Γιατί λαχταράμε... junk food μετά το αλκοόλ;
Σας πιάνει κι εσάς μια ανεξήγητη πείνα μετά το αλκοόλ; Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας βοηθά να καταλάβουμε τι συμβαίνει.
Το ποτό «ξελιγώνει»
Είναι δεδομένο ότι η πρόσληψη αλκοόλ ανοίγει την όρεξη, καθώς μειώνει τη διαθέσιμη γλυκόζη στο αίμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία (1). Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη η ποσότητα αλκοόλ τόσο πιο έντονη η μείωση της γλυκόζης αίματος. Ως εκ τούτου, το να αναζητήσουμε κάτι πολύ λιπαρό μετά είναι θέμα χρόνου.
Κι ο «μεζές» αλκοόλ θέλει
Ωστόσο, αυτή η σχέση δεν λειτουργεί μονόδρομα. Φαίνεται πως και το λιπαρό φαγητό από μόνο του εντείνει την κατανάλωση αλκοόλ, από τη στιγμή που και τα δυο ερεθίσματα (σ.σ. λίπος και αλκοόλ) διεγείρουν τα ίδια κέντρα στον εγκέφαλο, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της American Physiological Society’s (APS) στο Experimental Biology 2019 του Orlando (2).
Από την ίδια… μπαταρία
Οι ερευνητές, από το Pennsylvania State University College of Medicine επισήμαναν πως η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συνδέονται συμπεριφορικά, καθώς αφορούν πιθανότατα το ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα. Με άλλα λόγια, θεωρείται ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ίδια εγκεφαλική περιοχή, που ελέγχει την (υπερ)κατανάλωση φαγητού.
Οι ερευνητές εξέτασαν το ανωτέρω μοτίβο σε αρσενικά ενήλικα ποντίκια: (α) η πρώτη ομάδα είχε συνεχή πρόσβαση σε διατροφή πλούσια σε λίπος και περιορισμένη παροχή πόσιμου νερού αναμεμιγμένο με αλκοόλ (4 ώρες ημερησίως, 4 μέρες εβδομαδιαία – δίαιτα υψηλού λίπους), (β) η δεύτερη ομάδα ακολούθησε μια φυσιολογική διατροφή, αλλά είχε την ίδια πρόσβαση σε νερό/αλκοόλ με την πρώτη ομάδα (φυσιολογική δίαιτα) και (γ) η τρίτη ομάδα είχε περιορισμένη πρόσβαση τόσο σε λιπαρή δίαιτα όσο και σε αλκοόλ (υπερφαγική δίαιτα).
Στη διάρκεια των 8 εβδομάδων της μελέτης, οι ερευνητές αύξησαν το ποσοστό του αλκοόλ στο νερό, από 10% σε 20%. Σε όλα τα ζώα δόθηκε ελεύθερη πρόσβαση σε απλό πόσιμο νερό, σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Ως αποτέλεσμα, η τρίτη ομάδα είχε σκαμπανεβάσματα στο βάρος τους, σχετιζόμενο με υπερβολική κατανάλωση τροφής. Τα ποντικάκια αυτά κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ αντί νερού, όποτε είχαν πρόσβαση, υποδεικνύοντας μια προτίμηση στο αλκοόλ! Οι άλλες ομάδες κατανάλωσαν λιγότερο αλκοόλ, συγκριτικά με την τρίτη ομάδα.
Παρότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ανθρώπους δεν έχουν μελετηθεί, υποδεικνύεται από τα ανωτέρω αποτέλεσμα ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους ευνοεί την εκδήλωση υπερφαγικής συμπεριφοράς, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να υπερ-καταναλώσει και αλκοόλ.
Στροφή στην ποιότητα
Αφού λοιπόν μετά τα ποτά, θα αναζητήσουμε λίγο πολύ κάτι να «τσιμπήσουμε», το ερώτημα αναπόφευκτα γίνεται τι θα είναι αυτό. Εκεί προτιμούμε μια πιο ελαφριά έκδοση του φαγητού στο οποίο καταλήγει η παρέα: χωρίς μαγιονέζα, λιπαρές σάλτσες και χωρίς να είναι τηγανητό. Δεν υπάρχει λόγος να κοιτάμε τους άλλους να τρώνε στις 4.00 ή 5.00 τα ξημερώματα. Αρκεί μια σοφή επιλογή.
Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr
FB page: milessisgeorge
References
Tetzschner R, Nørgaard K, Ranjan A. Effects of alcohol on plasma glucose and prevention of alcohol-induced hypoglycemia in type 1 diabetes – A systematic review with GRADE. Diabetes Metab Res Rev. 2018 Mar; 34(3). doi: 10.1002/dmrr.2965
American Physiological Society (APS). «New study explains why drinking alcohol causes the munchies: Mouse study finds consuming alcohol and high-fat diet uses same brain circuitry.» APS annual meeting at Experimental Biology Apr 2019, Orlando, Fla.