Τι συμβαίνει με το Aσύρτικο;
Ποια είναι η πορεία της φημισμένης ελληνικής ποικιλίας, ποιες είναι οι διαπιστώσεις και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει;
Ολοκληρώθηκε και φέτος ο τρύγος του Ασύρτικου της Σαντορίνης, της ξακουστής ελληνικής ποικιλίας που ταξιδεύει στις πιο μακρινές αγορές του κόσμου. Δυστυχώς όμως παρά την σταθερή ανοδική του τάση σε πωλήσεις, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων με κυριότερη την ολοένα και χαμηλότερη παραγωγή.
Οι μειωμένες φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια στο νησί έχουν αποδυναμώσει τον ηλικιωμένο ήδη αμπελώνα που χρειάζεται πλέον ανανέωση. Η μέση παραγωγή ανά στρέμμα, ίσα που αγγίζει τα 200-300 kg, με τη συνολική παραγωγή του νησιού να μην ξεπερνά τους 2.500 τόνους Ασύρτικου.
Η αγροτική πολιτική διανομής νέων δικαιωμάτων φύτευσης, που δίνει προτεραιότητα στους καλλιεργητές μικρών εκτάσεων μέχρι 5 στρεμμάτων, έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνονται νέες φυτεύσεις από οινοποιητικές επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Έτσι δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις σε νέους αμπελώνες από τους πρωτίστως ενδιαφερόμενους , ώστε να μεγαλώσει η παραγωγική ικανότητα της ζώνης, όπως απαιτεί η μεγάλη ζήτηση.
Τις διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνει ο Λέων Καράτσαλος, Γεωπόνος και Συνιδιοκτήτης της GAIA WINES καταλήγοντας σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα του κλάδου και κατ’ επέκταση της χώρας, στο βαθμό που σχετίζεται με τις εξαγωγές. «Να πως μια φιάλη Ασύρτικου από την Σαντορίνη, του χρόνου θα έχει σχεδόν ίδια τιμή με μια Burgundy Premier Cru! Όμως παρά την σαφή βελτίωση της αναγνωρισιμότητας του ‘’Assyrtiko by Santorini’’ είμαστε αρκετά μακριά ακόμα από αυτή της Βουργουνδίας. Η πρόκληση είναι μεγάλη! Με την πίστη ότι η πραγματικότητα θα αναδείξει τους καλύτερους που θα ανταποκριθούν με επιτυχία στην πρόκληση αυτή, οφείλουμε να έχουμε πλήρη επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων της ποικιλίας, αλλά και της αξίας που διαχειριζόμαστε, μην ξεχνώντας ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος ιδίως στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού».
Πηγή: www.wineplus.gr