Τριγυρνάμε στην Ήπειρο και απολαμβάνουμε την υπέροχη κουζίνα της
Τι νοστιμιές «κρύβει» η κουζίνα της Ηπείρου, για τι φημίζεται και τι μπορούμε να απολαύσουμε στα όμορφα αυτά ηπειρωτικά μέρη της Ελλάδας; Ελάτε μαζί μας σε ένα γευστικό ταξίδι προς τα βόρεια, κόντρα στο κλίμα της εποχής.
Συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα σε ένα έδαφος που φανερώνει ιδιαιτερότητες, η Ήπειρος, εκτός από την υπέροχη φύση και τα αξιοθέατά της, μπορεί εύκολα να «καυχιέται και για τις γεύσεις και τη γαστρονομία της. Τίποτα, όμως, δεν θα μπορούσε να είναι τόσο αυθεντικό και νόστιμο, χωρίς την κατάλληλη πρώτη ύλη.
Τα ξακουστά προϊόντα της Ηπείρου
Το τσίπουρο φιγουράρει ψηλά στη λίστα κι από αυτό προκύπτουν λικέρ με τσίπουρο και κράνα ή βύσσινα, τα οποία έχουν τοπικό άρωμα, γι’ αυτό αν βρεθείτε προς τα εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παλαιωμένο τσίπουρο και ηδύποτα. Τα γλυκά του κουταλιού, επίσης, κάνουν θραύση στη συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, χωρίς συντηρητικά, όπως επίσης και το τουρσί, αλλά και οι μαρμελάδες. Λόγω του ότι παρασκευάζονται με τα φρούτα και τους καρπούς της ηπειρώτικης γης, πρέπει οπωσδήποτε να τα τιμήσετε και να διαλέξετε ανάμεσα σε γλυκό του κουταλιού βατόμουρο, κάστανο, ντοματάκι, κολοκύθι κ.ο.κ.
Οι φίλοι του κρασιού έχουν πολλές οινικές απολαύσεις στην Ήπειρο, αφού το Μέτσοβο αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο που ανέρχεται στα 1000 μέτρα. Το Κατώγι Αβέρωφ αποτελεί ξακουστό οινοποιείο-ξενοδοχείο στο γραφικό ορεινό χωριό του Μετσόβου, όπου μπορείτε να απολαύσετε κρασί, γευσιγνωσίες και να έρθετε σε επαφή με την τεράστια ιστορία του που ξεκινά στα τέλη του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει τα πρώτα στην Ελλάδα κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon, στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου, που πλέον συναντούμε σε κάθε αμπελουργική ζώνη της χώρας. Καλλιέργειες που θα βρείτε ακόμα στην Ήπειρο είναι το Merlot, το Βλάχικο, το Chardonnay, το Cabernet Franc κ.λπ., ενώ γνωστά οινοποιεία είναι και το Οινοποιείο Ζοίνος ΑΕ, που αξιοποιεί την ιδιαιτερότητα της ποικιλίας Ντεμπίνα και το μικροκλίμα της Ζίτσας.
Κι από τυριά, όμως, δεν πάει πίσω η περιοχή, με πρώτο και καλύτερο το ξακουστό Μετσοβόνε (Π.Ο.Π.), ένα ημίσκληρο, καπνιστό τυρί που προέρχεται από το Μέτσοβο, απ' όπου πήρε και το όνομά του και όπου παράγεται ένα άλλο γνωστό τυρί, η Μετσοβέλα. Η Κεφαλογραβιέρα, η οποία παράγεται σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Μακεδονία, δεν λείπει και από την Ήπειρο, με την πικάντικη και αλμυρή της γεύση. Στην Ήπειρο θα βρείτε και το κρεμώδες ελαφρύ Τουλουμοτύρι που ωριμάζει σε τουλούμια, γαλοτύρι, μανούρι, την Ούρδα που αποτελεί ένα εκλεκτό τυρί τυρογάλακτος με συμπαγή, σφιχτή δομή, ελάχιστες τρύπες, πλούσια γεύση και ευχάριστο άρωμα, το βλαχοτύρι (σκληρό τυρί υποκίτρινο από πρόβειο ή και αγελαδινό γάλα) και φυσικά εκλεκτή φέτα.
Η Ήπειρος φημίζεται, επίσης, και για τα γεωργικά της προϊόντα, όπως επίσης και για τα κτηνοτροφικά, με πεντανόστιμα και αγνά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής να δίνουν πολλές επιλογές συνταγών.
Αν μη τι άλλο, στην Ήπειρο θα χορτάσετε πίτες, αφού αποτελούν βασικό έδεσμα της ηπειρώτικης κουζίνας και κυκλοφορούν σε διάφορες εκδόσεις, αλμυρές και γλυκές. Από τυρόπιτα μέχρι χορτόπιτα και από κιμαδόπιτα μέχρι μακαρονόπιτα, η Ήπειρος φημίζεται για το ξεχωριστό αυτό πιάτο με φύλλο ή χωρίς.
Χέρι-χέρι με τις πίτες πάνε και τα σιροπιαστά, με την καρυδόπιτα, τις μετσοβίτικες φλογέρες, τον παραδοσιακό μπακλαβά με καρύδι, το γιαννιώτικο κανταΐφι και τις δίπλες να κλέβουν την παράσταση.
Στη γιαννιώτικη κουζίνα θα απολαύσετε χέλι στη σχάρα ή τα κάρβουνα, πίτα με αγριόχορτα, λαγό στιφάδο, αγριογούρουνο, αλλά και πέρδικα και μπεκάτσα, που συνδυάζονται συχνά με τις γιαννιώτικες χυλοπίτες. Το Μέτσοβο αγαπά πολύ τα κρέατα, με το κοντοσούβλι να κυριαρχεί σε πολλά πιάτα, τα ντόπια λουκάνικα, το χοιρινό, η βραστή γίδα και οι κεφτέδες με πράσα να αποτελούν σημαντικά πιάτα στη γαστρονομία της περιοχής. Κι όσο κι αν οι πίτες κάνουν θραύση σε όλη την Ήπειρο, οι ζαγορίσιες πίτες είναι από τις πιο ξακουστές με τεράστια ποικιλία, από ζυμαρόπιτα, μέχρι τσουκνιδόπιτα. Τα ντόπια κρέατα δεν λείπουν κι εδώ, με το αρνί στη γάστρα, το κρασάτο ζαρκάδι, το κότσι, τον κόκορα, αλλά και την κρεατόσουπα να παρέχουν μπόλικη πρωτεΐνη και γεύση σε ντόπιους και επισκέπτες.
Εκτός από το να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα από ντόπια χέρια, κάντε μια στάση και σε μερικά από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της περιοχής, για να δείτε τις δικές τους ηπειρώτικες προτάσεις, με ντόπια υλικά και περίσσια έμπνευση. Μια από τις καλύτερες επιλογές για ψητό στα Γιάννενα είναι η Μετσοβίτικη Φωλιά (Αβέρωφ 101), ενώ για πιο γκουρμέ πινελιές επιλέξτε το Φρόντζου Πολιτεία στο Λόφο Αγίας Τριάδας. Στο Μέτσοβο θα περάσετε οπωσδήποτε από το Wine Bar του «Κατώγι Αβέρωφ» για να δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά, ενώ για παραδοσιακές τοπικές γεύσεις θα περάσετε από το Κουτούκι του Νικόλα στον κεντρικό δρόμο, κάτω από το Ταχυδρομείο.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ