Κίτρινος Σκίουρος: Οι γεύσεις του Ρίο στο 'Aλσος Ιλισίων

kitrinos-skiouros-oi-geuseis-tou-rio-sto-alsos-ilision

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2012

Κρυμμένο σε ένα μικρό δρομάκι πλάι ακριβώς στο άλσος Ιλισίων, το όμορφο αυτό βραζιλιάνικο bistrot κερδίζει τις εντυπώσεις. Όσο σφίγγουν και οι ζέστες δε, αποτελεί και μια υπέροχη «όαση δροσιάς» στο κέντρο της Αθήνας.

Το Άλσος Ιλισίων ανοίγεται από πίσω, τα δέντρα σχεδόν αγγίζουν τα λευκά ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και ο πολύχρωμος χαρούμενος διάκοσμος σε μεταφέρει μακριά από τους ρυθμούς της πόλης μας και το γκρίζο σκηνικό, αν και βρίσκεσαι μόλις δυο βήματα από τη Μιχαλακοπούλου. Ο Κίτρινος Σκίουρος μετρά ήδη σχεδόν 20 χρόνια ζωής -όχι πάντα με βραζιλιάνικη κουζίνα- πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την ποιότητα και την φιλοσοφία του που το κρατά τόσο καιρό ψηλά στις προτιμήσεις του αθηναϊκού κοινού.

Οι γεύσεις του Ρίο μετακόμισαν στην Αθήνα και οι θαμώνες του γλυκύτατου αυτού bistrot κάνουν κάθε μέρα πάρτι με τα βραζιλιάνικα πιάτα του μενού. Τα μαύρα φασόλια, το ρύζι και το mango είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές -όπως άλλωστε συμβαίνει στην αυθεντική βραζιλιάνικη κουζίνα- ενώ τα κοκτέιλ φέρνουν άρωμα Καραϊβικής στο τραπέζι σας.

Διαλέξτε ένα νόστιμο Batidas (cachaca με mango, 8,50 ευρώ) ή μια κλασική caipirihnia (8,50 ευρώ) για να ξεκινήσετε δροσερά το γεύμα σας και να απολαύσετε το κρυμμένο πράσινο που σας «κλείνει το μάτι». Συνεχίστε με ένα από τα παραδοσιακά βραζιλιάνικα ορεκτικά που περιλαμβάνει το μενού κι αν έχετε απορίες ζητείστε να σας προτείνουν... οι «γνώστες».

Τα Κοσίνια είναι τυπικές βραζιλιάνικες κροκέτες με γέμιση από κοτόπουλο (8 ευρώ) και είναι νοστιμότατα, ενώ οι Ρεσόλες είναι πιτάκια γεμιστά με κιμά, ελιές, τυρί και αυγό (8 ευρώ). Το ζεστό ντιπ Βενεζουέλας με τυρί και πιπερίτσες jalapenos που σερβίρεται με πικάντικα nachos δεν ήταν από τις πρωτοτυπίες του μαγαζιού (6 ευρώ), ενώ η σαλάτα Del Caribe με μαρούλι, αχλάδι, emmental, μανιτάρια και dressing από mango ήταν εξαιρετικά νόστιμη (11 ευρώ).

Τα κυρίως πιάτα είναι και τα δυνατά χαρτιά του μενού. Δοκιμάστε το Ριο με μοσχαρίσια φιλετάκια, σος ντομάτας, μαϊντανό και καυτερό ξύδι, ρύζι και μαύρα φασόλια, που αν και ελαφρώς τσιμπημένο στην τιμή (17 ευρώ) είναι πολύ νόστιμο και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και το σκόρδο.

Συμπαθητικό ήταν το χοιρινό με ανανά και λευκό κρασί πάνω σε ρύζι (14 ευρώ), αλλά η Φεσουάδα είναι το πλέον αυθεντικό βραζιλιάνικο πιάτο και δεν πρέπει να το παραλείψετε (13 ευρώ). Συνδυάζει τέσσερα είδη κρεάτων (ανάμεσά τους λουκάνικο και καπνιστό χοιρινό), σπανάκι, μαύρα φασόλια, πορτοκάλι και ρύζι . Αναποδογυρίστε τα όλα στο πιάτο σας, ανακατέψτε τα καλά και αφεθείτε στο γευστικό ταξίδι.

Αν αντέχετε ακόμα και θέλετε να κλείσετε γλυκά το γεύμα σας, δοκιμάστε το Ντόντε ντε Λέσσε με καραμελωμένο γάλα και σταφίδες σερβιρισμένο με μια κουταλιά γιαούρτι (6 ευρώ). Ήταν αρκετά γλυκό αλλά πολύ νόστιμο και τυπικό δείγμα της λατινοαμερικάνικης ζαχαροπλαστικής. Ιδανικά μοιραστείτε το 2-3 άτομα.

Πληροφορίες: Κίτρινος Σκίουρος, Δημητρέσσα 21 Ιλίσια, 210 7211586, 210 7211515, www.kitrinos-skiouros.gr , 23-28 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]