Η αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης είναι απλή
Το τραγούδι θα μπορούσε να βοηθήσει τις μητέρες να ανακάμψουν από την επιλόχεια κατάθλιψη πιο γρήγορα, σύμφωνα με μια μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε χορωδίες με τα μωρά τους παρουσίασαν πολύ ταχύτερη βελτίωση στα συμπτώματά τους από εκείνες που δεν το έκαναν. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry, εξέτασε 134 μητέρες με επιλόχεια κατάθλιψη.
Η γρήγορη ανάκαμψη θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων στη μητέρα και το μωρό. Η επιλόχεια κατάθλιψη εκτιμάται ότι επηρεάζει μία στις οκτώ νέες μητέρες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το τραγούδι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων και των ατόμων με άνοια, αλλά αυτή είναι η πρώτη ελεγχόμενη μελέτη της επίδρασής της στην επιλόχεια κατάθλιψη.
Οι γυναίκες τοποθετήθηκαν σε τρεις ομάδες:
– η μία συμμετείχε σε ομαδικό τραγούδι
– η άλλη έλαβε μέρος σε συναντήσεις δημιουργικού παιχνιδιού
– η τρίτη ομάδα έλαβε τη συνήθη φροντίδα για την επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία περιλαμβάνει οικογενειακή υποστήριξη και αντικαταθλιπτικά
Τα workshop τραγουδιού περιελάμβαναν την εκμάθηση τραγουδιών από όλο τον κόσμο με τα μωρά τους και τη δημιουργία νέων τραγουδιών για τη μητρότητα. Οι γυναίκες με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης ανέφεραν πολύ ταχύτερη βελτίωση από τις μητέρες που βρέθηκαν στις ομάδες συνηθισμένης φροντίδας και δημιουργικού παιχνιδιού.
Όλες οι ομάδες είδαν βελτίωση κατά τη διάρκεια των 10 εβδομάδων της έρευνας, αλλά τις πρώτες έξι εβδομάδες η ομάδα του τραγουδιού είχε ήδη αναφέρει μια μέση μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά 35%.
Η κύρια ερευνήτρια Δρ Rosie Perkins είπε ότι η μελέτη, αν και μικρή, ήταν σημαντική, επειδή είναι υψίστης σημασίας να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα το συντομότερο δυνατό:
«Η επιλόχεια κατάθλιψη ταλαιπωρεί τις μητέρες και τις οικογένειές τους, όμως η έρευνά μας δείχνει ότι για μερικές γυναίκες κάτι τόσο προσιτό, όσο το τραγούδι με το μωρό τους, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης σε έναν από τους πιο ευάλωτους χρόνους της ζωής τους».
Πηγή: iatrikanews