Ποια εστιατόρια πήραν Χρυσό Σκούφο φέτος;

estiatorio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Απονεμήθηκαν και φέτος οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και ιδού τα αποτελέσματα.

Τα 28 κορυφαία εστιατόρια για το 2019 είναι πλέον γεγονός, αφού την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η απονομή των Χρυσών Σκούφων στο Grand BallRoom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Η βραδιά ξεκίνησε με τη βράβευση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο για την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» και τις προσπάθειές του για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας. Την τελετή παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο οι ηθοποιοί Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης, Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και Κατερίνα Μισιχρόνη μεταφέροντας στους προσκεκλημένους την αύρα της παράστασης «Το Δείπνο» στο οποίο πρωταγωνιστούν κάθε βράδυ στο Σύγχρονο Θέατρο. Όπως και στη θεατρική σκηνή, υποδύθηκαν δυο ζευγάρια που δειπνούν υπό το βλέμμα και τα σχόλια του μετρ, εισάγοντας ουσιαστικά με τις εύστοχες ατάκες τους το κοινό στο γαστρονομικό κόσμο του σεφ Davide Scabin και του μενού που δημιούργησε για το dîner de gala της τελετής.

Christos_Dimakeas_STUDIO_PANOULI

Ο ανατρεπτικός σεφ Davide Scabin που ταξίδεψε από το Τορίνο υπογράφοντας το μενού του diner de gala της απονομής και ο executive chef της Μεγάλης Βρετανίας Αστέριος Κουστούδης καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό

Ο προσκεκλημένος Ιταλός σεφ Davide Scabin, βραβευμένος με αστέρι Michelin  και πολλές φορές μέσα στην λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το εστιατόριο του «Combal.Zero» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο κάστρο Ρίβολι, έξω από το Τορίνο, συμπλήρωσε με την παρουσία του την παρέλαση των μεγάλων τριάστερων και διάστερων σεφ που έχουν υπογράψει τα δείπνα των Χρυσών Σκούφων όλα αυτά τα χρόνια. Το δείπνο που ετοίμασε και παρουσίασε ήταν ίσως το πιο ιδιαίτερο και ανατρεπτικό στην ιστορία του θεσμού. Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι 300 περίπου προσκεκλημένοι αντίκρισαν με έκπληξη ένα νυστέρι και ένα σφυρί να βρίσκονται στη θέση των μαχαιροπίρουνων. Η έκπληξη τους πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν πληροφορήθηκαν από τους παρουσιαστές πως το δείπνο θα ακολουθήσει την Up & Down σειρά-σήμα κατατεθέν της φιλοσοφίας του Scabin, που θέλει τα κυρίως πιάτα να σερβίρονται πρώτα και τα ορεκτικά στο τέλος. Μεταξύ άλλων, οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν το εμβληματικό Cyber Eggs (κρόκος αβγού με χαβιάρι και βότκα), απόλαυσαν με το χέρι (!) φιλέτο από την ιδιαίτερη ράτσα Fassona, έσπασαν με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα για να γευτούν αστακό και χτένια και απογειώθηκαν στο Διάστημα με space lasagna, ένα πιάτο το οποίο ο Scabin είχε μαγειρέψει σε συμφωνία με τη ΝΑSA για τον Ιταλό αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το επιδόρπιο, «Καραμελωμένο μήλο με παγωτό ρούμι και σταφίδες» συνοδεύτηκε από το Macallan Double Cask 12 Years Old, ένα κορυφαίο malt ουίσκι  που ωριμάζει σε βαρέλια αμερικανικής δρυός. Τα κρασιά που συνόδευσαν τα πιάτα ήταν του φημισμένου οίκου Antinori από την Τοσκάνη ενώ τα premium νερά S. Pellegrino και Acqua Panna, όπως πάντα τα τελευταία δέκα χρόνια στα δείπνα των Χρυσών Σκούφων, ταίριαξαν απόλυτα με τις υψηλές γεύσεις, ειδικά φέτος που η ιταλικότητα τους συνάντησε το ταμπεραμέντο του… συμπατριώτη τους σεφ. 

Το Varoulko Seaside μοιράστηκε τη δεύτερη θέση με την Σπονδή και το Botrini's

Στο δια ταύτα, όμως, στην κορυφή των Χρυσών Σκούφων συναντάμε και πάλι το κερκυραϊκό Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι με τη μοντέρνα του κουζίνα, το οποίο ανακηρύχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας για το 2019, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους.

Στη δεύτερη θέση με βαθμολογία 16/20 και έναν Χρυσό Σκούφο συναντάμε την Σπονδή, το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου και το Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι. Με 15,5 στα 20 και έναν Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν τα εστιατόρια Fresco στη Χαλκιδική, Lycabettus Restaurant στην Οία της Σαντορίνης, Matsuhisa Mykonos στο νησί των ανέμων, Premiere στον Νέο Κόσμο, Squirrel στη Χαλκιδική, Treehouse επίσης στη Χαλκιδική και Tudor Hall στην Αθήνα.

H Aleria που αποτέλεσε νέα είσοδο φέτος

Η κατάταξη συνεχίζει με το Aleria και την ελληνική μοντέρνα του κουζίνα, που βαθμολογήθηκε με 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο και αποτελεί νέα είσοδο, ενώ 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο πήραν επίσης το Alfredo’s Grand Dining στη Θεσσαλονίκη, το Calypso στον Νομό Λασιθίου, το CTC στα Ιλίσια, το Dionysos στον Νομό Λασιθίου, το GB Roof Garden στο κέντρο της Αθήνας, το Grandma’s στην Ίο, που είναι κι αυτό νέα είσοδος, η Hytra στον Νέο Κόσμο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Κουκούμαβλος της Σαντορίνης, το La Veranda της Μυκόνου (νέα είσοδος), το Matsuhisa Athens στη Βουλιαγμένη, το Noble Gourmet Restaurant στην Καλλιθέα, η Ντομάτα στη Σάνη της Χαλκιδικής, το Ovac της Σαντορίνης, το Patio της Βουλιαγμένης, η Σελήνη της Σαντορίνης και το Water Restaurant της Χαλκιδικής.

Τέσσερις από τις πέντε νέες εισόδους στους Χρυσούς Σκούφους για το 2019 (Grandma’s στην Ίο, Διόνυσος στην Ελούντα, La Veranda στη Μύκονο και Ovac στη Σαντορίνη) βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η πέμπτη νέα είσοδος είναι το αθηναϊκό Aleria.

Το Βραβείο Κοινού «by Kaiser» το οποίο ανέδειξαν οι αναγνώστες του Αθηνοράματος μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, απένειμε στο εστιατόριο Χαρούπι της Θεσσαλονίκης ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος.

Christos_Dimakeas_STUDIO_PANOULI

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά απένειμε το βραβείο για το κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας, το «Etrusco» (17/20 και δύο Χρυσοί Σκούφοι), στον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο  Μπίλλη, σεφ-ιδιοκτήτη και sous chef αντίστοιχα

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κι εκδότες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού καθώς και πολιτικοί.

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται εδώ και 26 χρόνια. Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη. Για τη φετινή χρονιά 49 ελληνικά εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των nominations, και από αυτά βραβεύτηκαν τα 28. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολόγηση είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η πρωτοτυπία τους, η μαγειρική τεχνική των σεφ, η αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.