Πώς να παραγγείλετε (σωστά) κρασί σε ένα εστιατόριο
Η παραγγελία του κρασιού σε ένα εστιατόριο για κάποιους είναι μια αγχωτική διαδικασία και τώρα που οι γιορτές πλησιάζουν πιθανότατα να σας τύχει. Δείτε πώς να την κάνετε πιο ανάλαφρη, με τις συμβουλές των ειδικών του krasiagr.com.
Ίσως διστάζετε, όπως πολλοί, να παραγγείλετε άνετα κρασί σε ένα εστιατόριο, καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει λίγο άβολη και είναι ανακουφιστικό όταν μπορεί να πάρει κάποιος άλλος το βάρος, ενδεχομένως με περισσότερες γνώσεις.
Αφού δείτε τον κατάλογο και μπερδευτείτε με τις τόσες επιλογές, η πιο συνήθης λύση είναι να παραγγείλετε ένα κρασί που ήδη γνωρίζετε, ένα από τα κρασιά που αγοράζετε και στο σπίτι. Τι χρειάζεται, όμως, να κάνετε για να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα και να παραγγείλετε άφοβα το σωστό κρασί σε ένα εστιατόριο;
Πρώτα απ 'όλα, μην παραγγείλετε ποτέ το house wine, εκτός κι αν τρώτε σε εστιατόριο ενός μικρού γαλλικού χωριού στο Μπορντό ή κάπου αντίστοιχα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το house wine μεταφράζεται ως «το φθηνότερο κρασί που θα μπορούσαμε να πάρουμε στα χέρια μας για να ξεπουλήσουμε με μεγάλο κέρδος σε ανθρώπους που δεν ξέρουν από κρασί».
Εάν δεν έχετε ιδέα ποια φιάλη να επιλέξετε από τη λίστα, προτιμήστε να επιλέξετε ένα κρασί σε ποτήρι. Τα πιο αξιοπρεπή εστιατόρια έχουν τουλάχιστον ένα κόκκινο και λευκό κρασί σε ποτήρι και τα πιο ψαγμένα έχουν αρκετές επιλογές. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πειραματιστείτε και να ανακαλύψετε ποια κρασιά σας αρέσουν με αυτό που τρώτε.
Αν παραγγείλετε κρασί από τη λίστα, να είστε προετοιμασμένοι για την παρουσίαση. Αυτή η διαδικασία αρχίζει όταν σας δίνουν την λίστα κρασιών. Αν δεν σας δοθεί η λίστα μην διστάσετε να την ζητήσετε. Ορισμένα εστιατόρια διαθέτουν επίσης μια λίστα “reserve”, έναν ειδικό κατάλογο που προσφέρεται στους καλύτερους πελάτες τους και συχνά περιλαμβάνει παλιά μπουκάλια από το ιδιωτικό κελάρι του ιδιοκτήτη. Εάν γνωρίζετε πραγματικά τι κρασί θέλετε να πιείτε και δεν έχετε πολλά χρήματα για να ξοδέψετε, προτείνουμε να αποφύγετε αυτήν τη λίστα και να προτιμήσετε την κύρια λίστα.
1) Καθώς εξετάζετε τη λίστα, προσέξτε πώς είναι οργανωμένη. Οι κατάλογοι κρασιών είναι συνήθως οργανωμένοι είτε ανάλογα με τα βασικά στυλ κρασιού (χρώμα, αφρισμός, γλυκύτητα), είτε με την ποικιλία κρασιού (μαλαγουζιά, chardonnay, merlot κ.λπ.) είτε ανά περιοχή (Μακεδονία, Πελοπόννησος, Κρήτη ή Βουργουνδία, Πιεμόντε κλπ). Σχεδόν πάντα, κάθε τμήμα παρατίθεται από το λιγότερο ακριβό έως το πιο ακριβό (προσέξτε τους καταλόγους χωρίς τιμές!). Τα καλύτερα εστιατόρια απαριθμούν την ποικιλία του κρασιού (π.χ. pinot grigio), τη μάρκα του κρασιού (π.χ. Santa Margherita), την περιοχή από την οποία προέρχεται (Ιταλία ή πιο συγκεκριμένα Trentino) και τον τρύγο (π.χ. 2015). Αν η χρονιά δεν αναγράφεται να είστε επιφυλακτικοί, καθώς αυτό είναι ένδειξη ότι ο κατάλογος κρασιών δεν ενημερώνεται συχνά και/ή συχνά αγοράζουν κρασιά "off" που έχουν καθίσει σε αποθήκη κάποιου πάρα πολύ καιρό. Βέβαια υπάρχουν και casual εστιατόρια που δεν αναγράφουν τον τρύγο και δεν ανήκουν όμως στην πιο πάνω κατηγορία.
Στη συνέχεια ο σομελιέ θα ανοίξει το μπουκάλι και θα τοποθετήσει το φελλό πάνω στο τραπέζι μπροστά σας. Ο φελλός παρουσιάζεται για τρεις λόγους. Πρώτον, η εκτύπωση στον φελλό πρέπει να ταιριάζει με τη φιάλη. Δεν είναι όλα τα κρασιά που έχουν το όνομά τους (και την χρονιά) στον φελλό, αλλά τα πιο ακριβά κρασιά το έχουν. Πρόκειται για μια διαχρονική παράδοση που προστατεύει τους ανθρώπους από τα να αλλάζουν ετικέτες στα κρασιά. (Σίγουρα, η αντλία λέει «σούπερ αμόλυβδη», αλλά από πού γνωρίζετε ότι η δεξαμενή δεν είναι πραγματικά γεμάτη με απλή;) Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι σχεδόν μηδενική στη διάρκεια της ζωής σας, αλλά οι παλιές παραδόσεις αλλάζουν δύσκολα. Ο δεύτερος λόγος για να επιθεωρηθεί ο φελλός είναι να δείτε ότι είναι υγρός. Αυτό σημαίνει ότι το μπουκάλι αποθηκεύτηκε σωστά στα πλάγια. Αν ο φελλός είναι ξερός, θα μπορούσε να είναι ένα σήμα ότι το κρασί έχει χαλάσει. Ο τρίτος και πιο σημαντικός λόγος είναι για να διαπιστώσετε αν ο φελλός έχει προσβληθεί από TCA ή αν έχει κάποιο άλλο ελάτωμα. Μην ανησυχείτε, ο σομελιέ πρέπει να σας δώσει να δοκιμάσετε το κρασί για να το εγκρίνετε!
Αφού κοιτάξετε τον φελλό ο σομελιέ θα σας δώσει να δοκιμάσετε μια μικρή ποσότητα. Περιστρέψτε το κρασί γύρω από το ποτήρι μερικές φορές, στη συνέχεια, πλησιάστε τη μύτη σας στο ποτήρι και πάρτε μια μεγάλη ανάσα. Ναι, θα νιώσετε αρχικά ανόητοι, αλλά υπάρχει λόγος που θα το κάνετε. Αν μυρίζει φρούτα, λουλούδια και άλλα ωραία αρώματα (τα οποία προέρχονται από την ποικιλία του σταφυλιού, ονομάζονται πρωτογενή και θα πρέπει να έρχονται πρώτα στη μύτη) τότε απλά νεύετε στον σερβιτόρο και θα αρχίσει να σερβίρει κρασί στα υπόλοιπα ποτήρια του τραπεζιού (μην ανησυχείτε, το ποτήρι σας θα γεμίσει μετά από όλους τους άλλους). Ωστόσο, εάν το κρασί έχει δυσάρεστη οσμή, θα πρέπει να στείλετε το μπουκάλι πίσω.
Το κρασί με φελλό θα μυρίζει μούχλα, πολύ παρόμοιο με τη μυρωδιά των υγρών βιβλίων (έχετε βρεθεί ποτέ σε ένα υπόγειο αμέσως μετά από μια πλημμύρα; Αυτή είναι η μυρωδιά). Εάν δεν είστε σίγουροι, μην φοβάστε να ζητήσετε από τον σομελιέ να μυρίσει το κρασί. Μην διστάσετε! Πρώτα απ’ όλα, του αρέσει να τον επικαλείστε ως ειδικό, δεύτερον, είναι η δουλειά του να σας δώσει μια καλή συμβουλή και τρίτον, ξοδεύετε πολλά σε αυτό το μπουκάλι.
Αυτό είναι! Μόλις τελειώσει η παρουσίαση μπορείτε να ξεκινήσετε να πίνετε κρασί. Επιβιώσατε! Αφού περάσετε από αυτή τη ρουτίνα μερικές φορές, θα σας φύγει το άγχος και θα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην επιλογή του σωστού κρασιού για το γεύμα σας.
Πηγή: www.krasiagr.com