Οι υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Ταινίες από εβδομήντα μία χώρες συμπεριλαμβάνονται φέτος στις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας-αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του θεσμού. Ο Μichael Haneke, με την ταινία του «Αmour» συγκαταλέγεται στα φαβορί για το βραβείο.
Στη μακρά λίστα με τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ξεχωρίζει ο αυστριακός Μichael Haneke που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών. Όλα δείχνουν ότι τα μέλη της Ακαδημίας μπορούν να επανορθώσουν φέτος χαρίζοντάς του το Όσκαρ, αφού πριν λίγα χρόνια τον είχαν «αδικήσει» προσπερνώντας το αριστούργημά του «Η λευκή κορδέλα»(επίσης βραβευμένο με το Χρυσό Φοίνικα). Η ταινία του «Amour» ξετυλίγει τη ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού με πρωταγωνιστές τους Jean-Louis Trintignant και Emmanuelle Riva.
Η Κένυα εκπροσωπείται για πρώτη φορά στις υποψηφιότητες με το δράμα «Nairobi Half Life», για το όνειρο ενός νεαρού ηθοποιού που αναζητά την επιτυχία στο Ναϊρόμπι, σε σκηνοθεσία του David Tosh Gitonga. Η γαλλική παραγωγή «The Intouchables» των Olivier Nakache και Eric Toledano είχε σημειώσει εμπορική επιτυχία και περιλαμβάνεται στις πιο προβεβλημένες υποψηφιότητες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το φιλμ « The Hypnotist» από τη Σουηδία σε σκηνοθεσία του Lasse Hallstrom, ( ο οποίος σκηνοθετεί και «The Cider House Rules»).
Η Γερμανία εκπροσωπείται από την ταινία «Barbara» του Christian Petzold που διαδραματίζεται στην Ανατολική Γερμανία. Από τη Νορβηγία έρχεται η ταινία «Κοn Tiki» των Joachim Ronning και Espen Sandberg που αφηγείται το χρονικό της αποστολής του Thor Heyerdahl στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το Ιράν είχε κερδίσει πέρυσι το Όσκαρ με το εξαιρετικό δράμα του Αsghar Farhadi, «Ένας χωρισμός» όμως φέτος απουσιάζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντι-ισλαμική ταινία στο youtube που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο. Η χώρα μας εκπροσωπείται από τον «Άδικο κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου, με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο.