Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου από την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
Ο κόσμος του βιβλίου πιο κοντά στον κόσμο της Αθήνας.
Με θεματικές ενότητες, όπως η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης, Ένας Κόσμος Συγγραφείς και Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φέρνει κοντά συγγραφείς, εκδότες, ιστορικούς, δημοσιογράφους, τυπογράφους, ανθρώπους από το μαγικό κόσμο του βιβλίου, οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους, συνομιλούν, εμπνέουν και εμπνέονται, ώστε να φτάσει το βιβλίο πιο κοντά στους κατοίκους της πόλης.
Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου περνάμε «Από την τυπογραφία του μετάλλου στο ηλεκτρονικό βιβλίο»:
Υπάρχουν όμορφα βιβλία σήμερα; Τέσσερις πρωταγωνιστές στον χώρο του ελληνικού βιβλίου συζητούν για το παρόν της ελληνικής τυπογραφίας και το παρελθόν της, το πέρασμα από τη στοιχειοθεσία στο χέρι και την εκτύπωση με μεταλλικά στοιχεία στις σύγχρονες μορφές εκτύπωσης και το ebook, αλλά και για την αισθητική αρτιότητα των βιβλίων στις μέρες μας. Συνομιλούν οι Νίκος Βοζίκης, τυπογράφος, εκδότης (εκδ. «Διάττων»), Γιάννης Μαμάης, εκδόσεις Gutenberg, Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης (εκδ. Άγρα), Κωστούλα Σκλαβενίτη, επιμελήτρια, υπεύθυνη εκδόσεων του ΜΙΕΤ. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Άθως Δημουλάς.
Διοργάνωση: Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, Εκδόσεις Άγρα, Εκδόσεις Διάττων, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Εκδόσεις Gutenberg. Χώρος: Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), Αμερικής 13. Ώρα: 20:30. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη συμμετοχή. Πληροφορίες: 210-3614143
Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου αποκαλύπτουμε τα «Πρόσωπα του Ολοκαυτώματος στην έρευνα και στη λογοτεχνία»:
Οι «μικρές», άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες που συνθέτουν τη «μεγάλη» Ιστορία, το Ολοκαύτωμα, ο ολοκληρωτισμός, και εντέλει, το ζήτημα της Μνήμης, ζητήματα καίρια όσο και επίκαιρα, ιδωμένα και γραμμένα με την πένα μιας ιστορικού, ενός μυθιστοριογράφου και μιας δημοσιογράφου, με αφορμή σχετικά βιβλία τους. Συνομιλούν οι Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, συνεργάτις του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων, Βιβλιοπωλείον της Εστίας 2013), Νίκος Δαββέτας, συγγραφέας (Η Εβραία νύφη, Μεταίχμιο 2014) και Κατερίνα Οικονομάκου, δημοσιογράφος (Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς Εστρόγκο Ναχάμα. Θεσσαλονίκη 1918-Βερολίνο 2000, Καπόν 2017). Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Κουρμουλής.
Διοργάνωση: Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, Εκδόσεις Εστία, Εκδόσεις Καπόν, Εκδόσεις Μεταίχμιο. Χώρος: Λεξικοπωλείο, Στασίνου 13, Παγκράτι. Ώρα: 20:00. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη συμμετοχή. Πληροφορίες: 210-7231201
Τα βιβλία ταξιδεύουν στην πόλη τον ΝοέμβριοΔείτε ακόμα
Ο Νίκος Βοζίκης, από τους τελευταίους που ασχολείται με την κλασική τυπογραφία μας υποδέχεται κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στο χώρο του, εκεί όπου τυπώνει βιβλία με την τυποτεχνική της κλασικής τυπογραφίας και της χαρακτικής. Ένας χώρος με το σύνολο σχεδόν των μητρών με τα τυπογραφικά στοιχεία, με μηχανές χύτευσης τυπογραφικών στοιχείων, με ξύλινες κάσες όπου γίνεται η στοιχειοθεσία των κειμένων στο χέρι, με επίπεδα πιεστήρια εκτύπωσης Ηeidelberg του προηγούμενου αιώνα, με ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία και όλο το συμπληρωματικό τεχνικό υλικό που χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας έκδοσης. Συλλεκτικές εκδόσεις τυπωμένες σε ειδικά χαρτιά (βαμβακερά, χειροποίητα Ιαπωνίας & Ινδίας κ.ά.) που συνοδεύονται με χαρακτικά από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες (Τσόκλης, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδης, Αρφαράς κ.ά) αφού, όπως τονίζει ο τυπογράφος, η τέχνη της τυπογραφίας και της χαρακτικής «έλκουν την καταγωγή τους από την ίδια μήτρα». Γίνεται κουβέντα με το κοινό για το πώς στήνεται ένα βιβλίο από την αρχή (επιμέλεια κειμένου, επιλογή γραμματοσειράς, διορθώσεις, κ.λπ.), καθώς και μια αναδρομή στην ιστορία της τυπογραφίας πριν και μετά τον Γουτεμβέργιο και από τη στοιχειοθεσία στο χέρι και την εκτύπωση με μεταλλικά στοιχεία μέχρι τις σύγχρονες μορφές εκτύπωσης.
Διοργάνωση: Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, Εκδόσεις Διάττων. Χώρος: Τυπογραφείο Εκδόσεων Διάττων, Ζηνοδώρου 17, Κολωνός. Ώρα: 12:00-15:00. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη συμμετοχή. Δηλώσεις συμμετοχής στο 210-3722010. Πρόσβαση προς την κοντινότερη στάση («Παναγίτσα»): α) με το τρόλεϊ Νο 12 από Αθήνα προς Περιστέρι, β) με το λεωφορείο Α13 από Ομόνοια προ Περιστέρι , γ) με το Μετρό, στάση Αγ. Αντώνιος, και από εκεί με το τρόλεϊ Νο 12 & το λεωφορείο Α13 προς Αθήνα.
Επόμενες ημερομηνίες: 5 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου, 2 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2019
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).