Κατάθλιψη: πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή

katathlipsi-diatrofi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Τι ρόλο μπορεί να παίξει το τι τρώμε σε μια νόσο όπως η κατάθλιψη; Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου, εξηγεί.

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που σίγουρα δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς τη βοήθεια και την καθοδήγηση ειδικού, ενώ για πολλούς επιστήμονες δεν αποτελεί μια νόσο μόνο ψυχική, αλλά και σωματική. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι πηγή του κακού μπορεί να αποτελεί και η φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία μπορεί να πυροδοτείται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό, το οποίο την αντιμετωπίζει ως τραύμα στο σώμα και αναλαμβάνει δράση. Με λίγα λόγια, επιστήμονες βρίσκουν διασύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της φλεγμονής που μπορεί να προκληθεί από το ανοσοποιητικό, κάτι που ανοίγει δρόμους για νέες θεραπείες και ελπίδα για όσους πάσχουν.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι η διατροφή και οι καθημερινές μας επιλογές και πάλι μπορούν να παίξουν το ρόλο τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μειωθεί η χρόνια φλεγμονή και να βελτιωθεί η διάθεση. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, η καθοδήγηση από ειδικό είναι αναντικατάστατη. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε και να δοκιμάσετε από άποψη διατροφής, αν πάσχετε από κατάθλιψη.

Αυξήστε τα ωμέγα-3 στη διατροφή
Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, ωμέγα-3 βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, το σουσάμι, τον λιναρόσπορο, το ταχίνι, ενώ μπορούμε να τα λάβουμε και σε συμπλήρωμα. Ο λόγος που τα χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι είναι σημαντικά για την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία αποτελεί νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου και τα χαμηλά επίπεδά της οδηγούν σε κατάθλιψη. Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάζουν έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Η σχέση που έχει η υγεία του εντέρου με τη συνολική υγεία, τη φλεγμονή και τη διάθεση είναι δεδομένη. Καταναλώνοντας, λοιπόν, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και άρα πλούσιες σε προβιοτικά, θα βοηθήσουμε τον οργανισμό να προωθήσει τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο, βελτιώνοντας το μικροβίωμα, το οποίο φαίνεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης. Εναλλακτικά, η λήψη προβιοτικών σε ένα καλής ποιότητας συμπλήρωμα μπορεί επίσης να ωφελήσει.

Εξασφαλίστε επάρκεια στη βιταμίνη D
Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, μιας βιταμίνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην παθολογία της εποχικής κατάθλιψης. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να λάβετε τη βιταμίνη είναι να καθίσετε στον ήλιο για 15 λεπτά την ημέρα με εκτεθειμένο δέρμα, ο οποίος ταυτόχρονα θα σας φτιάξει και τη διάθεση. Αν δεν έχετε αυτόν το χρόνο καθημερινά, μιλήστε με τον γιατρό σας για ένα καλό συμπλήρωμα που θα καλύψει το κενό.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ελαιόλαδο και λαχανικά με έντονο χρώμα
Το ελαιόλαδο, αλλά και λαχανικά όπως παντζάρια και φρούτα όπως κεράσια, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, προλαμβάνοντας ασθένειες, μεταξύ των οποίων και αυτές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη διάθεση. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες συνδέεται άμεσα με καταθλιπτικές διαταραχές, γι’ αυτό αυξήστε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας.

Χρησιμοποιείτε κρεμμύδι, σκόρδο και τζίντζερ
Εκτός του ότι απογειώνουν κάθε συνταγή στην οποία υπάρχουν, αποτελούν και τα τρία σούπερ αντιφλεγμονώδεις τροφές. Ερευνητές, μάλιστα, έχουν δοκιμάσει την αντικαταθλιπτική ιδιότητα του σκόρδου σε ποντίκια και βρήκαν ότι είναι σημαντική, κάτι που είναι ελπιδοφόρο και για τους ανθρώπους.

Συνδυάστε κουρκουμά και μαύρο πιπέρι
Αν μιλάμε για φλεγμονή, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στον κουρκουμά, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχό της. Πασπαλίστε τον στο φαγητό σας και για να αυξήσετε τη βιοδιαθεσιμότητά του, προσθέστε και μαύρο πιπέρι. Υπάρχουν, επίσης, και συμπληρώματα με κουρκουμίνη (το ενεργό συστατικό του κουρκουμά), ενώ πρέπει να ξέρετε ότι όλα παρουσιάζουν αντικαταθλιπτικές επιδράσεις στο πλαίσιο ερευνών.

Δοκιμάστε άλλα φυσικά αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα
Το έλαιο μαύρου σουσαμιού, το εκχύλισμα boswelia, η κερσετίνη είναι μερικά καλά αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα, τα οποία μπορείτε να συζητήσετε με ειδικό για να τα προσαρμόσετε στη θεραπεία.

Κάντε γενική αποτοξίνωση
Ένα σημαντικό βήμα για να μειώσετε τη φλεγμονή στον οργανισμό είναι να αποτοξινώσετε το περιβάλλον σας, μειώνοντας οποιοδήποτε περιττό βάρος από το ανοσοποιητικό σας. Από το να αλλάξετε τα καθαριστικά προϊόντα και τα καλλυντικά σας με πιο φιλικά προς το περιβάλλον και την υγεία σας, μέχρι το να φιλτράρετε το νερό που πίνετε, να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να «πρασινίσετε» το σπίτι σας με φυτά, πολλά μπορούν να γίνουν, ώστε να σας βοηθήσουν σε μια βελτιωμένη έκδοση της καθημερινότητάς σας.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
FBpage: Getactive