουργουνδίας (που αναδεικνύει επίσης τα «μεγάλα» Ξινόμαυρα και τα χαρμάνια τους), το ειδικό για τα Pinot Noir κι εκείνο για τα Cabernet (ιδανικό και για τα Merlot και τα Αγιωργίτικα). Επίσης, υπάρχει ειδικό ποτήρι για τα Chardonnay, με μεγάλο στόμιο συγκριτικά με τα υπόλοιπα (και το οποίο αναδεικνύει επίσης τις παλαιωμένες Σαντορίνες), κι ακόμα ποτήρι του Port (ότι πρέπει και για τη Μαύροδάφνη), του Sherry (καλό και για τα Vinsanto), αλλά και η λεπτεπίλεπτη «τουλίπα» κατάλληλη για τη σαμπάνια όπως και για τους θαυμάσιους ελληνικούς αφρώδεις οίνους.
- Τα κρυστάλινα ποτήρια συμβάλλουν όχι μόνο ηχητικά στο σύνολο της απόλαυσης –μετά του τσουγκρίσματος– αλλά έχουν και καλύτερη διαφάνεια από ότι τα κλασικά γυάλινα ποτήρια. Τα τελευταία εντούτοις είναι πιο οικονομικά και παράλληλα και πιο ανθεκτικά.
- Μην ξεχειλίζετε τα ποτήρια, γιατί εκτός από αντιαισθητικό και άκομψο, είναι και δύσχρηστο, ειδικά για εκείνους που θέλουν να αναδεύσουν τα ποτήρια τους για να οσμιστούν το περιεχόμενο. Ιδανικά γεμίζουμε το ποτήρι περίπου μέχρι το 1/3 ή το πολύ μέχρι τη μέση του.
- Αν αρέσκεστε σε γαστρονομικές εξορμήσεις στη φύση, τύπου πικ νικ, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλετε εκπτώσεις στο στυλ και στο σερβίρισμα του κρασιού, υπάρχουν στο εμπόριο και πλαστικά, κολονάτα ποτήρια. Αυτά δεν υποκαθιστούν βέβαια τα κλασικά γυάλινα ή κρυστάλλινα ποτήρια, είναι όμως μια αξιοπρεπής λύση για να μην ξεβολεύουμε το καλό μας το σερβίτσιο.