J.K. Rowling: θα μαγέψει τους ενηλίκους με το νέο της μυθιστόρημα;

Jk-rowling-tha-magepsei-tous-enilikous-me-to-neo-tis-muthistorima

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η J.Κ. Rowiling αφήνει πίσω της το μαγικό σύμπαν του Χάρι Πότερ και «ενηλικιώνεται» ως συγγραφέας, με το πολυαναμενόμενο μυθιστόρημά της «Τhe casual vacancy» που μόλις κυκλοφόρησε στο εξωτερικό.

Οι εκδότες του βιβλίου της (Little Brown) επιθυμούν η Rowling να ανακτήσει τα σκήπτρα της δημοφιλέστερης συγγραφέως από την Ε.L. James και τις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι». Η Rowling έκανε μια πανηγυρική παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματός της για ενήλικες στο κέντρο του Λονδίνου, στο Queen Elizabeth Hall, μπροστά σε ένα κοινό 900 ατόμων. Τα εισιτήρια για την εκδήλωση είχαν εξαντληθεί μέσα σε ένα 24ωρο. Η συγγραφέας μίλησε για το νέο της μυθιστόρημα και μοιράστηκε με τους αναγνώστες της, ορισμένες πτυχές της προσωπικής της ζωής που την επηρέασαν στο έργο της. Το γεγονός που τη σημάδεψε ήταν ο θάνατος της 45χρονης μητέρας της, όταν η ίδια ήταν μόλις 25 ετών. «Πράγματι με απασχολεί έντονα ο θάνατος. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν απασχολεί εξίσου και τον καθένα-πιστεύω ότι στην πραγματικότητα μας απασχολεί…» δήλωσε η ίδια, παραδεχόμενη όμως ότι το ζήτημα την αγγίζει σε κάπως μεγαλύτερο βαθμό.

Το «The casual vacancy» διαδραματίζεται σε ένα μικρό, φανταστικό χωριό της Αγγλίας, το Pagford και καταγράφει τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί ο ξαφνικός θάνατος ενός μέλους του συμβουλίου της ενορίας, του Barry Fairbrother, σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στις ζωές των υπόλοιπων χαρακτήρων.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σκηνές-ακατάλληλες για τους μικρούς αναγνώστες: μια αυτοκτονία, ένας βιασμός, εθισμός στην ηρωίνη, οικογενειακή βία και τολμηρές ερωτικές σκηνές περιλαμβάνονται στην πλοκή του βιβλίου που ως στυλ γραφής και ατμόσφαιρα, απέχει πολύ από το μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ. Ωστόσο υπάρχουν πολλές πινελιές μαύρου χιούμορ και η ίδια η Rowling το χαρακτηρίζει ως κωμωδία. Αρκετές από τις πρώτες κριτικές ήταν δηλητηριώδεις: οι New York Times για παράδειγμα, έγραψαν ότι το μυθιστόρημα «δεν σε απογοητεύει απλώς, είναι ανιαρό». «Δεν είναι αριστούργημα αλλά δεν είναι και καθόλου άσχημο : είναι έξυπνο, έντεχνο και συχνά αστείο», σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Αντίθετα, ο Christopher Brookmyre, από την Daily Telegraph το βρήκε απολαυστικό και επαίνεσε τα πρόσωπα του βιβλίου: «αυτό που μπορείς να θαυμάσεις είναι η ικανότητα που έχει η Rowling να εμπλέκει τόσο ζωντανούς χαρακτήρες μεταξύ τους σκιαγραφόντας τους τόσο πολύπλοκους και ενστικτωδώς πειστικούς ώστε μπορεί κάποιος να νιώσει ότι ενδιαφέρεται ακόμη και για τον χειρότερο από αυτούς».

Το νέο μυθιστόρημα της Rowling μάλλον δεν πρόκειται να σπάσει τα ρεκόρ του Χάρι Πότερ. Σίγουρα θα μπει στις λίστες των μπεστ σέλερ όμως το ζήτημα είναι πόσο θα παραμείνει, αναρωτιούνται πολλοί δημοσιογράφοι στο εξωτερικό…Βέβαια με όλη αυτή τη συζήτηση για τις πωλήσεις των βιβλίων, λίγη σημασία δίνει κανείς στην ουσία ενός βιβλίου: αν πρόκειται δηλαδή για καλή λογοτεχνία. Εμείς θα γνωρίσουμε το μυθιστόρημα της Rowling στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός.