Καλαμπόκι: πολύτιμο και θρεπτικό
Το καλαμπόκι είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Είναι καλή πηγή βιταμινών Β1, Β5 και C, αλλά και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, το φολικό οξύ, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ωφέλιμα για την υγεία πολυακόρεστα, αλλά και μονοακόρεστα, λιπαρά οξέα.
Το καλαμπόκι είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Είναι καλή πηγή βιταμινών Β1, Β5 και C, αλλά και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, το φολικό οξύ, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ωφέλιμα για την υγεία πολυακόρεστα, αλλά και μονοακόρεστα, λιπαρά οξέα.
Τρώγεται ψητό, βραστό ή στον ατμό, μόνο του ή σα συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα, ακόμη και σε σούπα. Επίσης πολλά απ’ τα συστατικά του θα τα βρείτε σε δημητριακά για το γάλα από καλαμπόκι, καλαμποκέλαιο και καλαμποκάλευρο.
Τα ίχνη του χρονολογούνται 9.000 χρόνια πριν στην Κεντρική Αμερική, όπου και αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα στην παράδοση των Ινδιάνων Μάγια, Αζτέκων και Ίνκας. Χρησιμοποιούταν και χρησιμοποιείται, όχι μόνο ως τρόφιμο, αλλά και ως ζωοτροφή και καύσιμο.
Η ευεργετική του επίδραση στην υγεία μας είναι σημαντική:
•Προστατεύει την καρδιά και καθαρίζει το πεπτικό σύστημα: το καλαμπόκι είναι πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην διόγκωση των τροφών και την αποφυγή της δυσκοιλιότητας, καθαρίζουν το έντερο, χαμηλώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
•Αντικαρκινικό: το καλαμπόκι περιέχει βήτα-κρυπτοξανθίνη, μια καροτονοειδή ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει από τον καρκίνο των πνευμόνων.
•Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, της κυριότερης αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
•Προλαβαίνει την αναιμία: η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ προλαμβάνουν την αναιμία.
•Καθαρίζει το πεπτικό σύστημα:
•Βοηθάει στη μνήμη: πλούσιο σε θειαμίνη (Β1) ,το καλαμπόκι βοηθά στη καλή λειτουργία της μνήμης και πιθανόν στη μείωση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
•Καλό για το δέρμα: το λίπος του καλαμποκιού είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ που βοηθά στην καλή επιδερμίδα.