Κυπαρισσία: χαλάρωση και περιηγήσεις στις ομορφιές της δυτικής Πελοποννήσου

kuparissia-xalarosi-kai-periigiseis-stis-omorfies-tis-dutikis-peloponnisou

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Η Κυπαρισσία, με πλήθος ενδιαφέροντα αξιοθέατα απέραντους ελαιώνες, γαλαζοπράσινα νερά, ιστορικά μνημεία και μέρη αστείρευτης φυσικής ομορφιάς, συνθέτει ένα μοναδικό σκηνικό που γοητεύει κάθε επισκέπτη.

Xτισμένη αμφιθεατρικά, στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω και μέχρι τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου Πελάγους ( http://bit.ly/RMMdZJ ), η Κυπαρισσία είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της δυτικής Μεσσηνίας, μετά την πρωτεύουσα του νομού, Καλαμάτα και την Μεσσήνη.

H πόλη έχει μακρά ιστορία, που συμβαδίζει με αυτήν της Πελοποννήσου και κατά τα ομηρικά χρόνια ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του βασιλιά Νέστορα. Επίσης, στην Κυπαρισσία ανακαλύφθηκαν τάφοι της Κλασικής και Ρωμαϊκής εποχής, ενώ στην κορυφή του όρους Ψυχρό υπάρχει Φράγκικο Κάστρο.

H σύγχρονη πόλη

Η σύγχρονη πόλη έχει άριστη ρυμοτομία και διαθέτει όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου αστικού κέντρου, με αγροτικό και εμπορικό χαρακτήρα. Είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη -η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός- και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, μία πρόσφατα χτισμένη περιοχή που φθάνει μέχρι την ακτή.

Στην Άνω Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της, όπως το Κάστρο της Αρκαδιάς, η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα Δημόσια Λουτρά (χαμάμ), αλλά και όμορφα, παραδοσιακά καλντερίμια και σπίτια. Εκεί βρίσκεται και το λαογραφικό μουσείο, όπου φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις αλλά και εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του.

Η Κάτω Πόλη είναι μία σύγχρονη πόλη με ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία. Εκεί βρίσκεται η κεντρική πλατεία, στους γύρω δρόμους της οποίας απλώνεται η αγορά και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα.

Φωτογραφία: http://www.dimostrifylias.gr

Από την Άνω Πόλη μέχρι και την παραλία, υπάρχουν πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, αλλά και καταστήματα για να απολαύσετε τον καφέ ή το γλυκό σας.

Στην παραλία της Κυπαρισσίας βρίσκεται η Διονυσιάδα Πηγή, ενώ λίγο πριν την παραλία, θα συναντήσετε το Πάρκο Κατσαρού, έναν χώρο με γρασίδι και δένδρα, μία μικρή ανάσα πρασίνου, με θέα προς τη θάλασσα, αλλά και προς το λιμάνι.

Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο επιβλητικό «κάστρο της Αρκαδιάς», που αποτελεί το κόσμημα της πόλης και προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς όλη τη γύρω περιοχή. Είναι το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας για να μπορεί κανείς να αγναντεύει και να χαίρεται την ομορφιά του τόπου. Σύγχρονοι μελετητές, με βάση το χτίσιμό του, αποφάνθηκαν ότι είναι φράγκικο χτίσμα, μιας και τέτοιου είδους χτίσματα εμφανίζονται μετά το 1205.

Όμορφη θέα θα απολαύσετε και από τη Δεξαμενή, το πιο ψηλό σημείο της Κυπαρισσίας, που τροφοδοτεί με νερό το πιο μεγάλο μέρος της πόλης. Αυτή η Δεξαμενή είναι η πιο παλιά στην πόλη και χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας. Όλος ο Τριφυλιακός κάμπος «απλώνεται» στα πόδια της και είναι το ιδανικό μέρος για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Στο χώρο της Δεξαμενής βρίσκεται και το Μνημείο της Αρκαδιανής Μητέρας, αφιερωμένο σε όλες τις μάνες της Αρκαδιάς, οι οποίες έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν την πατρίδα.

Φωτογραφία: http://www.dimostrifylias.gr

Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε τις εκκλησίες και τα εξωκκλήσια του Δήμου, όπως ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγ. Αθανασίου και η Αγία Τριάδα, στην άνω Πόλη Κυπαρισσίας, η Μονή Γενεσίου Θεοτόκου που βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία ανάμεσα σε δέντρα και με μαγευτική θέα, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο βουνό πάνω από το Στασιό και πολλά άλλα.

Αξιοθέατα στη γύρω περιοχή

Ο επισκέπτης της περιοχής, μπορεί να περιηγηθεί σε διάφορα μέρη και αξιοθέατα, αρχαιολογικού είτε γενικότερου ενδιαφέροντος.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Περιστεριάς, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού -είχε χαρακτηρισθεί και ως οι «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου»- και βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ΒΑ από την πόλη της Κυπαρισσίας. Στο χώρο υπάρχουν τρεις θολωτοί τάφοι μέσα στους οποίους βρέθηκαν πολλά χρυσά κύπελλα και κοσμήματα καθώς και σπουδαία αγγεία, τα οποία χρονολογούνται στον 16ο-15ο αιώνα π.Χ. και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.

Φωτογραφία: http://www.dimostrifylias.gr

Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται το Φαράγγι με τους σταλακτίτες, που θα εντυπωσιάσει όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία. Το μονοπάτι που οδηγεί στο Φαράγγι ξεκινά από τη βόρεια πλευρά του Αρχαιολογικού Χώρου της Περιστεριάς και στο τέλος του (μετά από 30 λεπτά περίπου πεζοπορίας) βρίσκεται μια πηγή με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό, γέρικα πλατάνια και το Φαράγγι με τους σταλακτίτες.

Πώς θα πάτε:

Η Κυπαρισσία απέχει 67 χλμ. από την Καλαμάτα. Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στην Κυπαρισσία από την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως, και έπειτα ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη– Μεγαλόπολη- Κυπαρισσία. Η απόσταση είναι περίπου 250 χλμ.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην περιοχή, συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου: www.dimostrifylias.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=110 .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]