Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα πορτοκάλια

portokalia
ΤΡΙΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Αποτελούν τους βασιλιάδες της βιταμίνης C, παρ’ όλο που δεν έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα, και καταναλώνονται κατά κόρον σε όλο τον πλανήτη, με την πορτοκαλάδα να αποτελεί τον πιο δημοφιλή χυμό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποδίδουν μόλις 47 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και είναι άκρως αρωματικά. Τι άλλο, όμως, δεν ξέρουμε για τα πορτοκάλια;

Δεν υπήρχαν πάντα στη φύση
Στην πραγματικότητα αποτελούν υβρίδιο μανταρινιού και φράπας σε αναλογία 75-25% αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας χαρακτηριστικά και από τα δύο φρούτα.

Δεν είναι όλα τα πορτοκάλια πορτοκαλί
Ως ημι-τροπικό φρούτο που καλλιεργείται σε εύκρατο κλίμα, τα πορτοκάλια παίρνουν πορτοκαλί χρώμα. Αυτά, όμως, που καλλιεργούνται σε τροπικές περιοχές, τείνουν να διατηρούν πράσινο χρώμα. Το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα που γνωρίζουμε μπορεί να οφείλεται σε αιθυλένιο ή ακόμη και μπογιά.

Το φρούτο ονομάστηκε πριν το χρώμα
Κι όμως, στα αγγλικά η λέξη orange που παραπέμπει στο φρούτο εμφανίστηκε το 1300, ενώ η συσχέτισή του με το χρώμα, το 1500.

Προέρχονται από την περιοχή που σήμερα είναι η Νότια Κίνα και η Μαλαισία
Από το 2014, η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πορτοκαλιών του κόσμου, με την Κίνα να ακολουθεί και στη συνέχεις τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πορτοκάλια, όμως, στην ουσία προέρχονται από τη Νότια Κίνα και τη σημερινή Μαλαισία, από το 2.500 π.Χ., φτάνοντας στη Μέση Ανατολή, την Ελλάδα, την Αφρική και τον Νέο Κόσμο, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε μαζί του σπόρους.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο «αφαλός» τους, τόσο πιο γλυκά είναι
Αν σας αρέσουν τα γλυκά πορτοκάλια, ψάξτε για τον μεγαλύτερο… αφαλό.