Τα βαμπίρ ξανάρχονται!
Το Halloween μπορεί να τέλειωσε και ο αέρας έπαψε να μυρίζει «απειλή», ωστόσο τα βαμπίρ είναι πιο επίκαιρα από ποτέ αφού στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να παρακολουθήσουμε στις μεγάλες οθόνες το τελευταίο μέρος του Twilight. Το click@Life συγκέντρωσε το top 10 ταινιών με βαμπίρ, για να μπούμε στο κλίμα.
Dracula A.D. 1972 (1972)
Ο κόμης Δράκουλας επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών στο Λονδίνο του 20ου αιώνα και κυνηγά τους απογόνους του αιώνιου εχθρού του Van Helsing.
O Christopher Lee είναι ο πιο χαρακτηριστικός Κόμης Δράκουλας που έχει περάσει από την μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες υποδυόμενος τον απέθαντο κόμη, ωστόσο αυτή είναι η γνωστότερη. Στο sequel της, Dracula, the prince of darkness, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Lee δε μιλάει αλλά… γρυλίζει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αρνήθηκε να μάθει το απλοϊκό σενάριο, αλλά συντελεστές της παραγωγής είχαν δηλώσει ότι δεν έγραψαν ατάκες για τον Lee.
The Lost Boys (1987)
Δύο αδέρφια μετακομίζουν σε μία κωμόπολη της California. Μυστήριοι θάνατοι και πολλοί αυτοαποκαλούμενοι κυνηγοί βρικολάκων, τους βάζουν σε υποψίες ότι στην πόλη τους συχνάζουν βαμπίρ.
Η ταινία του Joel Schumacher (the Phantom of the Opera, Batman Forever) χαίρει ιδιαίτερης cult εκτίμησης από τους fans του είδους, κι όχι άδικα. Έκανε γνωστή τη φράση «vamp out», η οποία μια δεκαετία αργότερα καθιερώθηκε ευρέως μέσω της σειράς «Buffy the Vampire Slayer», ενώ ο Quentin Tarantino έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο φιλμ, στην ταινία του «Reservoir Dogs». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τα «χαμένα παιδιά» του Peter Pan, που έμεναν για πάντα νέα όπως και οι χαρακτήρες της ταινίας, καθώς κι ότι τα ονόματα των δύο αδερφών, είναι Edgar κι Alan, κι αποτελούν φόρο τιμής στο γνωστό συγγραφέα ιστοριών τρόμου/ μυστηρίου Edgar Allan Poe.
The Hunger (1983)
Η Miriam, είναι μια βαμπιρέλα, που συντηρείται με το αίμα των εραστών της. Ως αντάλλαγμα αυτοί μένουν για πάντα νέοι, ή τουλάχιστον μέχρι να τους βαρεθεί η Miriam. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και με τον John, του οποίου το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνά τις 24 ώρες. Απεγνωσμένος, ζητά τη βοήθεια της Dr. Sarah Roberts, οποία δύσπιστη και περίεργη καθώς είναι, επικοινωνεί με τη Miriam, και δεν αργεί να μπλεχτεί κι αυτή στον ιστό της.
Τι γίνεται όταν οι Catherine Deneuve, David Bowie and Susan Sarandon πρωταγωνιστούν μαζί σε βαμπιρο-ταινία σκηνοθετημένη από τον Tony Scott; Ένα στιλάτο, καλλιτεχνικό φιλμ, που καταφέρνει να αποτυπώσει όλη τη μελαγχολία, τον ερωτισμό και τον τρόμο που συνοδεύει το γοητευτικό μύθο των βαμπίρ.
Τip: ψάξε για τη cameo εμφάνιση (δύο ατάκες) του William Dafoe.
Cronos (1993)
Ένας αλχημιστής, φτιάχνει μια συσκευή που χαρίζει αιώνια ζωή στον κάτοχό της. Όταν ξαφνικά, η χαμένη για κάποια χρόνια συσκευή, εμφανίζεται σε ένα παλαιοπωλείο, ο ηλικιωμένος Mr. De la Guardia και ο ανιψιός του, είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να την αποκτήσουν.
Σκηνοθετημένη από τον Μεξικανό Guillermo del Toro, η ταινία είναι σίγουρο ότι ξεχωρίζει. Έχοντας ξεκινήσει να δουλεύει το σενάριο ήδη από το 1984, με τον τίτλο «Vampire of the Grey Dawn», ο del Toro έχει βάλει όλη του τη μαεστρία παραδίδοντάς ένα φιλμ ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού, ένα φιλμ για να ανατριχιάσετε κι όχι να αναπηδήσετε στην καρέκλα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η ταινία βρίσκεται στο top 20 με τις καλύτερες ταινίες με βαμπίρ όλων των εποχών, σύμφωνα με το site thevampiremovies.com. Φυσικά το σημείο κατατεθέν του Guillermo del Toro, τα έντομα, είναι κι εδώ έντονο, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης κάνει μια μικρή εμφάνιση στην αρχή της ταινίας.
Near Dark (1987)
O cowboy Caleb Colten, γίνεται βαμπίρ και μέλος της συμμορίας στην οποία ανήκει, είναι κι η επίσης βαμπίρ, κοπέλα που του αρέσει. Τα πράγματα όμως ξεφεύγουν όταν κινδυνεύει να δαγκώσει ακόμα και την αδερφή του.
Μια ταινία που ξεκίνησε ως western, αλλά λόγω της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο είδος, και της ολοένα αυξανόμενης μανίας με τις ταινίες τρόμου που κυριάρχησε τα 80’s, οι συντελεστές αποφάσισαν να αναμείξουν τα είδη. Πρόκειται για την πρώτη ταινία της Kathryn Bigelow, αρκετά χρόνια πριν κερδίσει το Oscar σκηνοθεσίας για το Hurt Locker. Η ταινία έχει αρκετά ενδιαφέρον παρασκήνιο, μιας και ο Johnny Depp είχε περάσει από οντισιόν για το ρόλο του Caleb, ενώ η Bigelow, είχε περιθώριο πέντε ημερών για να δείξει τι αξίζει, ως πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτης. Αξιοπερίεργο είναι ότι αν και πρόκειται για ταινία με βαμπίρ, η λέξη «βαμπίρ» δεν αναφέρεται ούτε μία φορά.
Let the Right One In (2008)
O Oscar, ένα όχι και τόσο κοινωνικό αγόρι, συναντά την Eli. Είναι όμορφη και λίγο παράξενη. Ωστόσο, τα δύο παιδιά συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, και η Eli γίνεται η μοναδική φίλη του Oscar. Tι γίνεται όμως όταν ο Oscar μαθαίνει ότι είναι και βαμπίρ;
Η ταινία που κατάφερε να σκαρφαλώσει στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες τρόμου κι όχι μόνο, με το περιοδικό Esquire να την ανακηρύσσει ως την καλύτερη ταινία του 2008, είναι σουηδική. Με τον πρωτότυπο τίτλο της να είναι: Låt den rätte komma in, η αγγλική μετάφραση, «Let the Right One In», είναι παρμένη από στίχο τραγουδιού του Morrissey «Let the Right One Slip In». Ο τίτλος αποτελεί αναφορά στο μύθο, σύμφωνα με τον οποίο ένα βαμπίρ για να μπει σε κάποιο σπίτι πρέπει να καλεστεί, στοιχείο που συναντάμε και στην ταινία, όταν η Eli ζητά από τον Oscar να την καλέσει στο σπίτι του. Πρόκειται για μια ταινία πολύ πιο βαθειά από ότι συνηθίζει να προσφέρει το είδος των βαμπίρ, αφού με αφετηρία τους αιώνια νέους πρωταγωνιστές της, αγγίζει θέματα όπως η φιλία, η αγάπη και η συγχώρεση. Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε πετυχημένη ευρωπαϊκή ταινία, οι Αμερικάνοι έκαναν remake το 2010, με τίτλο «Let Me In».
Interview with a Vampire (1994)
Ο Louis de Pointe du Lac χάνει την γυναίκα και το παιδί του, απελπισμένος συναντά ένα βαμπίρ, τον Lestat, ο οποίος του προτείνει να γίνει κι εκείνος βαμπίρ. Ο Louis δέχεται, και τώρα πρέπει να μάθει από τον Lestat, το νέο τρόπο «ζωής» του.
Με εντυπωσιακό cast που περιλαμβάνει τους Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas, Kirsten Dunst και Christian Slater, η συγκεκριμένη ταινία, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Anne Rice, βρέθηκε εύκολα στην κορυφή του αμερικανικού box office. Αιματοβαμμένη και ακατάλληλη, «ανάγκασε» την Oprah Winfrey να αποχωρήσει από την πρεμιέρα, μην αντέχοντας τις βίαιες σκηνές. Πρόκειται για μία καλοστημένη παραγωγή, με τους ηθοποιούς να περνούν μέχρι και τρεις ώρες στο μακιγιάζ. Τέλος, η ταινία είναι αφιερωμένη στο River Phoenix, μιας και ο αδικοχαμένος ηθοποιός θα υποδυόταν τον Daniel, πέθανε όμως 4 εβδομάδες πριν την έναρξη των γυρισμάτων. Για την ιστορία, ο ρόλος πήγε στον Slater που δώρισε το μισθό του σε ιδρύματα.
Dracula (1992)
Ο νεαρός δικηγόρος Jonathan Hacker, αναλαμβάνει ως πελάτη τον Count Dracula. Όταν ο δεύτερος βλέπει φωτογραφία της αρραβωνιαστικιάς του Jonathan, πιστεύει ότι πρόκειται για την μετενσάρκωση της αδικοχαμένης γυναίκας του και βάζει στόχο να την κατακτήσει.
Με πρωταγωνιστές τους Gary Oldman, Winona Rider, Anthony Hopkins και Keanu Reeves και σκηνοθέτη τον Francis Ford Coppola, η δημοφιλία της ταινίας ήταν μοιραία και η καλλιτεχνική αρτιότητα αναμενόμενη. Ο Coppola δημιούργησε μία ταινία που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού, την εκτίμηση των κριτικών και πλέον θεωρείται «κλασσική». Μόνη παραφωνία στη επιτυχία της ταινίας, η ερμηνεία του Reeves, η οποία όχι απλά χαρακτηρίστηκε κακή, αλλά μπήκε στη λίστα με τις «50 ερμηνείες που κατέστρεψαν ταινίες». Ο Coppola δικαιολόγησε την επιλογή του Reeves, υποστηρίζοντας ότι ήθελε έναν νέο ηθοποιό που να αρέσει στα κορίτσια.
Αυτό το ήξερες; Στις σκηνές που ο Κόμης παίρνει τη μορφή λύκου, χρησιμοποιήθηκε σωσίας του Gary Oldman, καθώς ο ηθοποιός παρουσίασε αλλεργία στο μέικ απ.
From dusk ‘till dawn (1996)
Δύο αδέρφια- εγκληματίες που καταζητούνται από το FBI για ληστεία, κατευθύνονται στο Μεξικό για να ξεφύγουν. Έχοντας απαγάγει μια οικογένεια, αναζητούν καταφύγιο σε ένα μπαρ χωρίς όμως να ξέρουν ότι πρόκειται για λημέρι βαμπίρ…
Ο George Clooney και ο Quentin Tarantino είναι εγκληματίες, ο Harvey Keitel πέφτει θύμα τους, και η Salma Hayek, χορεύει αισθησιακά με ένα φίδι τυλιγμένο γύρω της έτοιμη να τους πιει το αίμα. Όλα αυτά με την σεναριακή υπογραφή του Tarantino, και τις σκηνοθετικές οδηγίες του κολλητού του, Robert Rodriguez. Τα λόγια είναι περιττά.
Αυτό το ήξερες; Παρά τις βιαιότατες σκηνές, οι συντελεστές της ταινίας αποφάσισαν να κάνουν το αίμα των βαμπίρ πράσινο σε μία απόπειρα να περισώσουν την «καταλληλότητα» της ταινίας.
Thirst (2009)
Ένας ιερέας, μετά από ένα αποτυχημένο ιατρικό πείραμα, μετατρέπεται σε βαμπίρ, εγκαταλείπει τον ιερατικό βίο και αφιερώνεται στις σαρκικές απολαύσεις.
Στην κορυφή της λίστας συναντάμε μία κορεάτικη ταινία για βαμπίρ, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Thérèse Raquin» του Émile Zola, που σύμφωνα με το σκηνοθέτη της «δεν είναι ταινία τρόμου, αλλά μια ιστορία αγάπης». Το ότι η ταινία κρίθηκε ακατάλληλη, είναι μια μικρή λεπτομέρεια, άλλωστε οι σκοτεινοί έρωτες είναι πάντα οι πιο ελκυστικοί. Σπάνια μια ταινία τέτοιας θεματολογίας, καταφέρνει πάει παρακάτω από το προφανές, αλλά το Thirst αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλά για μια βαμπιρο-ιστορία. Έχοντας ξεχωρίσει στα ασιατικά κινηματογραφικά βραβεία αλλά και στις Κάννες όπου κέρδισε το τρίτο σημαντικότερο βραβείο του θεσμού, «Jury Prize», το «Bakjwi», όπως είναι ο κορεάτικος τίτλος του, είναι μια ταινία που αξίζει να δει κανείς, ανεξάρτητα από την αγάπη του για το είδος.
Twilight (2008- 2012)
Το φαινόμενο! Αποτελούμενο από 5 ταινίες (Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn part 1 και 2), η συγκεκριμένη σειρά ταινιών, που είναι βασισμένη στα, αναπάντεχα πετυχημένα, βιβλία της νοικοκυράς Stephenie Meyer, έχει σπάσει ταμεία και καρδιές εφήβων ανά την υφήλιο.
Η θνητή Bella ερωτεύεται το Edward που όμως είναι βαμπίρ. Η σχέση περνά από πολλά εμπόδια, αλλά ο έρωτας είναι τόσο ισχυρός που νικάει οποιαδήποτε δυσκολία.
Με soundtracks που περιλαμβάνουν ονόματα όπως οι Muse, ο Bruno Mars, η Florence and the machine, το Twilight κατάφερε να εκθρονίσει αυτό του μιούζικαλ Chicago από τη λίστα με τα πιο πετυχημένα soundtracks όλων των εποχών. Παράλληλα όσο περνά ο καιρός η μανία με το Twilight όλο και θεριεύει. Οι πρωταγωνιστές μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε κινηματογραφικούς αστέρες, αποδέκτες ακραίων εκδηλώσεων αγάπης, ενώ η κόντρα των κοριτσιών για το ποιος είναι πιο ωραίος, ο ρομαντικός Edward (Βαμπίρ) ή ο αρρενωπός Jacob (Λυκάνθρωπος), έχει πάρει εκτάσεις Redford- Newman.
Η ταινία, όπως και τα βιβλία, έχουν πάρει κακές κριτικές αλλά λόγω της εμπορικής τους επιτυχίας, απασχολούν τους πάντες. Εμείς κάνουμε υπομονή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου που το τελευταίο – επικό- μέρος της σειράς θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες.
φωτογραφίες: www.imdb.com
ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ