Γιατί δεν βρίσκουμε εύκολα τυρί στην κινέζικη κουζίνα;
Έχετε παρατηρήσει ότι στις κουζίνες της Ανατολικής Ασίας το τυρί δεν κάνει συχνά την εμφάνισή του;
Σε όλες τις κουζίνες το τυρί έχει πάντα τη θέση του –εκτός από την κινέζικη. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Αν βιαστήκατε να απαντήσετε και το μυαλό σας πηγαίνει στα wonton τυριού, θα σας το χαλάσουμε: παρ’ όλο που είναι εξαιρετικά εύγεστα, απέχουν τόσο από την παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα, όσο και ο μουσακάς.
Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!
Η αλήθεια είναι ότι παρ’ όλο που το τυρί έχει θέση σχεδόν σε κάθε κουζίνα του κόσμου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο φαγητό της ανατολικής Ασίας σπάνια θα το βρείτε. Ίσως να μην το έχετε συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα, αλλά είναι κάτι που ισχύει, ειδικά αν συγκρίνετε π.χ. την ελληνική κουζίνα, την ιταλική κ.ο.κ. με την κινέζικη. Σκεφτείτε ιαπωνικά, κορεάτικα και κινέζικα εστιατόρια που έχετε επισκεφτεί. Πόσες φορές είδατε τυρί στο πιάτο σας; Ίσως καμία. Ποιος είναι, όμως, ο λόγος;
Το τυρί ανήκει στο περιθώριο
Στην κινέζικη κουλτούρα, η κατανάλωση τυριού ήταν ιστορικά περιορισμένη σε νομαδικές φυλές που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας και θεωρούνταν γενικότερα ως βάρβαροι και περιθωριακοί. Τότε, λοιπόν, το να τρώει κάποιος τυρί αποτελούσε μέρος ενός ιδιαίτερου lifestyle που οι περισσότεροι ήθελαν να αποφύγουν. Αυτή η νοοτροπία διατηρήθηκε μέχρι και σχετικά πρόσφατα, ό. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο.
Στην κινέζικη κουλτούρα, η κατανάλωση τυριού ήταν ιστορικά περιορισμένη σε νομαδικές φυλές που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας
O Wilson Tag, ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι ο κύριος λόγος για την έλλειψη τυριού από την κινέζικη κουζίνα είναι ότι οι αγελάδες χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως εργαλεία στη δουλειά και έτσι δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα ζώα της καλλιέργειας, για να φτιάξουν και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο πιο σημαντικός λόγος, όμως, είναι πιθανότατα ότι οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των χωρών παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, ίσως γιατί δεν καταναλώνουν τόσο τυρί και γαλακτοκομικά όσο οι Δυτικοί, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Γιατί οι Δυτικοί αντέχουν το τυρί;
Οι άνθρωποι είναι «σχεδιασμένοι» να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ο μοναδικός λόγος που αυτό δεν συμβαίνει τόσο συχνά στους Δυτικούς είναι ότι έχουν απολέσει αυτή τη δυσανεξία, λόγω αιώνων κατανάλωσης τυριού, το οποίο τελικά έκανε τον οργανισμό τους να προσαρμοστεί σε αυτό.
Στην ανάγκη για πρωτεΐνη εκτός του κρέατος, οι Δυτικοί απάντησαν με τα γαλακτοκομικά, ενώ οι Ασιάτες με σόγια, γι’ αυτό και η ασιατική κουζίνα διακρίνεται από πολλή σόγια, ενώ η δυτική από πολύ τυρί.
Στην ανάγκη για πρωτεΐνη εκτός του κρέατος, οι Δυτικοί απάντησαν με τα γαλακτοκομικά, ενώ οι Ασιάτες με τη σόγια
Μπορεί το τυρί να μην ανήκει στις παραδόσεις της Ανατολικής Ασίας, όμως, πλέον ενσωματώνουν κι εκεί τις δυτικές επιρροές στην κουλτούρα τους και η γαστρονομία δεν γινόταν να εξαιρεθεί. Με αυτό τον τρόπο, το τυρί σιγά-σιγά «τρυπώνει» σε διάφορα πιάτα, αν και παραμένει μια ξενόφερτη συνήθεια, όχι πολύ συνηθισμένη στο ντόπιο γούστο. Κάτι που επίσης διαφέρει είναι η γεύση του τυριού που προτιμούν, η οποία διαφέρει αρκετά από τη δική μας, αφού οι ανατολίτες το προτιμούν αρκετά πιο έντονο.
Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης
Η σόγια, πάντως, φαίνεται να κάνει καλή δουλειά τόσα χρόνια αναπληρώνοντας το «κενό» και η αλήθεια είναι ότι θα την προτιμήσουμε όταν επιλέγουμε κουζίνες από αυτή την πλευρά του κόσμου -αρκεί να μην είναι μεταλλαγμένη.