Vasiliki Kouzina: η Βασιλική Πιερρακέα χτίζει τη δική της γευστική Ελλάδα στο Μιλάνο

vasiliki-kouzina

Βασιλική Πιερρακέα, μια Ελληνίδα στο Μιλάνο

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Μιλήσαμε με τη Βασιλική Πιερρακέα, την Ελληνίδα που βρέθηκε στο Μιλάνο και δείχνει στους Ιταλούς τι θα πει ελληνική κουζίνα, μέσα από το νέο της εστιατόριο, Vasiliki Kouzina.

Η Βασιλική Πιερρακέα πήρε ένα μεγάλο, γευστικό κομμάτι της Ελλάδας και το μετέφερε μαζί της στη γειτονική Ιταλία, μέσα από το νέο της χώρο,Vasiliki Kouzina, που άνοιξε τις πόρτες του την άνοιξη και αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα νέο, φινετσάτο χώρο εστίασης που μπορείς να απολαύσεις πραγματικά καλό φαγητό.

Στην καρδιά του Μιλάνου, στην οδό Via Cluson, η Vasiliki Kouzina είναι ένα καταφύγιο αυθεντικών ελληνικών τοπίων, μυρωδιών, γεύσεων, αλλά κυρίως αναμνήσεων, που με όπλο το πάθος καταφέρνει και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του στην ιταλική πόλη.

Αφετηρία αυτού του μακρινού ταξιδιού που βρήκε λιμάνι και προορισμό τη Vasiliki Kouzina αποτέλεσε η Καλαμάτα, από όπου άνοιξε ο δρόμος για τη Βασιλική, με πρώτη στάση τις σπουδές της που την οδηγούν στην Πάτρα. Η συνέχεια τη βρίσκει κάπου στη Ρώμη, στο Λονδίνο και τέλος στο Μιλάνο, με τα τελευταία 3 χρόνια για εκείνη η μαγειρική να έχει γίνει ένα εισιτήριο που όλο τη γυρίζει πίσω, πίσω στην Καλαμάτα, στις ρίζες, στα κυριακάτικα μεσημεριανά τραπέζια.

Η Βασιλική Πιερρακέα και ο Γιάννης Μπαξεβάνης

Για το μενού του εστιατορίου, η Βασιλική συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο, αλλά συγχρόνως γνώριμο menu γεμάτο ευχάριστα αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς, οι οποίοι δέσανε άψογα με κρασιά που η ίδια ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα για να συλλέξει.

Στην προσεγμένη σάλα, για την οποία συνεργάστηκε με το Νεκτάριο Ντάλλα, η Βασιλική Πιερρακέα υποδέχεται σα σωστή καπετάνισσα-οικοδέσποινα τους επισκέπτες του εστιατορίου και όλοι μαζί είναι έτοιμοι να σαλπάρουν για ένα ιδιαίτερο γευστικό ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα και τη μεταφέρει στη γειτονική χώρα, φέρνοντάς τη στο πιάτο.

Εμείς μιλήσαμε με τη Βασιλική Πιερρακέα, γιατί πιστεύαμε πως μια Ελληνίδα στο Μιλάνο θα είχε πολλά να μας πει. Και δεν είχαμε άδικο…

Ποιο ή ποια από τα πιάτα του εστιατορίου είναι πιο δημοφιλές στον κόσμο και γιατί;
Ριγανάτο χταπόδι στιφάδο, με μέλι πασπαλισμένο με κανέλα. Αποτελεί έναν αναπάντεχο συνδυασμό που ξεπήδησε από τη Vasiliki Kouzina! Επίσης ο μουσακάς με μπεσαμέλ γιαουρτιού και οι κολοκυθοκεφτέδες με μέντα…

Πώς εμπνεύστηκες τη διακόσμηση του χώρου; Τι κυριαρχεί σε αυτή;
Έμπνευση αποτέλεσε μια μαγική κόκκινη κουζίνα, όπου χάρη στην αγάπη και στη φιλία γεννήθηκε η Vasiliki Kouzina. Κυριαρχούν καθρέφτες, τραπέζια και φωτιστικά από ορείχαλκο και κάποια folklore στοιχεία μέσα σε έναν χώρο σαν κόκκινο κουτί.

Για ποιο πιάτο είσαι λίγο πιο υπερήφανη;
Για το χταπόδι με μέλι και για το μοσχάρι διάφραγμα με παστουρμά που ξεπήδησε από την συνεργασία μου με τον chef Γιάννη Μπαξεβάνη.

Πες μας για τη συνεργασία σου με τον Γιάννη Μπαξεβάνη πάνω στο μενού. Πώς προέκυψε;
Νομίζω ότι αυτό που με οδήγησε στον Γιάννη είναι η μνήμη! Οι γαστρονομικές αναμνήσεις μου και όλα τα αρώματα που πλημμυρίζουν το υποσυνείδητο του ουρανίσκου μου. Η συνεργασία μας για το menu της Vasilikis Kouzinas ήταν ένα αναπάντεχο και ταυτόχρονα ευτυχές γεγονός. Ήθελα να μεταφέρω στην Ιταλία την ελληνική παράδοση μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και δεν υπήρχε καταλληλότερος άνθρωπος. Αναρχικός, παραδοσιακός και άμεσος. Αυθεντικός!

Στην κουζίνα, εν ώρα... δράσης

Τι προϊόντα χρησιμοποιείς για τη δημιουργία των πιάτων;
Απλά και αγνά υλικά, όπως φέτα, γραβιέρα Νάξου παλαιωμένη Κουφοπούλου, ρίγανη Taΰγετου, χαρούπι Κρήτης, παστουρμά, prosciutto Stremmenou, λάδι από την Καλαμάτα, παστό Οικονομάκου, κους κους μαύρο Αγροζύμι, μαρμελάδα σύκου Ήδιστον, αυγοτάραχο Μεσολογγίου και συκόμελο Ταξιάρχη Ευβοίας. Από Σεπτέμβριο το delicatessen και η κουζίνα μου θα εμπλουτιστούν με προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για απλή ελληνική κουζίνα και ταυτόχρονα «βαριά» και ουσιώδη. Αυτός είναι και ο στόχος μας στην κουζίνα. Βασικά συστατικά, όπως ελιές, τουρσιά, αντζούγιες και άγρια χόρτα… Λατρεύω τα βλήτα. Τα παιδικά μου συρτάρια είναι γεμάτα παράδοση και εκεί θέλω να επιστρέψω για να καταλάβω πού θέλω να φτάσω.

Πώς έγινε η επιλογή των κρασιών;
Ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα, ψάχνοντας κρασιά τα οποία θα μπορούσαν να συνυπάρξουν με το menu της Vasilikis Kouzinas. Συνάντησα πολλούς παραγωγούς, μαγεύτηκα! Η τελική λίστα περιέχει καθαρά ελληνικές ποικιλίες και διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κούμανη και την Madeleine Lorantos από το «Ετερόκλιτο». Ελληνικά κρασιά από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, τα Επτάνησα και τα νησιά του Αιγαίου, μια λίστα για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ιταλούς οινόφιλους.

Ο ιδιαίτερος χώρος της Vasilikis Kouzinas

Πώς αντιμετωπίζουν οι Μιλανέζοι την ελληνική κουζίνα και συγκεκριμένα τη Vasiliki Kouzina;
Οι Ιταλοί αγαπούν πολύ τη χώρα μας, την απλότητα στη γεύση. Συγκεκριμένα, οι Μιλανέζοι τρελαίνονται για μουσακά, χταπόδι, αβγοτάραχο και φάβα. Όπως λέει ο James Hillman, «η επιστροφή στην Ελλάδα δεν είναι μια ρομαντική υπόθεση ή ένας αισθητικός συμβολισμός. Είναι κάθοδος στο σπήλαιο».

Info
Vasiliki Kouzina
Via Clusone 6, 20135, Μιλάνο, Ιταλία
Δευτέρα έως Κυριακή -εκτός Τρίτης- από τις 12:00 μέχρι τις 24:00

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ