Η διατροφή του εργασιομανή: τι να τρώτε αν περνάτε πολλές ώρες στη δουλειά
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, μας βοηθά να κάνουμε σωστή διατροφή παρά τις πολλές ώρες που περνάμε στο γραφείο.
Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και οι απαιτήσεις της εποχής αναγκάζουν πολλούς από εμάς να περνάμε πολλές ώρες στη δουλειά και κατά συνέπεια να μην έχουμε το χρόνο να παρασκευάσουμε τα γεύματα μας από το σπίτι. Πλέον όχι μόνο οι εργασιομανείς καριερίστες άντρες, αλλά και οι γυναίκες καταλήγουν να τρέφονται με γεύματα εκτός σπιτιού ή να περνούν όλη την εργασιακή μέρα νηστικοί και στη συνέχεια να καταφεύγουν μαζικά σε μεγάλη κατανάλωση θερμίδων.
Η επιδείνωση του προβλήματος ξεκινά όταν οι παραγγελίες στη δουλειά περιορίζονται στο γρήγορο φαγητό υψηλό σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά (μπέργκερ, πατάτες τηγανιτές, πίτσα, σάντουιτς με λιπαρές σος και αλλαντικά) και τα μόνα σνακ που μεσολαβούν μεταξύ των γευμάτων είναι τα μπισκότα και τα τσιπς.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να οργανώσετε την εργασιακή σας μέρα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να εντάξετε και την ισορροπημένη διατροφή μέσα στα πλαίσια αυτής. Mερικές απλές και πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα.
Μην ξεχνάτε ποτέ το πρωινό σας. Αποτελεί βασικό ρυθμιστή της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και αν δεν προλαβαίνετε να το πάρετε στο σπίτι, μπορείτε με το που φτάσετε στην εργασία σας να το καταναλώσετε.
Παρότι ο φόρτος εργασίας σας κάνει να μην έχετε το αίσθημα της πείνας, πρέπει να μπείτε στη διαδικασία να παίρνετε κάποιο σνακ μεταξύ των γευμάτων σας. Αυτό θα συντελέσει στο να έχετε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα μειώσει την πείνα σας πριν το κυρίως γεύμα. Προτιμήστε σνακ όπως κράκερ σικάλεως, κριτσίνια σικάλεως, φρούτα, χυμό ή γιαούρτι και αποφύγετε γλυκά, μπισκότα, τσιπς ή συχνή κατανάλωση προϊόντων με ζύμη (όπως τυρόπιτα).
Για κυρίως γεύμα στη δουλειά μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε ένα τoστ με τυρί χαμηλών λιπαρών, ντομάτα και γαλοπούλα από το προηγούμενο βράδυ και να το φάτε το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, μαζί με ένα φρούτο ή ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι. Τις ημέρες που μαγειρεύετε μπορείτε να φτιάχνετε μεγαλύτερες ποσότητες τις οποίες να φυλάσσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να τις παίρνετε μαζί σας στη δουλειά τις επόμενες ημέρες.
Αν αποφασίσετε να παραγγείλετε, μην αφεθείτε στην ταχυφαγία. Προτιμήστε μια σαλάτα ανάμεικτων λαχανικών με κοτόπουλο, κρέας ή τόνο ή καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα ή μια μπαγκέτα σικάλεως χωρίς σoς ή βούτυρο με λαχανικά, τυρί χαμηλών λιπαρών, αυγό ή κάποιο αλλαντικό χαμηλών λιπαρών. Βάλτε ένα όριο στις παραγγελίες από έξω διότι όσο υγιεινή και αν είναι η επιλογή σας, το σπιτικό φαγητό είναι πάντα πιο ελεγχόμενο ως προς τη θερμιδική του αξία. Καλό θα ήταν να μην παραγγέλνετε φαγητό από έξω περισσότερες από δύο φορές στην εβδομάδα.
Μην ξεχνάτε τα καταναλώνετε υγρά και κυρίως νερό κατά τη διάρκεια της εργασιακής σας ημέρας. Ένα μπουκαλάκι πάνω στο γραφείο σας δίπλα στον υπολογιστή σας θα σας βοηθήσει να θυμάστε ότι πρέπει να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο.
Αν έχετε καταναλώσει το ελαφρύ γεύμα στη δουλειά και τα σνακ τότε θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να οδηγηθείτε σε υπερφαγική κρίση το βράδυ και παράλληλα θα έχετε καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Συμπερασματικά, μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολλές ώρες στη δουλειά να μειώνουν τον χρόνο στον οποίο θα μπορούσαμε να παρασκευάσουμε το φαγητό της ημέρας, ωστόσο μπορούμε ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές να τρεφόμαστε υγιεινά κατά τη διάρκεια της δουλειάς στο γραφείο.
Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» www.somaygies.gr
Κωνσταντινουπόλεως 22 & Γρ. Λαμπράκη 315, Νίκαια
[email protected], fb page