Οι μικρές δόσεις άσκησης εξίσου ευεργετικές με τις προπονήσεις που διαρκούν πολύ
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι σύντομες, έντονες περίοδοι άσκησης μπορεί να είναι εξίσου ευεργετικές όσο και οι μεγαλύτερες σε διάρκεια προπονήσεις για τη συνολική υγεία μας.
Το να προσπαθήσεις να βρεις χρόνο για άσκηση σε ένα πολυάσχολο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο. Μερικές φορές, απλά δεν υπάρχει χρόνος για γυμναστήριο, έντονη προπόνηση ή στη γειτονιά. Όμως μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι σύντομες, έντονες περίοδοι άσκησης μπορεί να είναι εξίσου ευεργετικές όσο και η μεγαλύτερες σε διάρκεια προπονήσεις για τη συνολική υγεία μας.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία, οι ενήλικες ηλικίας μεταξύ 19 και 64 ετών θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αεροβικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, καθώς και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.
Ωστόσο, η έρευνα που διεξήγαγε ο William E. Kraus, M.D., της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντιουκ και ερευνητές του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, αμφισβητεί την ιδέα ότι οι προπονήσεις θα πρέπει να είναι μακράς διαρκείας για να είναι αποτελεσματικές.
«Για περίπου 30 χρόνια, οι κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν ότι η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη για την υγεία, αλλά μόνο εάν την κάνουμε για δέκα λεπτά ή περισσότερο», δήλωσε ο Kraus. «Αυτό έρχεται όμως σε αντίθεση με άλλες συστάσεις για τη δημόσια υγεία, όπως το να προτιμούμε τη σκάλα αντί για το ασανσέρ ή το να παρκάρουμε λίγο μακρύτερα το αυτοκίνητό μας, ώστε να περπατάμε περισσότερο. Όμως αυτές οι δραστηριότητες δεν απαιτούν δέκα λεπτά, οπότε γιατί τις συνιστούμε;».
Ο Kraus και η ομάδα των ερευνητών αξιολόγησαν στοιχεία για 4.840 άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει κάποια σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνει πρόωρα μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την καθημερινή άσκηση.
Ωστόσο, αυτή η συνολική καθημερινή άσκηση μπορεί να χωριστεί σε δόσεις μικρότερης διάρκειας μέτρια άσκηση και να έχει ακόμη την ίδια ευεργετική επίδραση, με μια μακρύτερη σε διάρκεια, πιο έντονη προπόνηση.
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, μια σωματική δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέτρια, αν η αναπνοή σας έχει επιταχυνθεί, εάν αρχίσετε να ιδρώνετε λίγο, μετά από περίπου δέκα λεπτά και αν μπορείτε οριακά να συζητήσετε ενώ την κάνετε.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έκαναν λιγότερο από 20 λεπτά μέτριας ή έντονης άσκησης την ημέρα, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Από την άλλη, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν για περίπου μια ώρα συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 57%. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι όσοι ασκούνταν σε μέτριο επίπεδο για τουλάχιστον 100 λεπτά την ημέρα, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, με μειωμένες πιθανότητες κατά 76%.
Πηγή: iatrikanews