To σαρακοστιανό τραπέζι... «της κρίσης»
Αφού φέτος τα οικονομικά μας δεν μας δίνουν τη δυνατότητα για το καθιερωμένο «πλούσιο» νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, το click@Life προτείνει μερικά μικρά tips για να δημιουργήσετε το πιο νόστιμο τραπέζι με τα λιγότερα χρήματα.
Πιθανώς φέτος, πολλοί από εμάς να πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι έχει να κάνει με θαλασσινά κι άλλα «τσιμπημένα» εδέσματα του αφρού και του βυθού και να «ποντάρουμε» περισσότερο στην οικονομία και τη νοστιμιά των πιάτων μας.
Από μακριά κι αγαπημένοι με κάθε λογής θαλασσινό
Μπορεί το χταποδάκι ξιδάτο να ήταν υπέροχο ή το ριζότο θαλασσινών και η αστακομακαρονάδα να μας «έκλειναν το μάτι», υπάρχουν όμως και πολλές άλλες νοστιμιές που μπορείτε να προσθέσετε στο σαρακοστιανό σας τραπέζι, χωρίς να εγκαταλείψετε πλήρως την αγαπημένη μας άποψη ότι το τραπέζι της ημέρας πρέπει να είναι πλούσιο και νόστιμο.
Σίγουρα, δεν χρειάζεται να νιώθετε όπως οι ασκητές στο Άγιο Όρος που αρκούνται στις ελιές και τη ντομάτα -αν και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και παντελώς άσχημη ιδέα. Υπάρχουν δεκάδες εδέσματα που μπορούν να ομορφύνουν το τραπέζι μας και σίγουρα, να μας χορτάσουν όσο κι ένα πληθωρικό γιουβέτσι με γαρίδες.
Αλλά ας έχουμε και στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι αυτή την ημέρα δεν χρειάζεται να τρώμε σαν να ήταν η τελευταία μας. Δείτε το και σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποτοξινωθείτε από τα κρέατα της Τσικνοπέμπτης που ακόμα χωνεύετε. Άλλωστε η Καθαρά Δευτέρα «ανοίγει» τη νηστεία της Σαρακοστής κι έχει την έννοια της κάθαρσης (λέμε τώρα!).
Για φέτος, μαζί με τα θαλασσινά αφήστε στην άκρη και την ταραμοσαλάτα. Σίγουρα μπορείτε να απολαύσετε τη λαγάνα σας και χωρίς αυτή τη ροζ απόχρωση επάνω της, βάζοντας παράλληλα και μερικά ευρώ στην τσέπη. Αν παρ’ όλα αυτά επιμένετε, προτιμήστε τον κόκκινο ταραμά από τον λευκό. Είναι αισθητά φθηνότερος και αρκετά γευστικός.
Ας σκεφτούμε λοιπόν, ποιες είναι εκείνες οι τροφές που θα δώσουν γεύση και χρώμα στο σαρακοστιανό μας τραπέζι και θα μας χορτάσουν επαρκώς.
Χρωματίστε με τουρσιά
Τα τουρσιά έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι, προσθέτοντας χρώμα αλλά και γεύση, χωρίς να κοστίσουν πολλά. Τις λεγόμενες πίκλες (όπως λέγονται τα τουρσιά στο εμπόριο) θα τις βρείτε συσκευασμένες ή και χύμα στα σούπερ μάρκετ και τις αγορές, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε αν προσπαθούσατε να τις φτιάξετε μόνοι σας.
Η παρασκευή λαχανικών τουρσί γινόταν συνήθως στο παρελθόν για να διατηρηθούν οι τροφές στον χρόνο. Η διαδικασία γίνεται με αλάτισμα ή με άλμη σε συνδυασμό με ξίδι. Και μην νομίζετε ότι τουρσί γίνονται μόνο τα κλασικά αγγουράκια, τα καρότα και οι πράσινες πιπερίτσες. Τουρσί μπορούν να γίνουν όλα σχεδόν τα λαχανικά, από τις πιπεριές και το κουνουπίδι, μέχρι τη ντομάτα και τα κολοκυθάκια.
Ο τρόπος παρασκευής τους είναι πολύ απλός, εύκολος και γρήγορος. Ρίχνουμε σε ένα γυάλινο βάζο ή μπουκάλι με μεγάλο στόμιο 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι (η δοσολογία είναι περίπου για δοχείο 500 ml). Γεμίζουμε το υπόλοιπο δοχείο με νερό και κλείνουμε καλά. Αφήνουμε για 2-3 μέρες τουλάχιστον, αλλά και για πολλούς μήνες αν το επιθυμούμε, χωρίς να κινδυνεύουμε να αλλοιωθούν τα τρόφιμα.
Όλοι οι προβολείς επάνω στα φρέσκα λαχανικά
Οι προβολείς της ημέρας αξίζει να πέσουν στα φρέσκα λαχανικά που θα δώσουν νοστιμιά αλλά και πολυχρωμία στο τραπέζι μας. Μια μεγάλη πιατέλα γεμάτη με φρέσκες κόκκινες ντοματούλες, πράσινα αγγουράκια κομμένα ζουλιέν, πιπεριές ψιλοκομμένες, καρότα με μπόλικο λεμόνι, ένα ωραιότατο μαλακό αβοκάντο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν αλοιφή για να «χρωματίσετε» τη λαγάνα σας ή να το κάνετε ένα ωραιότατο ντιπ για να βουτάτε τα λαχανικά σας (γουακαμόλε στα μεξικάνικα) είναι πρώτης τάξεως επιλογές για να γεμίσετε το τραπέζι αλλά και… την κοιλιά σας. Οι ελιές είναι επίσης, από τα βασικά στοιχεία του τραπεζιού σας.
Tα βραστά λαχανικά στο προσκήνιο
Εκτός από τις ωραιότατες σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, μπορείτε επίσης, να φτιάξετε δικής σας έμπνευσης σαλάτες από βρασμένα οπωροκηπευτικά. Μια πλούσια μερίδα από μπρόκολο και κουνουπίδι με λαδορίγανη ή μια μεγάλη χορταστική πατατοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι που του ταιριάζει γάντι, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά πιάτα για την ημέρα. Το ίδιο και μια παντζαροσαλάτα με φρεσκοτριμμένο σκόρδο ή σκορδαλιά και καρύδια. Ακόμα και μια σούπα γκασπάτσο (κρύα ντοματόσουπα) όπως την τρώνε οι Ιταλοί, σερβιρισμένη σε σφηνάκια με έξτρα ταμπάσκο θα εντυπωσιάσει και θα σας χορτάσει στα σίγουρα.
Όσπρια και… τα μυαλά στα κάγκελα
Τα όσπρια αποτελούν πλήρη τροφή για τον οργανισμό με πολλά θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική γεύση. Φέτος, δοκιμάστε κάτι πιο πρωτότυπο από ένα κοινό πιάτο με μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα ή φασολάδα. Γιατί να μην προσπαθήσετε να ετοιμάσετε ρεβιθοκεφτέδες ή κεφτεδάκια με διαφόρων ειδών λαχανικά, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια (αν είστε και πιο τολμηροί βάλτε και μια κουταλιά γλυκό ντοματάκι ή μελιτζανάκι αν έχετε πάνω από τη ζεστή φάβα), φακόρυζο ή ακόμα και ρύζι με μαύρα φασόλια όπως το τρώνε στην Κούβα. Δεν κάνω καθόλου λόγο για τα γνωστά ντολμαδάκια γιαλαντζί ή τους κοκκινιστούς γίγαντες. Δεν τα βαρεθήκατε ακόμα;
Η πατροπαράδοτη λαγάνα
Όση οικονομία και αν κάνετε, μια λαγάνα ζεστή από τον φούρνο σίγουρα θα την αγοράσετε. Και πολύ καλά θα κάνετε, αφού η μυρωδιά και η γεύση της είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την Καθαρά Δευτέρα.
Κόψτε τη σε λεπτές φετούλες και στολίστε στη στο τραπέζι σας σε περίοπτη θέση. Αφήστε κάποιες φέτες σκέτες, ενώ άλλες μπορείτε να τις ψήσετε ελαφρώς και να τις αλείψετε με λαδάκι, αλάτι και ρίγανη (σαν μπρουσκέτες).
Επιδόρπιο για να γλύφεις τα δάχτυλά σου
Ακόμα κι αν δεν είστε φίλοι του χαλβά του μπακάλη, η ημέρα επιτάσσει να έχετε έστω ένα κομμάτι, με κακάο ή χωρίς, στο τραπέζι σας. Έχοντας σαν βάση του το ταχίνι, είναι δυναμωτικός και εξαιρετικά θρεπτικός.
Αν παρ’ όλα αυτά επιμένετε και δεν θέλετε να τον δοκιμάσετε, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας έναν χαλβά κατσαρόλας με σιμιγδάλι και ζάχαρη ή μέλι και να τον απολαύσετε ζεστό. Ακόμα καλύτερη επιλογή για τους δυνατούς «λύτες» είναι ο μπακλαβάς με έξτρα καρύδια και μέλι.
Τέλος, μην αγνοήσετε τα απλά αλλά νοστιμότατα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνονται σε όλα σχεδόν τα ελληνικά νοικοκυριά χρόνια τώρα. Αν νηστεύετε δεν θα μπορείτε δυστυχώς να τα συνδυάσετε με στραγγιστό γιαούρτι, αλλά και μόνα τους δεν είναι καθόλου άσχημα. Κι όταν λέμε γλυκά του κουταλιού μην περιορίζετε τη φαντασία σας στο νεραντζάκι, το πορτοκάλι και το περγαμόντο. Μπορείτε να πειραματιστείτε με ό,τι σκεφτείτε, από ακτινίδιο και καρότο μέχρι ελιά, παντζάρι και ντομάτα. Δοκιμάστε τα.
Και για το τέλος ένα μικρό tip: Είναι ωραίο να ετοιμάσετε ένα μεγάλο πλούσιο μπουφέ με όλα τα εδέσματα επάνω του, από τα ορεκτικά και τις σαλάτες, μέχρι τη λαγάνα και τα γλυκά. Αφήστε το στρωμένο όλη μέρα και τσιμπολογήστε με την παρέα όποτε σας έρθει όρεξη!
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ