Η Björk παίρνει συνέντευξη από τον εαυτό της και δηλώνει όχι τόσο κουλ ως παιδί
Σε μια πρωτότυπη συνέντευξη με τον εαυτό της, η Ισλανδή τραγουδίστρια αποκαλύπτει την «όχι τόσο κουλ φάση» των παιδικών της χρόνων.
Τον επόμενο μήνα, η Björk θα κυκλοφορήσει τον νέο της δίσκο με τίτλο «Utopia» και μέχρι τότε, πήρε μια συνέντευξη από τον εαυτό της. Στην αποκαλυπτική συνέντευξη, η Ισλανδή pop star μίλησε για την δημιουργικότητα, το σεξ, τον έρωτα αλλά και την αναθέρμανση της σχέσης της με το φλάουτο. Η Ισλανδή pop star δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας του «Utopia» μέσα στον Νοέμβριο, αλλά πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα ένα φαντασμαγορικό βιντεοκλίπ για το single «The Gate».
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό W, η Björk αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, από την δημιουργικότητα μέχρι τη συνεργασία της με τον Alejandro Ghersi (πιο γνωστό ως Arca). Στην αρχή του άρθρου, η τραγουδίστρια ξεκαθάρισε πως έχει μια αδυναμία στις κλισέ ερωτήσεις του τύπου: «Τι θα έλεγες στον εαυτό σου ως έφηβη», «Τι θα ρωτούσες τον μελλοντικό εαυτό σο;υ».
Η πρώτη όμως «σοβαρή» ερώτηση που κάνει στον εαυτό της είναι για τη σχέση της με το φλάουτο. «Ήθελα να μάθω το όμποε όταν ήμουν παιδί και η μητέρα μου δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, οπότε έμαθα το φλάουτο» εξηγεί η Björk. Συνεχίζοντας, ομολογεί: «Για λίγο είχα αυτή την περίεργη, ανώριμη αίσθηση πως ήταν η δεύτερη επιλογή μου για τα έξι ή οχτώ χρόνια που το σπούδασα, ανάλογα με το πώς μετράς (εάν συμπεριλαμβάνονται ή όχι οι φλογέρες)». «Αλλά ήταν τρελό που για το άλμπουμ επέστρεψα σε αυτό μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Μοιάζει σα να κοιτάω ένα όχι τόσο cool μέρος της παιδικής μου ηλικίας. Εξάλλου τα φλάουτα πάντα ήταν λίγο κακόγουστα» σχολίασε η Ισλανδή τραγουδίστρια.
Μιλώντας για τη συνεργασία της με τον Arca, η Björk σημείωσε: «Τώρα που όλοι γνωρίζουν περισσότερο αυτούς που λειτουργούν σεξιστικά, θα πρέπει να αποδεχτούμε τις συνεργασίες χωρίς οι άνδρες δεν πιστώνονται όλη την επιτυχία». Αναφορικά με την ουτοπική θεματική του δίσκου, η τραγουδίστρια τόνισε πως δεν είχε ποτέ στόχο να προβάλει την ιδέα κάποιας τελειότητας, αλλά να εστιάσει στο «ποιες είναι οι φαντασιώσεις μας, ποια είναι η πραγματικότητα και πού μπορούν να αλληλοβοηθηθούν».
«Νιώθω πως σε αυτή την εποχή του Trump υπάρχει η ανάγκη για ένα σχέδιο, ένα μανιφέστο, μια εναλλακτική. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το είδος μας. Ως μουσικός νιώθω ότι μπορώ να προτείνω μια μουσική, ποιητική προοπτική η οποία είναι πως μετά τις τραγωδίες: πρέπει να εφεύρεις έναν νέο κόσμο, να τον πλέξεις ή να τον κεντήσεις, να τον δημιουργήσεις. Δεν θα σου δοθεί επειδή το αξίζεις, δεν λειτουργεί έτσι. Πρέπει να φανταστείς κάτι που δεν υπάρχει, να σκάψεις μια σπηλιά στο μέλλον και να απαιτήσεις χώρο. Είναι υπόθεση εδαφικής ελπίδας. Εκείνη τη στιγμή, το σκάψιμο είναι ουτοπικό, αλλά στο μέλλον θα γίνει η πραγματικότητά σου» κατέληξε η Björk.