160 έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος
Πάρις Πρέκας, Πανιά καϊκιών 1962, Ελαιογραφία σε καμβά, Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν στο κτήριο της οδού Πειραιώς την έκθεση Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, με 160 έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, επιλεγμένα από τη Συλλογή της.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 14 Μαρτίου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιo Παυλόπουλο και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου.
Η Συλλογή έργων τέχνης της Τράπεζας, που άρχισε να διαμορφώνεται ήδη από την έναρξη λειτουργίας της το 1928, αριθμεί σήμερα περίπου 3.000 έργα τέχνης, κυρίως παραστατικής ζωγραφικής και χαρακτικής, καθώς και μικρό αριθμό γλυπτών, αναδεικνύοντας διαφορετικές όψεις της νεοελληνικής τέχνης. Ανάμεσά τους βρίσκονται έργα από σημαντικούς ζωγράφους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, όπως οι Κωνσταντίνος Βολανάκης, Ιωάννης Αλταμούρας, Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, αλλά και από μεταγενέστερους, όπως οι Γιάννης Τσαρούχης, Πάρις Πρέκας, Σπύρος Βασιλείου, Παναγιώτης Τέτσης, κ. ά.
Στην έκθεση Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έργα τέχνης οργανώνονται με βάση τρεις κύριες θεματικές ενότητες, που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγές έμπνευσης ιδεών διαχρονικής σημασίας για τη νεοελληνική τέχνη.
Γεώργιος Ιακωβίδης, Η κόρη με τα ρόδα 1917, Ελαιογραφία σε καμβά, Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κωνσταντίνος Βολανάκης, Σημαιοστόλιστα πλοία, 1889-93, Ελαιογραφία σε καμβά, Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ορέστης Κανέλλης, Η Ηρώ 1937, Ελαιογραφία σε καμβά, Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο σύνολό της, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο τα θέματα αυτά ελκύουν το ανεξάντλητο ενδιαφέρον των Ελλήνων καλλιτεχνών και αποτελούν «τόπους αναφοράς» στην έκφραση της δημιουργίας τους και στη διαμόρφωση της εικαστικής γλώσσας τους. Παράλληλα, προσεγγίζει και την ίδια τη Συλλογή ως έναν «τόπο αναφοράς» έργων τέχνης που επιχειρούν να διατυπώσουν στο διηνεκές όψεις της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.
Για την ξενάγηση των επισκεπτών της έκθεσης, θα υπάρχει δυνατότητα ακουστικού οδηγού (audio guide). Επιμέλεια έκθεσης: Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης.
Ιωάννης Ζαχαρίας, Όρθιο κορίτσι, 1866-73, Ελαιογραφία σε καμβά, Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την επιμελήτρια Χάρι Κανελλοπούλου, κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες:
Κυριακή, 1 Απριλίου 2018, ώρα 12:00
Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, ώρα 12:00
Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, ώρα 12:00
Ιωάννης Αλταμούρας, Έξω από το λιμάνι 1874, Ελαιογραφία σε χαρτί επικολλημένο σε χαρτόνι, Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρόσωπα και Εικόνες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες από Δ' Δημοτικού έως Γ' Λυκείου θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από τις 16 Μαρτίου έως τις 18 Μαΐου στο πλαίσιο της έκθεσης Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος, το εκπαιδευτικό έντυπο ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Πρόσωπα και Εικόνες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος θα διατίθεται στους μαθητές δωρεάν.
Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Εργάτριες σταφίδας 1920-25, Ελαιογραφία σε καμβά, Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πληροφορίες και κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Δευτέρα - Πέμπτη, 10:00-14:00, T 210 3671067-69.
Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, ώρα 18:30
Διάρκεια: 15 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2018
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά Ι Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: €8 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €4 I Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.