Γνωρίζουμε την πανέμορφη Σύρο μέσα από το Syros International Film Festival
Βάζουμε πλώρη για την «βασίλισσα» των Κυκλάδων, την αρχοντική Σύρο και την ανακαλύπτουμε με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στο νησί, στρέφοντας ακόμη πιο έντονα τα φώτα πάνω του.
Στη μέση των Κυκλάδων, με την πρωτεύουσά της την Ερμούπολη να αποτελεί πρωτεύουσα όλου του συμπλέγματος, με όμορφες παραλίες, νεοκλασική αρχιτεκτονική, αρχοντιά και πολιτισμό, το σχετικά μικρό σε έκταση νησί της Σύρου δεν σταματά να μας δίνει λόγους για να το επισκεφτούμε φέτος το καλοκαίρι.
Ένας από αυτούς είναι και το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου στη Σύρο και υπόσχεται εκτός του να ανεβάσει τον πολιτισμικό τουρισμό της και να εξυψώσει το πνεύμα μας, να μας κάνει να τη γνωρίσουμε, μέσα από αυτό, λίγο καλύτερα.
Προτού, όμως, ταξιδέψουμε στις όμορφες γωνιές του μέσω του φεστιβάλ, ας δούμε τι ακριβώς εστί η πολιτισμική αυτή εκδήλωση που προσελκύει κάθε χρόνο λάτρεις και μη της Τέχνης και του Κινηματογράφου.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά στο νησί
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά στο νησί, φέτος από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου 2019, και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να χαρίσει στους επισκέπτες του νησιού ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, πολλών και διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών, εργαστήρια και μουσικές περφόρμανς, σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους. Από τους κινηματογράφους «Παλλάς», τόσο τον θερινό όσο και τον χειμερινό, μέχρι το Ναυπηγείο «Ταρσανάς». αλλά και το «αυτοσχέδιο» Ντράιβ Ιν στην Ντελαγκράτσια, το φεστιβάλ εκτείνεται σε όλο το νησί, τονίζοντας τη μοναδική φυσιογνωμία του τοπίου μέσα από τη σύνδεσή του με την έβδομη τέχνη.
Από το 2013 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μέχρι και σήμερα, στόχος του είναι να συστήσει στο κοινό την τέχνη του κινηματογράφου μέσα από μια διευρυμένη αντίληψη που σπάει τα στενά όρια ενός τυπικού φεστιβάλ. Το πρόγραμμά του αποτελείται από μια ευρεία γκάμα ταινιών που δηλώνουν και τον μοναδικό χαρακτήρα του φεστιβάλ: πειραματικός, αλλά και αφηγηματικός κινηματογράφος, σύγχρονος και κλασικός, ελληνικός και διεθνής. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ συμπληρώνονται με πρωτότυπες μουσικές περφόρμανς σε ιδιαίτερα μέρη του νησιού, καθώς και με εργαστήρια με εισηγητές από όλο τον κόσμο, τα οποία απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες του κινηματογράφου.
Ο κινηματογράφος «Παλλάς», ο θερινός κινηματογράφος της Ερμούπολης
Στην έβδομη διοργάνωση του, το SIFF θέτει στο επίκεντρό του το θέμα της «Υπερέκθεσης», μιας έννοιας που μπορεί να αναφέρεται σε μια σειρά διαφορετικών φαινομένων, από τη φωτογραφική μέθοδο και την αποκάλυψη του φυσικού τοπίου υπό τον καυτό ήλιο της Μεσογείου, έως την επαφή με τα ευάλωτα (κοινωνικά και ανθρώπινα) σώματα ή και την πληροφοριακή υπερφόρτωση, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στη σύγχρονη κοινωνία.
Για να πάρετε μια γεύση, να σας πούμε ότι η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει την Τρίτη 16 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς με την ταινία «Nausicaa» (1970) της Ανιές Βαρντά, ως φόρος τιμής στη μεγάλη δημιουργό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Στη συνέχεια και μόλις λίγα μέτρα μακριά, στα σκαλιά της πλατείας Μιαούλη, μια πρωτότυπη σύμπραξη κινηματογράφου και μουσικής θα πραγματοποιηθεί, μέσα από την προβολή του εμβληματικού βωβού φιλμ «Βαμπίρ» (1932) του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, ντυμένο με τις υπνωτιστικές και πολύ-επίπεδες πειραματικές συνθέσεις της Ela Orleans που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με αφορμή το Φεστιβάλ. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή.
Στο πρώην λατομείο και νυν χώρο πολιτισμού «Μάνος Ελευθερίου»
Η ταυτότητα του φεστιβάλ δεν είναι άλλη από την ανάδειξη των σημείων του νησιού που παρουσιάζουν αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτισμική αξία στην Σύρο, αλλά και την κληρονομιά της, με το φυσικό περιβάλλον να μην μένει φυσικά έξω από την εξίσωση. Από την μοναδική νεοκλασική Ερμούπολη, μέχρι τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας Κόμητο και από τη μεσαιωνική Άνω Σύρο πάνω στον λόφο, μέχρι την Ντελαγκράτσια, το φεστιβάλ δίνει έμφαση με κάθε τρόπο στην κληρονομιά του νησιού, τόσο την χειροπιαστή και εύκολα αντιληπτή όσο και την άπιαστη. Στόχος; Οι επισκέπτες να γνωρίσουν μέρη του νησιού που αλλιώς μπορεί να προσπερνούσαν και οι ντόπιοι να εκτιμήσουν οικεία αξιοθέατα και μέρη και να τα δουν με άλλο μάτι.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα μέρη του νησιού που προβάλλονται μέσα από το φεστιβάλ, και που εντοπίζει η συν-ιδρυτρια και programmer του φεστιβάλ Cassandra Celestin, είναι:
-Η πλατεία Μιαούλη που αποτελεί την κεντρική πλατεία στην Ερμούπολη, την μεγαλύτερη και ιστορικότερη του νησιού που μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν αμμώδης.
-Ο κινηματογράφος «Παλλάς» που είναι ο θερινός κινηματογράφος της Ερμούπολης για καλοκαιρινά βράδια με προβολές ταινιών υπό το φως του φεγγαριού.
-Ο Ταρσανάς της Σύρου, ένας σημαντικός ιστορικός τόπος στην Ερμούπολη, όπου διατηρείται η παραδοσιακή τεχνική της ξυλοναυπηγικής και απέχει μόλις 20 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Μιαούλη.
-Ο χώρος πολιτισμού «Μάνος Ελευθερίου» που αποτελεί πρώην λατομείο, αλλά σήμερα φιλοξενεί πολιτισμικές εκδηλώσεις, συναυλίες κ.ο.κ. Επίσης απέχει περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από την κεντρική πλατεία.
-Το Ντράιβ Ιν στην Ντελαγκράτσια, μια έκταση στην περιοχή Ποσειδωνία της Σύρου, η οποία κάθε καλοκαίρι αξιοποιείται ως drive-in στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Μην παραλείψετε να νιώσετε κάτι από τη δεκαετία του 50, παίρνοντας το αυτοκίνητό σας και παρακολουθώντας μια ταινία από εκεί.
Και η παραλία Κόμητο στα μέρη που φιλοξενούν και αναδεικνύουν το φεστιβάλ
-Το αμφιθέατρο Άνω Σύρου, το οποίο θα φιλοξενήσει και τη λήξη του φεστιβάλ σε μια μοναδική τοποθεσία με θέα τη μεσαιωνική και εντυπωσιακή Άνω Σύρο, μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, τόσο της Σύρου, όσο και των Κυκλάδων.
Λάτρεις της ομορφιάς, της Τέχνης, αλλά και της χαλάρωσης, αρπάξτε την ευκαιρία να τα συνδυάσετε όλα και βγάλτε εισιτήρια για Σύρο 16 με 21 Ιουλίου. Η «βασίλισσα» των Κυκλάδων υπόσχεται να σας αποζημιώσει.
[Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο στηρίζει το SIFF συστηματικά από το 2014].
Info
www.syrosfilmfestival.org
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ