Μια νύχτα γεμάτη «εmotions» στο Μουσείο Ακρόπολης και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
A World of Emotions: Ancient Greece 700 BC - 200 AD
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, μια ξενάγηση κι ένα ρεσιτάλ μουσικής μυούν το ελληνικό κοινό στη μεγαλειώδη έκθεση «εmotions: ένας κόσμος συναισθημάτων».
Το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχουν στη μεγάλη καλλιτεχνική δράση των atenistas, Art Night Athens, και δημιουργούν «Μια νύχτα γεμάτη εmotions». Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, σε μια νύχτα-γιορτή για την τέχνη και τον πολιτισμό, η έκθεση εmotions, η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, θα μυήσει μία ομάδα επισκεπτών στα συναισθήματα του αρχαίου κόσμου, μέσα από δύο διαδοχικές δράσεις: μια απολαυστική ξενάγηση στην έκθεση (στις 20:00) από το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου της Ακρόπολης και ένα ρεσιτάλ μουσικής με επιλογή έργων, εμπνευσμένη από την έκθεση εmotions, που θα πραγματοποιηθεί στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Αμαλίας 56, 21:00).
Για συμμετοχή* στη δράση μπορείτε να στέλνετε mail, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο [email protected]
* Περιορισμένος αριθμός ατόμων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η ομάδα επισκεπτών που θα συμμετέχει και στις δύο δράσεις θα είναι η ίδια.
Η έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, που συγκίνησε και γοήτευσε κοινό και κριτικούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήρθε το καλοκαίρι και στην Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και με τη συνδιοργάνωση του Μουσείου της Ακρόπολης. Από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων, στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου, φωτίζεται στο κορυφαίο μουσείο της χώρας, μέσα από την παρουσίαση 129 αριστουργημάτων, που προέρχονται από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αγάπη, έρωτας, πόθος, μίσος, θλίψη, οργή· αυτή η υπέροχη αφηγηματική έκθεση μάς φέρνει κοντά στην παρουσία των συναισθημάτων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και βίο και στη σημασία που έχουν αυτά για την κατανόηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, λογοτεχνίας, ιστορίας, πολιτικής ζωής, κοινωνίας και θρησκείας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Γενικός Συντονισμός: Δημήτριος Παντερμαλής
Επιμέλεια: Άγγελος Χανιώτης, Νικόλαος Καλτσάς, Ιωάννης Μυλωνόπουλος
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ελένη Σπάρτση – schema 4 architects
Ξενάγηση: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 20:00, Μουσείο Ακρόπολης.
Ένα μουσικό ταξίδι στο συναίσθημα μέσα από αφηγήσεις και αναφορές σε μύθους και θεούς. Αφετηρία του, εκπρόσωποι του γερμανικού κλασικού τραγουδιού, όπως Σούμπερτ, Μπραμς και Βολφ, με τραγούδια τους που αντλούν έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα. Επόμενος σταθμός, άριες όπερας που περιγράφουν την Ευρυδίκη, την Ιφιγένεια, την Ίλια και τη Μήδεια. Συνέχεια με αποσπάσματα από τη Φαίδρα του Thomas Sleeper, ένα έργο γεμάτο πάθος και οργή, ενώ τον τερματισμό θα σηματοδοτήσουν δύο πανέμορφα τραγούδια από το Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι.
Ένα ρεσιτάλ που μας ταξιδεύει στον έρωτα, την οργή, τη ζήλεια, το θυμό, τη θλίψη, την ενσυναίσθηση, την αγάπη. Δύο διακεκριμένες σολίστ με εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες τους, η Μυρσίνη Μαργαρίτη και η Ζωή Ζενιώδη, μας οδηγούν σε αυτό το μουσικό οδοιπορικό για να ανακαλύψουμε μαζί πτυχές της αρχαίας Ελλάδας που ενέπνευσαν δημιουργούς.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ζωή Ζενιώδη, πιάνο
Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο
ΕΡΓΑ
F. Schubert: Ganymed
J. Brahms: Sapphische Ode, An eine Äolscharfe
H. Wolf: Anakreons Grab
W. A. Mozart: Zeffiretti lusinghieri (Ilia/Idomeneo)
C. W. Gluck: Che fiero momento (Eurydice/Orfeo ed Eurydice)
T. Sleeper: Phaedra
C.W. Gluck: O toi qui prolongeas mes jours (Iphigénie/Iphigénie en Tauride)
L. Cherubini: Dei tuoi figli la madre (Medea/Medea)
M. Χατζιδάκις: Κέλομαί σε Γογγύλα, Έρωτα εσύ (Μεγάλος Ερωτικός)
Ρεσιτάλ: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 21:00, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (λ. Αμαλίας 56)