Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018: Τι φέρνει η εβδομάδα που ξεκίνησε στην Αθήνα
Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων μας προσκαλεί σε μια εβδομάδα δράσεων κι εκδηλώσεων για το βιβλίο και την ανάγνωση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Σήμερα Δευτέρα 14 Μαΐου, στο πλαίσιο της ενότητας «Ξένοι συγγραφείς» συναντάμε τον Γερμανό συγγραφέα Bodo Kirchhoff σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ και το Goethe-Institut Athen. Το μυθιστόρημα του Kirchhoff με τίτλο «Όταν δεν το περιμένεις», που τιμήθηκε με το βραβείο Deutscher Buchpreis ως το καλύτερο γερμανικό μυθιστόρημα του 2016, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον ίδιο τον συγγραφέα. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν η ποιήτρια Χριστίνα Οικονομίδου και ο συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός.
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 | 20.00 | ελληνικά και γερμανικά με διερμηνεία.
Επίσης σήμερα Δευτέρα 14 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο Πολιτισμός στις Γειτονιές» που σχεδίασε και υλοποιεί το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων με τα μέλη του, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έρχεται στην Οικία Θεοτοκοπούλου για να γιορτάσει την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου: Μέσα από τις παράξενες ιστορίες τριών εικόνων ξεδιπλώνεται το παρελθόν του Βυζαντινού Μουσείου, η συγκρότηση των συλλογών του, η μόνιμη έκθεση, η ανάδειξη και η προστασία των έργων που συλλέγει. Θα μιλήσουν οι
Νίκος Καστρινάκης, αρχαιολόγος ΒΧΜ
Νικόλας Κωνστάντιος, αρχαιολόγος ΒΧΜ
Τζένη Περδικάρη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων ΒΧΜ.
Οικία Θεοτοκοπούλου, Πατήσια (Θεοτοκοπούλου 34). Ώρα: 18.30
Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 14 - 15 Μαΐου ολοκληρώνεται μία από τις Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου στο ατμοσφαιρικό Poems & Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη: Γνωρίζουμε μια πλήρη μονάδα βιβλίου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία από το τυπογραφείο στο βιβλιοδετείο κι από εκεί στο βιβλιοπωλείο και βέβαια να απολαύσει την όμορφη αυλή και το καφέ μπαρ του ίδιου χώρου.
Poems&Crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι. Ώρες: 11.00, κατόπιν συνεννόησης στο 210 3228839.
Την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Μαΐου με τη διοργάνωση και την πολύτιμη υποστήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ στο πλαίσιο των 70 χρόνων Ισραήλ και με τη συνεργασία των Εκδόσεων Καστανιώτη πραγματοποιείται η δράση «Διάλογοι για την Ισραηλινή Λογοτεχνία» στο πλαίσιο της ενότητας «Ένας κόσμος συγγραφείς»:
Την Τρίτη 15 Μαΐου στις 20.30 στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης συντονίζει πάνελ με τους συγγραφείς Eshkol Nevo, Ester Haim και Iris Eliya-Cohen με θέμα "Life changing moments in literature".
Την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 18:30 στο ΠΟΛΙΣ ArtCafé, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος συντονίζει πάνελ με τους συγγραφείς A.B. Yehoshua, Ilan Sheinfeld, Judith Katzir με θέμα «Literature and Politics».
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα αγγλικά.
Την Τρίτη 15 Μαΐου στο πλαίσιο της ενότητας «Διαβάζοντας παντού», που γιορτάζει την ανάγνωση στην πόλη, και ειδικότερα της δράσης «Η δεξαμενή του Κολωνακίου αναβιώνει» σε συνεργασία της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ πραγματοποιείται η εκδήλωση «Λάκης Κουρετζής - Από το θεατρικό παιχνίδι στην οργανωμένη παράσταση και το θεατρικό παιχνίδι στην παράσταση θεάτρου για παιδιά». Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Λάκη Κουρετζή πραγματοποιείται συζήτηση με τους Μάνο Κοντολέοντα, Zaklin Raskolnikov και συντονίστρια την Δρ. Μάγκυ Μοτζολή. Στη συνέχεια, οι σπουδαστές του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου της Ημέρας παρουσιάζουν δραματοποιημένα αποσπάσματα από τα έργα του συγγραφέα.
Σινεμά «Δεξαμενή», πλατεία Δεξαμενής, Ώρα: 19:30
Την Τετάρτη 16 Μαΐου η πρώτη Σκυταλοδρομία Λόγου ξεκινά πανηγυρικά από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Από την ποίηση στο δοκίμιο: Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος είναι ο πρώτος που παραδίδει τη σκυτάλη στον συγγραφέα-δοκιμιογράφο Παντελή Μπουκάλα για το έργο του «Το αίμα της αγάπης». Συντονιστές της εκδήλωσης είναι ο Ηλίας Μαγκλίνης, δημοσιογράφος και η Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και γραφείου τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Δημαρχιακό Μέγαρο, πλατεία Κοτζιά, αίθουσα Τελετών. Ώρα 19:30
Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο από τους δώδεκα. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης.
Την Τετάρτη 16 Μαΐου στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ανοικτές συλλογές», όπου για έναν ολόκληρο χρόνο, ως ‘σκυταλοδρομία’, 30 περίπου κορυφαίοι φορείς κι οργανισμοί, μουσεία και βιβλιοθήκες της πόλης, υποδέχονται για ορισμένες ημέρες το κοινό, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά ένα αθέατο τμήμα από τις σημαντικές, σπάνιες συλλογές τους και τους κρυμμένους θησαυρούς τους, εγκαινιάζεται η έκθεση «Ελληνικές παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι» που διοργανώνεται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Η έκθεση είναι καρπός δεκαετούς έρευνας της Ελληνοαμερικανικής Ένωση σε συνεργασία με τον Γήση Παπαγεωργίου και την ομάδα του. Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε 15 τόμους, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από τον ελληνικό πολιτισμικό χώρο του 19ου αιώνα.
Ελληνοαμερικανική Ένωση, αίθουσα «Χατζηκυριάκος – Γκίκας», Μασσαλίας 22. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-21:00, Σάββατο: 10:30-14:30. Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαΐου-2 Ιουνίου.
Την Παρασκευή 18 Μαΐου η Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνει τη δράση «Memes και διαδικτυακός λόγος στον ελλαδικό χώρο» στο πλαίσιο της Fluffy Library και του προγράμματος #TextMe_Lab. Ποιος είναι ο ρόλος των memes, των χιουμοριστικών εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η από-τα-κάτω παραγωγή περιεχομένου στην εποχή της μετα-αλήθειας; Από το 4chan και την άνοδο της αμερικανικής ακροδεξιάς μέχρι τα memes των κουήρ και φεμινιστικών κοινοτήτων, οι Σοφία Αποστολίδου, Φοίβος Δούσος, Βασιλική Λαζαρίδου και Χλόη Νίκα επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή και ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της διαδικτυακής επικοινωνίας.
Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72. Ώρα: 19:00 - 21:00.
Το Fluffy Library είναι μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή διαδραστικής έκθεσης. Το κτίριο της ΑΤΟΠΟΣ «καταλαμβάνεται» από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που ζει εκεί μέσα παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητό του. Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και μπορούν να διαβάσουν ξαπλωμένοι. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη που θα χτίζεται κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς από την καλλιτέχνιδα Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου. Παράλληλα, το Fluffy Library πλαισιώνεται από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα #TextMe_Lab που περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, περφόρμανς και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών.
Επίσης την Παρασκευή 18 Μαΐου στο πλαίσιο της ενότητας «Ανακαλύπτοντας Θησαυρούς», η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία διοργανώνει ξενάγηση στη βιβλιοθήκη της. Η παλαιότερη και μεγαλύτερη ελληνική αρχαιολογική βιβλιοθήκη ενός από τα παλαιότερα επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας ανοίγει τις πύλες της για το κοινό παρουσιάζοντας τους χώρους, την πλούσια συλλογή της, τον ηλεκτρονικό κατάλογο και την ιστορία της.
Μέγαρο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Πανεπιστημίου 22. Ώρα: 18:00 – 19:00. Συμμετοχή ελεύθερη. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 – 3600589 (Δευτέρα – Παρασκευή 8:30 – 14:00). Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται στις 7 Ιουνίου.
Το Σάββατο 19 Μαΐου περπατάμε στην Αθήνα με τον Νίκο Βατόπουλο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο: Βασισμένος στο καινούργιο του βιβλίο, «Περπατώντας στην Αθήνα», ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ξεναγεί αναγνώστες και κοινό σε κτίρια και περιοχές της πόλης, στην ιστορία τους, στη σημερινή τους κατάσταση και στις πιθανές δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησής τους. Χώρος: Σημείο συνάντησης και αφετηρία της διαδρομής: Ασκληπιού 18. Ώρες: 11:00 – 13:30. Συμμετοχή ελεύθερη.
Η δράση εντάσσεται στην ενότητα «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο: Συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες, μας ξεναγούν σε γειτονιές και διαδρομές της Αθήνας που είτε έγιναν σκηνικό για τις ιστορίες και περιπέτειες των ηρώων τους, είτε εμπεριέχουν κομμάτι της ιστορίας της πόλης από το πρόσφατο παρελθόν, καθώς και σε ιστορικά λογοτεχνικά καφενεία, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.
Τη Δευτέρα 21 Μαΐου η Νορβηγική Πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών με την υποστήριξη των εκδόσεων Διορθώσεις διοργανώνουν την εκδήλωση «Ερρίκος Ίψεν: η πολιτισμική επίδραση του δραματουργού». Η εκδήλωση εντάσσεται στην ενότητα «Ένας Κόσμος Συγγραφείς» που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργασία φορέων απ’ όλο τον κόσμο στην πόλη. Οι Άννα Σταυρακοπούλου (αν. καθηγήτρια ΑΠΘ, ιψενική δραματουργία/ μετάφραση), Γιάννης Μόσχος (σκηνοθέτης, διδ. με θέμα την ελληνική ιψενική παραστασιογραφία), και Μαρία Ευθυμίου (αν. καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ιστορικός), με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Μ. Μάστρακα, μιλούν για την πολιτισμική επίδραση του σπουδαίου δραματουργού που το έργο του υπήρξε επαναστατικό για τη θεατρική λειτουργία και τη λογοτεχνία από το 19ο αιώνα ως σήμερα.
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8. Ώρα: 19:00 – 21:00.
Μέγας δωρητής της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).