Οι γεύσεις του Halloween ανά τον κόσμο
Μοιάζει με πολύχρωμο καλαμπόκι, αλλά είναι σκέτη ζάχαρη
Κρατάμε το γευστικό κομμάτι του Halloween και πηγαίνουμε σε 5 μέρη του κόσμου για να δοκιμάσουμε τις γευστικές τους παραδοσιακές νοστιμιές γι’ αυτή την ημέρα.
Αμερική: γλυκό καλαμπόκι
Έχει σχήμα καρπού καλαμποκιού, είναι πορτοκαλί, κίτρινο και άσπρο και κυκλοφορεί στην Αμερική μόνο την περίοδο του Halloween, παρ’ όλο που οι εταιρείες θέλησαν να φτιάξουν κι άλλες παραλλαγές χρώματος και γεύσης. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1880 από τον George Renninger της Wunderle Candy Company και ο κόσμος το αγοράζει από τότε, απολαμβάνοντας τη γλυκιά του γεύση. Φτιάχνεται κυρίως με σιρόπι καλαμποκιού και ζαχαρόπαστα κι έχει τη γεύση που φαντάζεστε: ζάχαρη. Οι παρασκευαστές του, φτιάχνουν περίπου 9 δισεκατομμύρια κομμάτια κάθε χρόνο, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο τελικά θα καταναλωθεί και πόσο θα παραμείνει στα ράφια.
Το Barmbrack είναι ένα παραδοσιακό κέικ φρούτου
Το Colcannon φτιάχνεται από πουρέ πατάτας και πράσινα λαχανικά, όπως λαχανίδα και λάχανο, και αποτελεί παραδοσιακό φαγητό τη νύχτα του Halloween στην Ιρλανδία. Το έθιμο, όμως, δεν σταματά εκεί, αφού μέσα στο Colcannon μπορεί να βάλουν νόμισμα, δαχτυλήθρα ή δαχτυλίδι, όπως κάνουμε στην Ελλάδα με τη βασιλόπιτα. Όποιος βρει το δαχτυλίδι, μάλιστα, σημαίνει ότι θα παντρευτεί μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ αν βρει τη δαχτυλήθρα θα ακολουθήσει τον μοναχικό δρόμο στη ζωή. Τα νομίσματα συμβολίζουν πλούτο, αρκεί να μην... πνιγεί κάποιος με αυτά. Το Barmbrack είναι η ιρλανδική βερσιόν του κέικ φρούτου και παραδοσιακά ψήνεται κι αυτό με διάφορα φυλαχτά στο εσωτερικό του.
Τα κεκάκια των... ψυχών
Τα soul cake ή αλλιώς τα μικρά στρογγυλά κέικ έχουν στόχο να γιορτάσουν τη μνήμη των νεκρών και φτιάχνονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Προσφέρονται στις ψυχές κατά το Halloween κι έπειτα δίνονται στα παιδιά και στους φτωχούς που πάνε από πόρτα σε πόρτα για να τραγουδήσουν και να προσευχηθούν για τους πεθαμένους την Ημέρα των Ψυχών στις 2 Νοεμβρίου. Η πρακτική αυτή ονομάζεται "souling" και αποτελεί το πρελούδιο του σύγχρονου εθίμου του “trick or treat”.
Τρομακτική ονομασία, αλλά γεύση σαν μακαρόν
Στα ελληνικά μεταφράζονται ως τα «φασόλια των νεκρών» (λόγω του σχήματός τους) και πρόκειται για πεντανόστιμα μπισκότα με αμύγδαλο –τα οποία κυκλοφορούν και ως «τα κόκαλα των νεκρών». Παρά την τρομακτική ονομασία τους, έχουν γεύση σαν μπισκότα ή μακαρόν και αρέσουν πολύ στους Ιταλούς.
Το γλυκό ψωμί “pan de muerto”
Οι νεκροί και πάλι πρωταγωνιστούν εδώ, αφού “pan de muerto” σημαίνει το «ψωμί των νεκρών». Είναι γλυκό ψωμί και αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της «Ημέρας των Νεκρών», όπως τη γιορτάζουν στο Μεξικό, ενώ το τρώνε συνήθως στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων και το γαρνίρουν με «κόκαλα» που έχουν φτιάξει με ζύμη. Σε κάποιες συνταγές περιλαμβάνει γλυκάνισο και ξύσμα πορτοκαλιού και είναι πολύ αρωματικό.