Το κεφίρ και το γιαούρτι κάνουν καλό στην καρδιά
Το debate ανάμεσα στους ειδικούς για την επίδραση των γαλακτοκομικών που έχουν υποστεί ζύμωση στην καρδιαγγειακή υγεία συνεχίζεται. Mελέτη, όμως, από τη Φινλανδία δείχνει ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων γαλακτοκομικών μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση ενάντια στις παθήσεις της καρδιάς.
Ξέρουμε ότι η συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες οδηγεί στη σκλήρυνσή τους, αφού στο τέλος το λίπος αυτό ασβεστοποιείται και επέρχεται η στένωσή τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το αίμα που φτάνει στην καρδιά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά επεισόδια, όπως έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια, με το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση να είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου.
Για την κατανάλωση γαλακτοκομικών ακόμη δεν υπάρχει ομοφωνία για το αν βλάπτουν ή ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά είναι σημαντικό πρώτα να γίνει διαχωρισμός στον τύπο γαλακτοκομικών που καταναλώνουμε.
Τα αποτελέσματα νέας μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, πάντως, δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί, το κεφίρ, το γιαούρτι, το ξινόγαλα, έχουν μάλλον προστατευτική δράση για την καρδιά.
Τα ευρήματα της μελέτης έχουν δημοσιευτεί στο British Journal of Nutrition και δείχνουν ότι όσοι άντρες καταναλώνουν αυτού του τύπου τα γαλακτοκομικά παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε σχέση με αυτούς που προτιμούν τα κλασικά γαλακτοκομικά.
Συγκεκριμένα, η ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από 1981 άντρες ηλικίας 42 έως 60 ετών για 5 χρόνια, από το 1984 έως το 1989. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίαζε στεφανιαία νόσο και όλοι τους παρείχαν λεπτομέρειες για τις διατροφικές τους συνήθειες, όταν μπήκαν στο πρόγραμμα.
Σε μια περίοδο 20 χρόνων που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες ανέφεραν 472 καρδιαγγειακά συμβάντα που σχετίζονταν με CHD. Για να καθορίσουν πώς τα γαλακτοκομικά μπορεί να επηρέασαν τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για στεφανιαία νόσο, οι ερευνητές τους χώρισαν σε διαφορετικά γκρουπ ανάλογα με την κατανάλωση ή όχι γαλακτοκομικών ζύμωσης.
Φάνηκε, λοιπόν, ότι όσοι άντρες κατανάλωναν γαλακτοκομικά ζύμωσης με περιεκτικότητα σε λιπαρά μικρότερη του 3,5% σε μεγαλύτερες ποσότητες, παρουσίαζαν 27% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι το πιο διαδεδομένο γαλακτοκομικό ζύμωσης με χαμηλά λιπαρά ήταν το ξινόγαλα, ενώ τα γαλακτοκομικά ζύμωσης με υψηλά λιπαρά, όπως το τυρί, δεν παρουσίαζε κάποια μεταβολή στον κίνδυνο.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε κάτι άλλο επίσης πολύ ενδιαφέρον: όσοι κατανάλωναν πολλά γαλακτοκομικά που δεν έχουν υποστεί ζύμωση, με το γάλα να είναι το πιο κοινό, παρουσίαζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Πιο συγκεκριμένα, όσοι παρουσίαζαν πολύ υψηλή πρόσληψη της τάξης του 0,9 λίτρου την ημέρα, ήταν και οι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές παθήσεις. Από την άλλη, δεν υπήρχε συσχετισμός μεταξύ της χαμηλής κατανάλωσης γαλακτοκομικών που δεν έχουν υποστεί ζύμωση και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τους παραπάνω συσχετισμούς, υποθέτουν ότι κάποιες ουσίες που σχηματίζονται κατά τη ζύμωση προφανώς έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
Βάλτε, λοιπόν, λίγο κεφίρ στη ζωή σας και αποφύγετε την υπερκατανάλωση συμβατικού γάλακτος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.